Annonce
Østjylland

Makeover af Glenstrup Sø blev fejret til Søens Dag

Glenstrup Sø har været spærret af en åleruse og et stemmeværk. Idag er begge dele væk, og der er gravet en rende mellem søen og den tilstødende å, så vandet let kan passere. Foto: Lars Rasborg

Ny rende mellem søen og Kongsvad Mølleå kommer både naboer og fiskere til gode, og samtidig bevarer man en dyrebar moseart.

Holmgård: Tidligere på måneden kunne Mariagerfjord Kommune fortælle den glædelige nyhed, at spærringen mellem Glenstrup Sø og resten af verden er blevet fjernet. Søndag blev den genoprettede sø markeret i anledning af Søens Dag.

Her var mange mødt op for at se den nyudgravede rende mellem Glenstrup Sø og Kongsvad Mølleå, men også for at deltage i en række hyggelige aktiviteter for børn og voksne.

Blandt andet kunne man tilberede bålmad og sejle en tur i kajak eller kano. Børnene Ville, Storm og Bertil var dog dem, der nok så den genoprettede sø at se på tættest hold, da de var ude at bade.

- Vandet var varmt, siger Ville, der tog turen gennem vandkisten, som er det firkantede vandrør, der går mellem åen og søen.

- Jeg synes, der var lige midtimellem, siger Bertil, der kun lige tog hovedet under vandet og så op igen.

Mange borgere og forskellige medier var mødt op for at overvære indvielsen af den genoprettede sø. Borgmester Mogens Jespersen (V) holdt den første tale. Foto: Lars Rasborg

Lavere vandstand og flere fisk

Indvielsen bød på taler fra borgmester Mogens Jespersen (V), formand for Glenstrup Sø Lodsejerforening Claus Storgaard og organisationssekretær for Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmark Hilmar Jensen. Alle takkede for et godt samarbejde.

Fiskeinteresserede kan nyde godt af de mange fisk, der nu har fri passage til søen, og landejere, hvis grund grænser ned til vandet, kan glæde sig over den nye vandstand. Denne kan som noget nyt reguleres, hvilket der har været brug for.

- Nogle af vores medlemmer har døjet med vand i kælderen på grund af søens høje vandstand om vinteren. Det problem er dog løst nu, fortæller lodsejerforeningens formand.

De nye tider har dog krævet tilvænning hos Søren Hedegaard, som bor lige ned til søen og bådebroen.

- Jeg skulle en dag ud med min båd, men vandstanden var blevet så lav, at jeg pludselig sejlede på grund. Så måtte jeg ud i mudderet og trække båden et stykke, fortæller Søren Hedegaard.

Han og konen, Elin Juul Hedegaard, er dog glade for den genoprettede sø og den udsigt, der for deres vedkommende er fuldt med.

- Nu har vi jo udsigt til vand, siger Elin Juul Hedegaard, som tidligere måtte nøjes med at se ud på tætvoksende tagrør i søen.

Det høje græs var en af årsagerne til "proppen", og meget af det er blevet fjernet i forbindelse med udgravningen af den nye rende.

Søren Hedegaard og Elin Juul Hedegaard bor lige ned til Glenstrup sø. De er glade for, at de nu har udsigt til det vand, der før var dækket til af tætvoksende græs. Foto: Lars Rasborg
Annonce

Dyrebar moseart skal bevares

Projektet har været et samarbejde mellem Mariagerfjord Kommune, Glenstrup Sø Lodsejerforening og Lokalrådet for Handest, Glenstrup og Holmgård.

På den ene side har de gerne villet skabe en vandstand, som ikke generer grundejerne, men de har også måttet respektere større institutioner.

- Vi har taget størst hensyn til, at områderne rundt om søen er Natura 2000-områder, fortæller biolog Mette Bramm, der er ansat ved Mariagerfjord Kommune.

Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU, som skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter.

- Omkring Glenstrup sø har vi for eksempel mosetypen Rigkær, som vi gerne vil bevare. Og så må vandstanden hverken blive for høj eller for lav, siger hun, der er positivt overrasket over, hvor godt samarbejdet har været om projektet.

Det er Mariagerfjord Kommune, der de første fem år tager ansvaret for projektet og vedligeholder passagen gennem renden. Efter de fem år kommer den ind under kommunens regulativ for vedligeholdelse af Kongsvad Mølleå.

De fremmødte havde mange spørgsmål om den genoprettede sø, hvilket biolog Mette Bramm kunne svare på. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce