Annonce
Randers

Lovgiverne har glemt madpenge til kommende FGU-elever

Bent Raun, forstander på Randers Produktionshøjskole, tror, at Chrtistiansborg simpelthen har glemt penge til mad til de kommende FGU-elever. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Når FGU-uddannelsen - Forberedende Grunduddannelse - ser dagen lys næste efterår, har Christiansborg bestemt, at eleverne skal have mad på skolen. Men politikerne har ikke afsat penge til maden. FGU i Randers vil mangle 3,5 millioner kroner

RANDERS: Når den Forberedende FGU-uddannelse næste efterår kommer til verden, har Christiansborg-politikerne lovgivet, at eleverne på den nye uddannelse skal have et måltid mad hver dag. De har bare ikke afsat nogle penge til bespisningen.

- Jeg tror ganske enkelt, at folketingspolitikerne har glemt den lille detalje. Og jeg håber stærkt, at fejlen vil blive rettet, inden vi tager imod de første FGU-elever, siger Bent Raun, der er forstander for Randers Produktionshøjskole.

FGU Randers bliver moderinstitution for FGU'erne i Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner og kommer til at omfatte omkring 700 elever. De manglende madpenge vil dermed betyde, at FGU Randers kommer til at stå med en ekstra regning på 3,5 millioner kroner om året.

- Og hvis vi ikke får bevilget de ekstra penge, bliver vi nødt til at betale med kroner, der ellers skulle bruges på undervisningen, siger Bent Raun.

Overordnet er jeg meget glad for, at vi - og andre - sørger for mad til eleverne. Det er vigtigt, at de får noget ordentligt at spise, og vi kan se, at mange faktisk kommer i skole uden at have spist morgenmad.

Bent Raun, forstander for Randers Produktionshøjskole

FGU

FGU opstår i efteråret 2019 ved en sammenlægning af de nuværende produktionshøjskoler, kombineret ungdomsuddannelse (KUU), erhversgrunduddannelse (EGU), almen voksenuddannelse (AVU), ordblindeundervisning (OBU) og forberedende voksenuddannelse (FVU). Og uddannelse retter sig mod unge under 25 år, som ikke er i gang med en ungdomsuddannelse, og som har behov for afklaring om deres fremtidige uddannelses- og beskæftigelsesvej.

Vigtig madordning

På de randrusianske produktionshøjskoler eksisterer der allerede i dag madordninger for eleverne. Her betaler de unge selv 25 kroner om dagen. Men når skolerne kommer til at hedde FGU, vil der ikke længere være mulighed for at opkræve sådan en egenbetaling - simpelthen fordi det står skrevet i FGU-loven, at skolerne sørger for mad til eleverne.

- Overordnet er jeg meget glad for, at vi - og andre - sørger for mad til eleverne. Det er vigtigt, at de får noget ordentligt at spise, og vi kan se, at mange faktisk kommer i skole uden at have spist morgenmad, siger Bent Raun.

- Men skal vi selv finde madpenge i vores undervisningbudgetter, kan jeg godt frygte, at kvaliteten af den mad, vi serverer, kan gå fløjten.

At Bent Raun så trods alt er fortrøstningsfuld, i forhold til at Christiansborg vil finde de nødvendige penge inden næste efterår, skyldes blandt andet, at han har talt FGU-skolernes sag for Folketingets uddannelsesudvalg.

- De var både lydhøre og forstående, så mon ikke problemet bliver løst i forbindelse med den kommende finanslov, siger han.

På landsplan opgør FGU-lærernes fagforening Uddannelsesforbundet - at madordningen på alle landets 88 FGU-skoler vil komme til at koste 70 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce