Annonce
Leder

Luk kirkerne op

Annonce

Det følgende skal læses som en tretrinsraket, nemlig som et tidsbillede, en konstatering og en anmodning.

Tidsbilledet er henlagt til en landsby tæt ved Randers Fjord. Her var der for ikke så mange år siden et lille kirkeligt centrum omkring præstegården. Her boede præsten med sin familie med ringeren og graveren som nærmeste nabo. Lige efter fulgte det hus, hvor den kvindelige organist boede, og hendes nærmeste nabo var degnen, den mand, der både var førstelærer og degn.

Knud Mogensen. Arkivfoto: Lars Rasborg

Landsbyen rummede også en brugsforening og på et tidspunkt tre købmænd. Plus en stribe landbrug og håndværkere.

Konstateringen består i at slå fast, at den landsby aldrig når op på tidligere tiders niveau. Tilbage er i dag et vandværk samt et ret flittigt benyttet forsamlingshus. Og naturligvis kirken. Præstegården er solgt til private. Præsten bor udenbys, det samme gør organist og graver, og funktionen som degn er forlængst faldet bort.

Anmodningen er den, at de omkring 2000 kirker i Danmark måtte holdes åbne i dagtimerne. Ikke mindst her i denne usædvanlige sommer, hvor masser af danskere skal holde ferie hjemme i fædrelandet. Der er nemlig oplevelser i hobetal at hente ved at besøge vore kirker, hvad enten de er fra middelalderen eller opført senere. Langt de fleste steder kan oplevelsen suppleres ved at tur på de næsten altid velholdte kirkegårde. Og som den glade kone Stine i Gustav Wieds "Livsens ondskab" siger: "Entréen er gratis".

Men desværre er det jo ikke kun i disse corona-krisetider, at mange af vore kirker er lukket. Begrundelserne er desværre også alt for velkendte - risikoen for hærværk eller tyverier er latent. Spørg bare i Gjerlev eller i Thorsø ved Hammel.

Vist kan man være heldig at få kirkedøren låst op, hvis graveren er at træffe på kirkegården. Men alt for mange steder mødes man på en lukket dør uden videre forklaring.

Her i sommeren 2020, hvor tusinder af danskere er på jagt efter nye oplevelser, burde vore kirker være åbne. Chancen for at tiltrække ikke-kirkevante bliver formentlig aldrig større end netop nu.


Chancen for at tiltrække ikke-kirkevante bliver formenlig aldrig større end netop nu

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

12 dages ventetid på coronatest i Randers: Nu sender andre regioner hjælp

Annonce