Annonce
Østjylland

Magnus fik hjerneblødning: Nu hjælper terapihunden Gaia ham

Den islandske fårehund, Gaia, bruges ved genoptræning af patienter på Hammel Neurocenter. Blandt andre 10-årige Magnus, der har haft en alvorlig hjerneblødning. Foto: Kim Haugaard.

Islandsk fårehund bruges ved genoptræning af patienter på Hammel Neurocenter.

Annonce
Første gang Magnus mødte den islandske fårehund Gaia, var den nu ti-årige dreng svært lammet efter en hjerneblødning. Han sad i sin kørestol, og hans eneste kontakt med hunden var, at han stak sine fødder ned i hundens bløde pels.
<p>Selvom det ser ud som leg, så skal både Gaia og Magnus koncentrere sig, når de er sammen. Foto: Kim Haugaard</p>
Det var i slutningen af september i år, og på det tidspunkt havde han kun lidt sprog, sad med støtte og var så småt begyndt at spise.
Gaias orange tørklæde viser, at hun er på arbejde med TrygFonden. Foto: Kim Haugaard
Det er nu tre måneder siden, og når Gaia og Magnus nu mødes, er der fart over feltet. Gaia suser rundt og snupper de godbidder, som drengen enten kaster til den eller gemmer i forskellige aktivitetsspil.
Anne Bjerre besøger sammen med sin hund Gaia Hammel Neurocenter to gange om ugen. Og Gaia og ti-årige Magnus nyder hinandens selskab. Foto: Kim Haugaard
Det er tydeligt, at de to nyder hinandens selskab. Mens Magnus gemmer godbidder i aktivitetsspillet, venter Gaia på sin stol. Så snart Magnus stiller spillet på gulvet og siger »værsgo' Gaia«, er hunden i gang med at skubbe de små låg og snuppe godbidder.
Selv om det ikke ser sådan ud, så er det faktisk træning for både dem begge.
Annonce

Op på bagbenene

»Magnus træner sin finmotorik i hænderne, når han lægger godbidder i hver enkelt rum og skubber lågen henover, og han træner sin hukommelse, når han fra gang til gang skal huske, hvordan de forskellige spil virker. Og Gaia træner, når hun bagefter skal åbne de enkelte rum,« fortæller Anne Bjerre, som ejer Gaia og bruger den som terapihund på Hammel Neurocenter, hvor Magnus har været indlagt siden 4. august.
På samme måde træner Magnus sin balance, når han lokker Gaia til at stå på bagbenene, og hunden får en godbid som belønning.
»Du skal række armen længere ud Magnus,« lyder det opmuntrende fra Anne Bjerre, da Gaia læner sig op ad Magnus i stedet for at bruge sine evner til at stå på bagbenene uden støtte.
Annonce

Kørestol og rollator

Efter hjerneblødningen skal Magnus fortsat træne alle kroppens funktioner. Frem til starten af november sad han i kørestol, siden gik han med rollator. I starten af december kom både rollatoren og kørestolen i depot, så han nu går uden hjælpemidler. Hans gang er dog stadig lidt usikker men i forhold til, hvordan det har været, har han gjort store fremskridt.
Da han blev ramt af hjerneblødningen efter en kraftig hovedpine 13. juli, frygtede personalet på skadestuen, at det var meningitis. Fra skadestuen på Hospitalsenheden Horsens blev han kørt i ambulance til Århus Sygehus, hvor lægerne opererede på ham i fem timer. Bagefter lå han i respirator i syv dage, hvor man ikke vidste, om han ville overleve.
Annonce

Fantastiske fremskridt

Da han 4. august blev indlagt til genoptræning på Hammel Neurocenter, kunne han stort set kun trække vejret.
»Lægerne kunne ikke love noget. Men i midten af september - to måneder efter operationen, var det som om det hele pludselig eksploderede. Pludselig kunne han tale og spise,« fortæller hans mor Marianne Jørgensen.
»Der er sket fantastiske fremskridt med ham. Først vågnede han, så kunne han tale, og så kunne han gå. Men mere vil have mere,« siger hun.
Hun og hendes mand skiftes til at være indlagt sammen med Magnus på neurocentret, mens den anden er i hjemmet i Horsens, hvor lillebror Malte på syv år også skal have sin del af opmærksomheden, og parrets Rema 1000 butik også kræver sit.
»Det er først, når man kommer sådan et sted, at man tænker over, hvor dejligt det er, at man som familie kan spise sammen. Her er der jo andre patienter og personale omkring os hele tiden,« siger Marianne Jørgensen.
Annonce

Leg er træning

Familien har trukket meget på bedsteforældre, og glæder sig over, at Magnus' klassekammerater har været flinke til at besøge ham. At han i slutningen af november fik lov til at tage hjem i weekenderne hjælper også på det hele. Formodentlig kan han blive udskrevet til februar.
»Vi er taknemmelige for at genoptræningen blev her, hvor der rigtig mange muligheder for Magnus. Han spiller både badminton, svømmer og kører i mooncar uden, at han opfatter det som træning,« lyder det fra hans mor, mens sønnen fortsat leger med hunden.
»Hans lærere har ofte talt om, at hans stædighed og stærke vilje var en udfordring for dem, men de egenskaber er kommet ham til gode i træningen.«
Der er dog langt igen, før familien får en normal hverdag.
»Når vi kommer hjem, skal Magnus først vænne sig til at være i en klasse og i andre sociale sammenhænge, for det er en stor omvæltning at skulle fungere sammen med andre, når man har været indlagt så længe,« fortæller hun.
Om Magnus får en hund derhjemme, vil tiden vise.
»Han har ofte plaget om at få en hund, men da jeg er allergisk overfor hunde, har vi sagt nej. Men måske kan jeg klare en bomuldshund. Men nu skal vi først være færdige med genoptræningen, og så skal vi hjem og være en hel familie igen,« siger Marianne Jørgensen.
Annonce

FAKTA

Hammel Neurocenter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce