Annonce
Østjylland

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Cecilie Haar Nielsen er i frontlinjen i kampen mod coronavirus. Den 32-årige sygeplejerske arbejder på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, hvor hun og kollegerne er overraskede over et stort antal unge patienter i dårlig tilstand på grund af Covid-19. De unge patienter er ofte meget bange. Foto: Jens Thaysen
Yngre patienter fylder uventet meget på Aarhus Universitetshospitals corona-afdeling. De unge patienter kræver en særlig indsats af sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen, der her giver avisens læsere sin tredje fortælling om situationen på afdelingen. Cecilie Haar Nielsen ser tilbage på en uge, hvor hun selv blev testet for coronavirus.

AARHUS: Coronavirus er en barsk og uforudsigelig modstander.

Det står mere og mere klart for sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen, der i fire uger har plejet patienter med Covid-19 på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

En af de ubehagelige overraskelser er, at coronavirus fører til indlæggelser og intensive behandlinger af en del yngre mennesker. Det er altså ikke kun ældre, som bliver slemt syge af virusset.

- De yngre corona-patienter er virkelig bange. For nogen af dem er det første gang, at de ser et hospital indefra. Ved indlæggelsen kommer patienterne oven i købet i isolation, så personale med værnemidler bliver deres eneste kontakt til omverdenen. At være syg under de vilkår er et stor psykisk pres. De ældre patienter har en ballast af livserfaring at trække på, men den mangler de unge. Det er vi meget opmærksomme på i plejen, siger Cecilie Haar Nielsen.

Annonce

Det skræmte mig virkelig. Den slags smittespredning kan blive katastrofal i en tid, hvor vi måske får brug for alle ledige hænder til at redde menneskeliv.

Cecilie Haar Nielsen, sygeplejerske

Ømhed i kroppen

Cecilie Haar Nielsen er på tredje år fastansat på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på hospitalet i Skejby.

Afdelingen kan huse op til 40 patienter med Covid-19, og den 32-årige sygeplejerske har sagt ja til løbende at fortælle Århus Stiftstidendes læsere om sine oplevelser i arbejdet midt corona-krisens smeltedigel.

De seneste dage har været specielle for Cecilie Haar Nielsen.

Først på ugen fik sygeplejersken ondt i hovedet og ømhed i kroppen - uden rigtigt at være syg. Under normale omstændigheder ville den slags symptomer ikke bekymre hende, men på grund af corona-epidemien har sygeplejersker og andet sundhedspersonale på universitetshospitalet ekstra fokus på tegn på sygdom.

Derfor blev Cecilie Haar Nielsen onsdag aften testet for coronavirus.

Slemt skrækscenarium

Torsdag morgen var der svar på Cecilie Haar Nielsen corona-test

- Heldigvis var prøven negativ. Det er selvfølgelig dejligt, at jeg ikke skal til at være syg i en periode. Men i bund og grund er jeg ikke bange på for at få Covid-19. Til hverdag kan jeg godt se, at sygdommen ikke er at spøge med. Men som sygeplejerske bliver du simpelthen nødt til at have en afstand til sygdomme, så de ikke præger dit arbejds- og hverdagsliv. Eller er det umuligt at være i faget, understreger sygeplejersken fra Aarhus.

I forbindelse med symptomerne på sygdom var Cecilie Haar Nielsen mest optaget af risikoen for smittespredning.

Sygeplejerskens skrækscenarium var, at hun havde spredt coronasmittet til kollegerne på infektionsafdelingen.

- Det skræmte mig virkelig. Den slags smittespredning kan blive katastrofal i en tid, hvor vi måske får brug for alle ledige hænder til at redde menneskeliv, siger Cecilie Haar Nielsen.

Cecilie er avisens øjne og ører

Cecilie Haar Nielsen er sygeplejerske på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Afdelingen har 40 senge til patienter med Covid-19, og den er en vigtig del af hospitalets corona-beredskab.

Den 32-årige sygeplejerske har sagt ja til løbende at orientere Århus Stiftstidendes læsere om sine oplevelser på sengeafdelingen. I sine beretninger under corona-krisen fortæller Cecilie Haar Nielsen udelukkende på egen vegne.

Cecilie Haar Nielsen er sammen med en storesøster og en lillebror vokset op i Kolt. Den 32-årige sygeplejerske bor nu sammen med sin kæreste i Aarhus.

I fritiden holder Cecilie Haar Nielsen af at være sammen med venner og familie. Hun går til koncerter og prøver at være kulturel. Det bliver også til lidt fysisk træning.

Farligt overmod

I mandags holdt statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde om corona-situationen.

Statsministeren fortalte, at Danmark måske kan begynde at lempe på restriktionerne for at bremse corona-spredning i ugen efter påske.

Cecilie Haar Nielsen er i syv sind vedrørende meldingen. På den side kan sygeplejersken godt se, at smittespredningen i Danmark ser ud til at være dæmpet. Men hun er alligevel en anelse bekymret.

- Jeg har meget stor respekt for coronavirus og Covid-19. Det kan gå helt galt, hvis vi allesammen bliver for overmodige og glemmer at passe på. For nogen vil det sikkert virke fristende bare at klø på, når der først åbnes lidt op. Det må altså ikke ske. På hospitalet har vi stadig forskellige prognoser for udviklingen af Covid-19, og nogle af dem ser rigtigt slemme ud, fortæller hun.

Aarhus Universitetshospital er et af landets vigtigste omdrejningspunkter under corona-krisen. Hospitalet arbejder på at blive klar til at rumme og behandle op til 348 patienter med Covid-19. 40 af sengepladserne har hjemme på afdelingen for infektionssygdomme, og dette foto af sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen viser en af dem.

100 procent sygeplejerske

Cecilie Haar Nielsen er et socialt menneske med stor appetit på at være i selskab med venner og familie.

Derfor forstår den 32-årige århusianer godt, at mange mennesker sidder på nåle for at komme ud af corona-beskyttelsesrummet og nyde andre menneskers selskab.

- Jeg savner i den grad venner og familie - præcist som alle andre, der ikke kan være sammen med deres kære. Men corona-krisen er helt speciel, og på en måde tilsidesætter jeg i øjeblikket mig selv for at være 100 procent sygeplejerske. I den rolle kan jeg og kollegerne få afgørende betydning for andre menneskers helbred. Det er afgørende for mig, understreger Cecilie Haar Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Annonce