Annonce
Norddjurs

Lokalt firma bag smart maskine: Desinficerende vand skal lette rengøringen i institutioner

Food Diagnostics i Grenaa sælger maskiner, der kan omdanne vand til såkaldt ECA-vand, der rengør og desinficerer på samme tid. Tonny Nielsen, direktør i Food Diagnostics, demonstrerer her maskinen for Mads Nikolajsen, udvalgsformand for børn og unge (tv.) og Lars Møller, udvalgsformand for voksen og pleje (mf.) . Foto: Norddjurs Kommune
Lokal virksomhed tester i samarbejde med Norddjurs Kommune såkaldt ECA-vand, der kan rengøre og desinficere på én gang og dermed spare tid på rengøringen i kommunens institutioner.
Annonce

Grenaa: Kan vand og salt slå bakterier og vira ihjel og bruges som et effektivt rengøringsmiddel, som rengør og desinficerer i samme arbejdsgang? Ja, når begge dele i en maskinel proces laves om til såkaldt ECA-vand.

Det er Grenaa-virksomheden Food Diagnostics, der er distributør af "forvandlings"-maskinerne, og virksomheden har indgået en aftale med Norddjurs Kommune om at afprøve produktet i en række af kommunens institutioner. Målet er at undersøge, hvor meget tid man kan spare i forhold til almindelig rengøring.

Foruden at spare tid, er ECA-vandet også godt for miljøet.

- Vi er stolte af, at produktet er fuldt nedbrydeligt, og at der ikke er belastende kemi i produktionen af rengøringsmidlet, ingen transport, ingen emballage, ingen udledning af miljøbelastende stoffer og afskaffelse af emballage, siger Tonny Nielsen.

Food Diagnostics, der ligger på Grenaa Havn, har været med til at udvikle og sælger maskinerne, der kan omdanne almindelig vand til ECA-vand. Foto: Helle Elgaard Kvist

ECA-vandet er ikke som sådan en nyhed fra virksomheden, men efterspørgslen efter produktet har taget fart under coronaen.

- Vi er cirka vækstet med 15 procent i virksomheden, og det er primært på vores ECA-segment, siger direktøren.

Annonce

Gevinst for miljø og økononi

I Norddjurs Kommune ser man store perspektiver i samarbejdet og i de muligheder, som rengøring med ECA-vand har, når det handler om økonomisk og miljømæssig bæredygtighed.

- Det er virkelig spændende, at man ved at blande vand og salt i en maskinel proces får et produkt, der er bæredygtigt, som fjerner skidt og bakterier, og som samtidig kan spare tid i rengøringen. Det vil være en stor succes, hvis miljø og økonomi på den måde kan kombineres. Jeg er spændt på at se resultaterne af afprøvningerne på de udvalgte institutioner og områder og på, hvordan det fungerer for medarbejderne at bruge produktet, siger Lars Møller, formand for voksen- og plejeudvalget.


Produktionen af ECA-vand kan foregå på stedet. Rengøringspersonalet, skoler og daginstitutioner og dagplejere får samtidig et produkt, som er nemt at håndtere og bruge.

Mads Nikolajsen, formand for børne- og ungdomsudvalget


Miljø-perspektivet tiltaler også formand for børne- og ungdomsudvalget Mads Nikolajsen:

- Der er tale om et miljørigtigt projekt med to bæredygtige råvarer: Vand og salt. Produktionen af ECA-vand kan foregå på stedet. Rengøringspersonalet, skoler og daginstitutioner og dagplejere får samtidig et produkt, som er nemt at håndtere og bruge. Og så er produktet nedbrydeligt, hvis det ender i miljøet, siger han.

De to udvalgsformænd er enige om, at hele situationen omkring Covid-19, og det øgede fokus på rengøring og desinfektion af overflader for virus og bakterier gør samarbejdet mere aktuelt end nogensinde. ECA-vandet hos Food Diagnostics er som et af de eneste desinfektionsmidler på markedet testet direkte mod Covid-19.

ECA-testprojektet gennemføres fra 1. november 2020 til 1. november 2021. I første omgang skal systemet testes i daginstitutioner, områder på plejecentre og botilbud samt i busser og andre køretøjer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Kunstig sø er blevet kampplads for lystfiskere og lokale beboere - minister på vej med afgørelse

Randers

Motorvejen spærret natten til søndag: Kassevogn var væltet og chaufføren sad fast

Annonce