Annonce
Randers

Mød håndværkeren, der tror på karmaloven

Karmahåndværkeren, hvis borgerlige navn er Jeppe Borup Sønderkjær, elsker billedet af Storm P, der hænger på væggen i hjemmet. "Hellere lidt fattig, men fri" er mottoet. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Jeppe Borup Sønderkjær er maler og tror på, at det, man giver ud, får man igen. Han startede sidste år firmaet Karmahåndværkeren, hvis mål er at blive en social-økonomisk virksomhed.

Annonce

Granslev: På væggen i Jeppe Borup Sønderkjærs køkken hænger et tryk af Storm P's akvarel fra 1945 "Tilbage til naturen". På billedet vandrer en grå masse af folk mod de rygende fabrikker på vej til arbejde, mens en vagabond bogstaveligt talt vælger sin egen vej ved at dreje fra og gå ind i den farverige natur.

- Jeg elsker det billede. Det er mig. Lidt fattig, men fri, siger Jeppe Borup Sønderkjær.

Han startede for godt et år siden sit eget firma under navnet Karmahåndværkeren, og både navn og værdier i firmaet er anderledes, end hvad de fleste nok forbinder med et håndværkerfirma. Lidt hippieagtigt, vil nogen måske tænke, og det tager Jeppe Borup Sønderkjær ikke ilde op.

- Der er noget hippietanke over det, og der er noget naivt over det, men det behøver ikke være negativt, siger han.

Firmaet startede op i marts 2017 efter længere tids overvejelser, og beslutningen blev truffet, fordi Jeppe Borup Sønderkjær havde et ønske om at gøre noget andet.

- Jeg havde nogle værdier og nogle idéer, som jeg gerne ville følge, siger han.

Jeppe Borup Sønderkjær har over 20 års erfaring som maler og startede sidste år eget firma, som han drømmer om på sigt at kunne gøre til en social-økonomisk virksomhed. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Ordblind og skoletræt

Jeppe Borup Sønderkjær er 39 år, og da han gik i lære som maler for over 20 år siden, var planen ikke, at han skulle ende med eget firma og visioner om en anden måde at gøre tingene på.

- Jeg havde ingen tanker i den retning som 17-årig - det var noget helt andet, jeg gik op i dengang, siger han og griner.

Det var lidt et tilfælde, at det blev malerfaget, han kastede sig over.

- Jeg var ordblind og derfor skoletræt, så jeg vidste bare, at det ikke skulle være noget med skole, siger han.

Han ville gerne ud at tjene penge, og hans far var tømrer, så det var oplagt at gå håndværkervejen. Han kom i mesterlære i 1996 i et malerfirma i Herning, hvor han stammer fra, og i år 2000 var han udlært malersvend.

Han fortsatte to år i firmaet, hvor han var udlært, og arbejdede, indtil han var 24 år, som malersvend i Herning. Så flyttede han med sin kone - dengang kæreste - til København, hvor han arbejdede som maler indtil 2007, hvor hun blev gravid, og familien valgte at flytte tilbage til Jylland.

- Vi ville gerne tæt på vand og natur i Aarhus og opland, men så snakkede vi med banken, og så blev det Randers og opland, siger Jeppe Borup Sønderkjær.

Familien faldt med det samme for huset, der ligger naturskønt i landsbyen Granslev mellem Langå og Hadsten.

Arbejdslivet som maler blev flyttet til Aarhus - og efter et par år i et malerfirma begyndte han at arbejde for en entreprenør, der havde en masse ejendomme. Først som maler og derefter som ejendomsadministrator. Det job havde han i seks år, inden han valgte at starte eget firma.

Et valg, der dog ikke var uden bekymringer.

- Jeg havde været lønmodtager, siden jeg var 17 år, så det var et stort spring, især med bekymringer om sikkerheden og det økonomiske, men jeg har fået stor opbakning fra min kone og resten af familien, siger han.

Jeppe Borup Sønderkjærs livssyn er meget inspireret af litteratur og filosofi, og for ham handler det at have eget firma mest om at skabe vækst i velvære. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Et firmanavn man husker

Da Jeppe Borup Sønderkjær havde taget beslutningen om at starte op som selvstændig, gik han med overvejelser om, hvad firmaet skulle hedde, og hvordan logoet skulle se ud, og det var den grafiker, der hjalp ham med logo, der kom op med idéen til navnet.

- Det måtte godt være lidt spændende og skævt i stedet for bare at hedde JBS, siger han.

Han forklarer dog, at ordet karma ikke har noget at gøre med den hinduistiske forståelse af begrebet.

- Det er den vestlige, poppede forståelse af ordet, der hentydes til. Det, du giver ud, får du tilbage, siger Jeppe Borup Sønderkjær.

Han har erfaret, at navnet skaber opmærksomhed, og at folk husker det, men han fornemmer også, at både navn og værdier skiller vandene.

- Det er sjældent, at folk siger noget, men jeg fornemmer, at det er meget enten eller. Enten synes man, at det er fedt, eller man synes, at det er latterligt, siger han.

Tanken om at starte eget firma var langsomt kommet snigende gennem Jeppe Borup Sønderkjærs 20 år som maler. Inspirationen er kommet både fra hans oplevelser i arbejdslivet, men også fra en personlig udvikling, der er meget inspireret af litteratur og filosofi.

Tanken var at starte et firma, hvor der var fokus på det gode håndværk, men hvor filosofien og tankerne bag også tydeligt kom til udtryk.

- Nogle er til det, og andre er ikke og tænker måske: "vær lidt mere konkret", men jeg prøver at ramme dem, der er til det, siger han.

Annonce

Kommunikation og tillid

Jeppe Borup Sønderkjær tilbyder foruden malerarbejde gulvafslibning, gulvbehandling og sprøjtearbejde, og det er vigtigt for ham at skabe tilfredse kunder. Han vil ikke tale negativt om sin branche, for han mener, at der er mange dygtige håndværkere, hvor han bare er en af dem, men han mener alligevel, at der er plads til forbedringer.

- Jeg synes, det er en hård branche, hvor det handler meget om pris, og hvor der mangler kommunikation, siger han og fortsætter:

- God kommunikation handler meget om at lytte til kunden. Er der god kommunikation, så er alle tilfredse, men ofte kan der blive talt forbi hinanden, fordi man ikke taler det samme sprog, og så bliver der ikke tilfredshed, forklarer han.

Foruden kommunikationen handler det for Jeppe Borup Sønderkjær meget om at skabe tillid i relationen til kunderne.

- Jeg kommer ind i private hjem, så det er vigtigt, at jeg kan skabe tillid, og det gør jeg gennem det personlige møde, siger han og tilføjer, at jo mere tillid, der er, jo mindre jura er der brug for, hvilket også gør det mindre restriktivt og mindre dyrt.

Annonce

Social-økonomisk virksomhed

Karmahåndværkeren er indtil videre et enkeltmandsfirma, men drømmen er at udvide.

- Jeg kender branchen, så jeg har sat tre år af til at kunne nå mit mål, siger Jeppe Borup Sønderkjær.

De tre år er inddelt i faser af et enkelt år, hvor der er forskellige målsætninger.

I det første år, som er gået, har fokus været på at konsolidere sig med bil og værktøj og få det til at køre rundt. Det mål er nået, og målet for det kommende år er at komme til at tjene en løn som en almindelig malersvend. Målet for det sidste år er at kunne polstre lidt og få lagt til side til eksempelvis pension.

Efter de tre år drømmer Jeppe Borup Sønderkjær om at få nogle ansatte. Men ikke bare på almindelige vilkår. Hans mål er at skabe en social-økonomisk virksomhed, hvor han kan bruge sit økonomiske og mentale overskud til at skabe en arbejdsplads for mennesker, som har brug for "vejledning, ansvar og frihed til at kunne overraske sig selv".

- Jeg synes generelt, vi er for hårde ved os selv og hinanden, så jeg prøver at skabe et fundament til at kunne ansætte folk, der af den ene eller anden grund har det svært, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, der er andre økonomier end pengeøkonomien. Det handler også om at skabe vækst og økonomi i det gode og skønne arbejdsliv, siger han.

Jeppe Borup Sønderkjær har masser af tanker for sin virksomhed. Mange af dem handler om strukturer i firmaet og er måske lidt utraditionelle for et håndværkerfirma.

- Jeg vil gerne have indført åbent regnskab for medarbejderne, månedlige værkstedsmøder med medarbejderinddragelse og morgengymnastik for medarbejderne, siger han.

Som vagabonden på Storm P-billedet i køkkenet, så handler det for Jeppe Borup Sønderkjær ikke om økonomi.

- Jeg skal selvfølgelig kunne betale mine regninger og spare op til pension, men for mig handler det om vækst i velvære frem for vækst i økonomi, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Testbilerne er klar når de store elever er tilbage i skole - Randers Kommune har mange corona-opgaver lige nu

Annonce