Annonce
Livsstil

- Man skal møde den levende musik, så tit man kan

Poul Smidt. Foto: Gyldendal
Mig og kulturen: Poul Smidt
Annonce

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv? - Til at træde uden for trummerum og bruge den livgivende pause til refleksioner, som skubber det gode frem og døjeriet til side.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse? - Bo Lidegaards velskrevne disputats fra 1996: ”I kongens navn”. Den er en enestående biografi om diplomaten Henrik Kauffmann, der rakte så højt op, at hans virke har betydning i dag. Det er også et stykke af besættelsestidens historie, hvor Kauffmann hejste flaget så flot, og hvor man skal forholde sig til datidens dilemmaer for den enkelte og for institutionerne.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen? - Jeg var teenager, da jeg hørte Louis Armstrong i Falkoner Centret. Betydningen var mere end hans trompet, det var selve forståelsen af, at musikoplevelser bliver størst sammen med andre, og at man skal møde den levende musik, så tit man kan.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk? - Jeg vedstår, at jeg hænger ved filmen ”Casablanca” fra 1943 og ser den årligt. Det er kærligheden, civilcouragen, replikkerne og tiden. På samme måde, som jeg nævnte Kauffmann-bogen lige før, så er 1939-1945 stadig en udfordring, når man er født i 1944, og Knud Pedersens ”Churchill-klubben” var min første bog. Også nu er der god grund til at holde af filmens afsluttende replik: ”Round up the usual suspects!”. En vidtløftig politiforretning - i en god sags tjeneste.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på? - Det første billede, jeg købte til mit eget værelse, da mine to søskende var flyttet hjemmefra, var en af datidens billige reproduktioner, Pablo Picassos ”Guernica”. Jeg har senere set mesterværket på museet i Madrid. Stærkt, at det enkelte kunstværk og den enkelte kunstner betød så meget for kampen i general Francos totalitære tid.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på? - Jeg kan stadig stoppe op og holde stille ved nogle af Arne Jacobsens bygninger, men stærkest står oplevelsen af den pibe, jeg købte i 1984 på et hotel på Fiji-øerne. Jeg så den, ville den, sådan skulle en pibe se ud! Jeg havde købt og betalt, før jeg vendte piben og så, at den var ”Handmade” af Jensen på Strøget. Så vidste jeg langt ude i Stillehavet, at Danish Design findes og er. Stanwells piber er stadig smukke i dagligdagen. Jeg savner ikke tobakken, men piberne vil jeg gerne have i hånden igen.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til? - Skønlitteratur. De seneste seks år jeg stort set kun læst faglitteratur knyttet til de bøger, jeg selv har arbejdet med. Det er for snævert og forkert, at de litterære udfordringer har gemt sig.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft? - Som formand for Journalistgruppen i DR var jeg i 1970’erne tæt på de skræmmende partipolitiske kvælergreb på programfriheden. Det gør ondt, at det ikke er bedre i dag, hvor efterfølgerne af datidens hylehoveder taler om ytringsfrihed og tænker på sindelagskontrol.

Blå bog

Poul Smidt født 1944 er mesterlære-uddannet i journalistik på Folkebladet i Randers og Demokraten i Århus 1965-68 og uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet 1973-1979 ved siden af sit journalistarbejde.

Han har arbejdet på Politiken, Grønlands Radio, Ritzaus Bureau, TV-Avisen, dagbladet Aktuelt, Radioavisen og Deadline og været korrespondent i Washington DC og Bruxelles. Han har været udsendt af Udenrigsministeriet som talsperson for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i Kosovo og udsendt af Danida til Irak for at stå for civil genopbygning.

Poul Smith arbejder i dag som freelancejournalist og foredragsholder og skriver bøger - blandt andre “Et rigtigt parlament” om EU-Parlamentet, “Viggo Kampmann. Modig modstandsmand, klog finansminister, ustyrlig statsminister” og er aktuel med ”Fredy. Klemt kronprins - glemt konge” om Frederik 8.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tæsket til hun besvimede: Mand sigtet for at gennembanke tilfældige kvinder på gaden

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce