Annonce
Norddjurs

Lukning af akutklinik giver bange anelser: Støtteforening frygter fremtidige nedlukninger

Poul Nowack, næstformand i Støtteforeningen for bevarelse af Grenaa Sundhedshus, kæmper for, at den midlertidige lukning af akutklinikken ikke bliver en glidebane, der kommer til at koste fremtidige nedlukninger. Foto: Helle Elgaard Kvist
I Støtteforeningen for Grenaa Sundhedshus tror man ikke på en permanent lukning af akutklinikken, men man frygter, at der går automatpilot i den, så Grenaa også kommer til at stå for skud i fremtiden.
Annonce

Grenaa: Den midlertidige lukning af akutklinikken, og dermed også skadestue- og lægevagtfunktionen, i Grenaa skaber bekymring, utryghed og vrede blandt mange borgere i lokalområdet. Det kommer blandt andet til udtryk i flere forskellige grupper på de sociale medier.

Lukningen er midlertidig, men er lige blevet forlænget med tre uger, og det får flere borgere til at frygte, at det ender med en permanent lukning. En frygt, der meget naturligt har rod i, at Grenaa tidligere ad flere omgange er blevet ramt af besparelser - senest da sygehuset lukkede de sidste sengepladser for snart 10 år siden.

I Støtteforeningen for Grenaa Sundhedshus, der tæller både sundhedsfaglige - og lægfolk, og som blev dannet, da Regionshospitalet Grenaa skulle lukkes, er man også på barrikaderne.

- Vi udtrykker os kraftigt om den her situation. Det får en række omkostninger at lukke akutklinikken ned - ikke kun for sundhedspersonalet, men især for borgerne herude, og det har vi gentagne gange gjort regionen opmærksom på, siger Poul Nowack, der er næstformand i foreningen (det har ikke været muligt at fange foreningens formand, Jørgen Deichgræber, red.).

Annonce

En dagsrejse til Randers

Poul Nowack peger på, at Norddjurs Kommune er en særlig udfordret kommune på flere områder, hvad angår sundhed.

- Rent demografisk har vi nogle udfordringer herude. Vi har en overrepræsentation på ældreområdet og på nogle helbredsområder, eksempelvis diabetes, siger han.


Jeg frygter, at der går automatpilot i den, så hver gang, man mangler penge eller ressourcer - det kunne eksempelvis være i sommerferien - så finder man dem i Grenaa ved at lukke midlertidigt ned.

Poul Nowack, næstformand i Støtteforeningen for Grenaa Sundhedshus


Den midlertidige lukning af akutklinikken, der indtil videre kommer til at vare i seks uger, betyder, at man som borger efter klokken 16 ikke længere kan komme til vagtlæge eller på skadestuen i Grenaa, men skal køre til Randers i stedet.

- Det er en besværlig og lang vej til Randers, hvis du ikke har bil. Det er nærmest en dagsrejse, inden du er kommet helt op på hospitalet med bybus, siger han.

Han understreger, at han har stor forståelse for, at covid-situationen lægger pres på sundhedsvæsenet, men han mener, at udfordringen kunne være forsøgt løst på en anden måde.

- Man kunne eksempelvis have kaldt nyligt pensioneret sundhedspersonale tilbage på job, siger han.

Annonce

Frygter flere lukninger

Poul Nowack deler dog ikke frygten for, at lukningen af akutklinikken i Grenaa bliver permanent.

- Havde du spurgt mig for nogle år siden, så havde mit svar været et andet, siger han og peger på, at de politiske signaler går på, at man skal beholde behandlingen af de mindre ting i nærområderne.

Alligevel mener han, at det er en forkert beslutning at lukke akutklinikken midlertidigt.

- Jeg frygter, at der går automatpilot i den, så hver gang, man mangler penge eller ressourcer - det kunne eksempelvis være i sommerferien - så finder man dem i  Grenaa ved at lukke midlertidigt ned, siger han.

Han peger på, at forholdene i yderområderne er anderledes end i Randers og Aarhus, og at lægevagtfunktionen betyder rigtigt meget, og han er sammen med de andre i støtteforeningen endnu en gang klar til at kæmpe.

- Vi holder et vågent øje. Det kan godt være, at vi ikke råber så højt som dem i Randers, men vi vil ikke bare acceptere besparelser igen og igen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Annonce