Annonce
Debat

Luk Randers Storcenter (ja, du læste rigtigt)

Arkivfoto: Annelene Petersen

Læserbrev: Ja, du læste rigtigt. Det mener jeg er en nødvendighed, hvis man skal redde Randers by. Enten det eller gratis husleje for forretningerne i centrum. Da det nok aldrig kommer til at ske, så luk det storcenter.

En talemåde for tiden går på: "Hvis du vil have lokale butikker i morgen, så handl i dem i dag".Det kan man omskrive til: "Hvis du vil have et levende centrum i morgen, så brug det i dag".

Jeg kommer lidt rundt i landet og ser, hvordan provinsbyer fungerer og trives. Senest i Vejle, som er et godt eksempel på en by, som ikke har et storcenter i udkanten af byen. Jeg var der en lørdag, og der var et mylder af liv. Fuldstændig som i Randers før i tiden, og ja i Vejle har de også internet og nethandel, men ikke et storcenter, som støvsuger hele oplandet for kunder. Det samme oplever jeg i Aalborg, Viborg, Roskilde, Aarhus, Odense.

I Randers er det en trist forestilling i den før så livlige og pulserende by. Dødt og uinspirerende. Butiksdød, tomme gader og kedelige pladser. Randers prøver med gratis parkering, bylørdage og så videre, fordi man godt ved, at den er gal.

Jeg mener, at Randers Storcenter er skurken, og det skulle aldrig have været bygget. Midtbyen er lidt efter lidt sygnet hen efter åbningen i 1998, og de seneste par år er det gået stærkt.

Jeg er ikke fan af charmeforladte storcentre i forvejen og forstår slet ikke, hvad en blomstrende handelsby som Randers skulle med sådan et i udkanten af byen. Argumenterne var, at det ville trække flere folk til Randers. Det skete så ikke. Det var vi flere, der godt kunne have forudsagt. Det har tiltrukket folk fra Randers og opland til et industrikvarter i Paderup, men ikke til Randers.

Hvis man vil redde Randers centrum og dermed Randers som by, så ser jeg ikke anden udvej end at lukke Randers Storcenter. Jamen, det kan man da ikke? Jo, det kan man godt, og det bliver man nødt til. Der er ikke plads til begge dele, det har erfaringen jo vist, og det ser man i andre byer med samme type forstadscentre.

Hvis ikke man gør noget drastisk, kvæler man stille og roligt den før så driftige by. Da arkitekturen i Randers ikke er noget at skrive hjem om, bliver der intet at gøre der. Dødt.

En anden ting er, at i USA er storcentrene også begyndt at lukke på grund af nethandel. Det kommer også her, bare rolig. Det kommer til at tære også i Storcentret. Hvis man så ovenikøbet har en bymidte uden inspiration og uden charme, så får man slået to fluer ihjel med et smæk. Så endnu en gang, hvis man vil have en spændende levende by i morgen, må man bruge den i dag, og så må man gøre den attraktiv i dag, så man får lyst at handle der og komme der i stedet for at handle på nettet.

Randers Kommune og borgere. Sæt i gang. Vis noget mod og noget handling. Luk storcentret og lav det til sportsfaciliteter eller koncertsted, skøjtebane, klatrepark. Begynd at lave en plan for, hvordan man kan redde Randers centrum ved gøre det attraktivt at åbne butik og gøre det attraktivt for folk at tage på shopping i Randers.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce