Grenaa: Den midlertidige lukning af akutklinikken, og dermed også skadestue- og lægevagtfunktionen, i Grenaa skaber bekymring, utryghed og vrede blandt mange borgere i lokalområdet. Det kommer blandt andet til udtryk i flere forskellige grupper på de sociale medier.
Lukningen er midlertidig, men er lige blevet forlænget med tre uger, og det får flere borgere til at frygte, at det ender med en permanent lukning. En frygt, der meget naturligt har rod i, at Grenaa tidligere ad flere omgange er blevet ramt af besparelser - senest da sygehuset lukkede de sidste sengepladser for snart 10 år siden.
I Støtteforeningen for Grenaa Sundhedshus, der tæller både sundhedsfaglige - og lægfolk, og som blev dannet, da Regionshospitalet Grenaa skulle lukkes, er man også på barrikaderne.
- Vi udtrykker os kraftigt om den her situation. Det får en række omkostninger at lukke akutklinikken ned - ikke kun for sundhedspersonalet, men især for borgerne herude, og det har vi gentagne gange gjort regionen opmærksom på, siger Poul Nowack, der er næstformand i foreningen (det har ikke været muligt at fange foreningens formand, Jørgen Deichgræber, red.).
En dagsrejse til Randers
Poul Nowack peger på, at Norddjurs Kommune er en særlig udfordret kommune på flere områder, hvad angår sundhed.
- Rent demografisk har vi nogle udfordringer herude. Vi har en overrepræsentation på ældreområdet og på nogle helbredsområder, eksempelvis diabetes, siger han.
Poul Nowack, næstformand i Støtteforeningen for Grenaa SundhedshusJeg frygter, at der går automatpilot i den, så hver gang, man mangler penge eller ressourcer - det kunne eksempelvis være i sommerferien - så finder man dem i Grenaa ved at lukke midlertidigt ned.
Den midlertidige lukning af akutklinikken, der indtil videre kommer til at vare i seks uger, betyder, at man som borger efter klokken 16 ikke længere kan komme til vagtlæge eller på skadestuen i Grenaa, men skal køre til Randers i stedet.
- Det er en besværlig og lang vej til Randers, hvis du ikke har bil. Det er nærmest en dagsrejse, inden du er kommet helt op på hospitalet med bybus, siger han.
Han understreger, at han har stor forståelse for, at covid-situationen lægger pres på sundhedsvæsenet, men han mener, at udfordringen kunne være forsøgt løst på en anden måde.
- Man kunne eksempelvis have kaldt nyligt pensioneret sundhedspersonale tilbage på job, siger han.
Frygter flere lukninger
Poul Nowack deler dog ikke frygten for, at lukningen af akutklinikken i Grenaa bliver permanent.
- Havde du spurgt mig for nogle år siden, så havde mit svar været et andet, siger han og peger på, at de politiske signaler går på, at man skal beholde behandlingen af de mindre ting i nærområderne.
Alligevel mener han, at det er en forkert beslutning at lukke akutklinikken midlertidigt.
- Jeg frygter, at der går automatpilot i den, så hver gang, man mangler penge eller ressourcer - det kunne eksempelvis være i sommerferien - så finder man dem i Grenaa ved at lukke midlertidigt ned, siger han.
Han peger på, at forholdene i yderområderne er anderledes end i Randers og Aarhus, og at lægevagtfunktionen betyder rigtigt meget, og han er sammen med de andre i støtteforeningen endnu en gang klar til at kæmpe.
- Vi holder et vågent øje. Det kan godt være, at vi ikke råber så højt som dem i Randers, men vi vil ikke bare acceptere besparelser igen og igen, siger han.