Annonce
Randers

Magisk: Ungdommen vender tilbage, når man sætter sig op på en knallert

Over 50 knallertkørere fra Djursland lagde lørdag vejen forbi håndværksmuseet i Randers. De gamle maskiner skinnede om kap i solen og blev behørigt beundret. Foto: Anne Myrup Frost
Veteranknallert-klubber fra Djursland lagde lørdag vejen forbi håndværksmuseet i Randers. Mange lagde vejen forbi for at se på de fine gamle maskiner.
Annonce

Randers: Kreidler. Puch. Yamaha. Honda. Harley Davidson. Everton.

Lørdag ved middagstid trillede over 50 veteranknallerter ind på parkeringspladsen foran håndværksmuseet i Randers.

Veteranknallert-klubben Club Classic fra Kolind havde sammen med "De tøste fra Ørsted" og andre Djurslands-klubber indlagt et stop i Randers, da de var på den årlige fjordtur frem og tilbage over Randers Fjord.

Og mange tilskuere dukkede op for at se på de flotte maskiner og få en snak om de gode gamle dage. Blandt dem var Jørgen Mortensen fra Assentoft, der selv har kørt mange kilometer på knallert, siden han er blevet voksen.

- Jeg har selv seks knallerter, de fleste af mærket Everton. Det er bare fedt at køre på dem, man føler det, som om man var 16-17 år igen, mener han.

- Når vi er på ture, er det bare rigtig sjovt, og man tænker ikke på, at der er gået alle de år, siger Jørgen Mortensen, der er medlem af Midtjysk Veteranknallertklub.

Annonce

Nu har man pengene

- Det handler nok blandt andet om, at man nu har råd til at købe den knallert, man drømte om som ung, men aldrig fik, fordi man ikke havde pengene, siger Jørgen Mortensen.

Kent Sørensen (tv) og Jørgen Mortensen beundrer Kent Sørensens Harley Davidson knallert årgang 1966. Foto: Anne Myrup Frost

Kent Jørgensen fra Club Classic er enig.

- Det er noget af det, vi kan huske, fra da vi var unge. Og stort set alle kan være med, osse prismæssigt, siger han. I modsætning til hvis man går op i veteranbiler eller motorcykler, så kræver det heller ikke så meget plads at have en knallert stående.

Man kan købe en gammel knallert for nogle få tusinde kroner, men skal man have en flot istandsat model, så er prisen mellem 25.000 og 50.000 kroner.

- Vi hygger os lige så meget som dem på de store Harley Davidson motorcykler, siger Kent Sørensen. Han har selv en Harley Davidson knallert fra 1966. Den er købt i Californien, men er lavet i Italien.

Annonce

En længere tur

Turen til Randers havde taget hele formiddagen. Dels kører man ikke så hurtigt på knallert. Desuden var der flere, der havde problemer med køretøjerne, og der måtte reparationer til. To knallerter kom ikke i gang igen, og måtte ind bag i følgebilen.


Det handler nok blandt andet om, at man nu har råd til at købe den knallert, man drømte om som ung, men aldrig fik, fordi man ikke havde pengene.

Jørgen Mortensen


For mange knallert-entusiaster er en del af morskaben selv at reparere og passe og pleje maskinerne.

Blandt andet for Frank Sørensen fra Nørager. Denne dag var han kørende på en Yamaha fra 1976 - den første model med skivebremser. Han købte knallerten for tre år siden. Men han har nogle stykker at vælge imellem derhjemme.

Frank Sørensen med en af sine knallerter. Han har som mange andre oplevet, at interessen for de gamle maskiner griber om sig. Foto: Anne Myrup Frost

- Jeg ved ikke hvad der sker, det slår klik for én, og så har man pludselig en hel del knallerter, siger han.

Det er otte-ni år siden, han begyndte at interessere sig for gamle knallerter, og han begyndte at køre hyggeture med ligesindede knallert-entusiaster.

Annonce

Stor gensynsglæde

Han sørger selv for at holde køretøjerne i fin stand, selv om det kan være en udfordring at finde de rigtige, originale reservedele.

De fine maskiner var stillet op på række, så man kunne beundre dem. Foto: Anne Myrup Frost

- Det kræver, at man gennemgår mange kasser på stumpemarkederne, siger Frank Sørensen.

Blandt tilskuerne, der kom for at se på de mange knallerter, var der stor gensynsglæde, når man fandt en knallert magen til den, man havde som ung.

Museumsdirektør Inger Marie Hylgård, der tog imod de mange knallertkørere, havde selv en grøn Puch Maxi i sine unge dage. Hun glædede sig over, at det lykkedes at gennemføre besøget, som egentlig var tænkt som et af indslagene i Randers Festuge.

Sådan en knallert havde artiklens forfatter tilbage i slutningen af 1970érne. En olivengrøn Yamaha med skivebremser, der gav frihed. Når man voksede op på landet, var det en stor ting at få en knallert, så havde man pludselig meget større rækkevidde end på cykel. Og naboens drenge borede knallerten ud, så der kom mere fart på. Det var tider! Foto: Anne Myrup Frost

- Klubberne henvendte sig selv, og vi synes, det var en kanongod idé, siger Inger Marie Hylgård.

Efter stoppet ved museet gik turen videre til Udbyhøj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce