Annonce
Randers

Luftsirenelyde hylede lørdag aften: - Det lød som om en krig var brudt ud

Lød sirenerne i Randers nord lørdag aften? Det er Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen i færd med at undersøg, efter en anmeldelse til Østjyllands Politi. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Annonce

Randers: Adskillige borgere blev generet af en gevaldig hylen i nordbyen lørdag aften ved 21.30-tiden. Om det var luftsirenerne, der var gået i gang, er politi og beredskab ved at undersøge.

Når de høje luftalarmer lyder, reagerer vi mennesker forskelligt og lettere generaliserende kan man formode, at mange ældre borgere bliver mindet om krigen, de yngre undrer sig og ved ikke, hvad de skal gøre, og dem midt i mellem, er formentlig klar over, at de skal gå ind, lukke døre og vinduer og kigge på tekst-tv, hvor politi og beredskab vil informere, hvad der er i vejen.

Men hvad så, hvis luftalarmen blot er en fejl? Eller hvis det er noget andet, der minder om sirenevarsling? Måske en fest, hvor der via højttalere sendes noget ud, der kan minde om luftvarsling?

Hos Østjyllands Politi undrer man sig over, hvad det kan have været. Vagtchef, politikommissær Morten Hansen fortæller, at det er Rigspolitiet, der har ansvaret for varslingssirenerne.

- Førhen var det os her i Østjyllands Politi, der stod med den landsdækkende varsling, men det er altså overgået til Rigspolitiet. Og der fortæller man os, at der ikke var sirenevarsling lørdag aften. Havde der været det et eller andet sted i landet, kunne man måske have kommet til at trykke på en forkert knap, så varslingen også blev aktiveret i Randers. Men der var altså ingen sirenevarsling i hele landet lørdag aften. Så det er lidt af et mysterium, siger Morgen Hansen, der tilføjer, at det selvfølgelig kan have været højttalere med sirenelyd.

Vagtchefen oplyser, at anmelderen havde sagt, at det larmede meget, og lød som om der var brudt en krig ud.

- Vi havde en patrulje ude for at kigge i området ved Asavænget, men der var hverken mennesker, larm eller sirener. Så det undrer os noget, siger Morten Hansen.

Annonce

Ser nærmere på sagen

Vagtchefen fortæller, at heller ikke Beredskabsstyrelsen har melding om sirener i Randers lørdag aften.

- Men både Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen vil se nærmere på sagen mandag. Og se om de kan blive klogere på, hvad der er sket, siger Morten Hansen.

- Kan man begå hærværk på en luftsirene udefra? Altså komme til at aktivere den lokalt?

- Det har vi også talt om her på vagtcentralen, og vi ved det faktisk ikke. Men jeg kunne forestille mig, at det vil kræve en stor portion teknisk viden, siger vagtchefen.

Sagen blev livligt diskuteret på Facebook, der i skrivende stund har over 150 kommentarer til emnet. Her spurgte randrusianerne hinanden om, hvad der mon var på færde. Om det var en fejl, og hvad man burde gøre. Flere var bekymret over, at så mange ikke vidste, hvad varslingen betød, og hvordan man skal forholde sig. At der så kort efter sirenerne havde lydt, var flere udrykninger, forstærkede folks frygt for, hvad der var i gang.

Hos Beredskab og Sikkerhed Randers, oplyser beredskabsinspektør Christian Nøddelund, at det lokale beredskab ikke har hørt om sirene-sagen.

- Men jeg hørte godt en del udrykninger over broen lørdag aften. Der var tale om sygdom, for beredskabet blev ikke kaldt ud, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Alt andet end pletfri præstation mod Ajax: Her er Agesens forklaring

Annonce