Annonce
Østjylland

Mande-succes i en kvindeverden: Aarhus-firma laver bæredygtig hudpleje baseret på kaffegrums

Simon Krag Christensen (th) og Mikkel Knudsen henter kaffegrums og tørrer det i en ovn, så det kan bruges til fremstilling af hudplejeprodukter. Foto: Flemming Krogh
Kaffegrums er hovedbestanddel i en bæredygtigt hudplejeserie tre århusianske mænd står bag.

AARHUS: Som knægt rodede Simon Krag Christensen med knallerter hjemme i kælderen i Højbjerg. En hobby han delte med sin far. Når skiftenøgler og oliekander var lagt på plads, skulle hænderne vaskes inden aftensmaden. Det var ikke altid nemt, men et gammelt husmor-trick med sulfo tilsat kaffegrums satte gang i processen.

Det var god lærdom, som den unge århusianer pludseligt huskede på, da han skulle lave en forretningsplan på Erhvervsakademiet for få år siden.

På akademiet havde Simon Krag Christensen mødt vestjyden Rasmus Nørgård, og sammen fik de udarbejdet en idé baseret på kaffegrums. Restproduktet fra byens caféer kunne bruges som hovedbestanddel i en tube sæbe til landets bilværksteder og andre steder, hvor man har brug for at vaske sorte fingre efter endt arbejde.

- Det var ret vildt. Vi havde bare en løs idé med vores håndrens, som vi vandt en pris med i 2016 for bedste Start-Up-Program, fortæller Simon Krag Christensen over en kop kaffe - hvad serverer man ellers, når man lever af grums fra friskbrygget kaffe - i et nymalet forretningslokale i en ældre gulstensbygning i Åbyhøj.

Annonce
En elektrisk si renser urenheder fra kaffegrumsen. Foto: Flemming Krogh

Hudpleje-serie vokser

Grums hedder firmaet, som først havde lokale på Institut for X ved Godsbanen, men som voksede ud af de rå container-rammer, og er rykket ind i et rigtigt fabrikslokale for nyligt.

Nu står en ny maskine, der tørrer det indsamlede, fugtige kaffegrums, i det forreste lokale. Ved siden af sier en mindre maskine grovere dele af kaffegrums fra. Tilbage er et velduftende restprodukt, som har bevaret aromaen fra kaffen. Dette restprodukt er bestanddelen i alle hudplejeprodukterne, som de energiske århusianere står bag, der har fået en tredje mand med i firmaet, Mikkel Knudsen, som arbejder på Sjælland.

Inden de tre iværksættere slog dørene op for deres hjemmeside Grums.dk - med forskellige hudplejeprodukter især målrettet kvinder - måtte de gå en omvej.

- I starten satsede vi på at lave en effektiv og hudvenlig håndrens til værksteder i hele landet - til mekanikere, der skulle vaske deres sorte oliefingre. Efter at have besøgt flere steder, fandt vi ud af, at der ikke var et marked for vores produkt. Værkstederne var udelukkende interesseret i et billigt og effektivt produkt, fortæller Rasmus Nørgård.

Erfaringerne fra turene rundt til landets værksteder fik iværksættere til at ændre kurs. I stedet for at lave et enkelt håndrense-produkt udviklede de idérige århusianere nogle hudplejeprodukter rettet mod kvinder. Nu er der en hel serie på programmet: Face- Body- og Handscrup. Desuden tilbyder man en Hydra Calm Face Serum’, som genopfrisker huden.

TV-program gav omtale

Arbejdet med at indsamle, tørre og rense kaffegrums klarer Simon Krag Christensen og Rasmus Nørgård selv. Selve produktionen foregår hos Nardos, der holder til på Djursland. Et firma der har erfaring med at fremstille naturlige produkter.

Det har stor betydning, at man kan bruge en lokal producent.

- Bæredygtighed er en del af vores DNA. Vi begrænser CO2-udslippet ved at have korte køreafstande, og da grundbestanddelen i vores hudpleje er restproduktet fra kaffefremstilling, er vi i høj grad en bæredygtig virksomhed, mener de to mænd, der ikke er nervøse for at begive sig ind på ’kvindeligt territorium’.

Arbejdet med hudpleje er ikke noget, som deres venner ser skævt til.

- Vores kammerater er meget positive overfor Grums. De kan se vores firma vokser. Selv min far som er landmand i Vestjylland, er begyndt at forstå det, vi gør, smiler Rasmus Nørgård.

Udbredelsen af hudplejeserien går efter planen. En tur i ’Løvernes hule’ på DR i sidste sæson, var med til at udbrede kendskabet til de bæredygtige og naturlige hudplejeprodukter.

Nu satser Simon Krag Christensen, Mikkel Knudsen og Rasmus Nørgård på, at en stand på Fair Festival til marts i Aarhus får omsætningen til at vokse endnu mere.

Det virker så enkelt at bruge kaffegrums som grundbestanddel, men firmaet Grums har brugte flere år på at få succes. Foto: Flemming Krogh
I erhvervslokalerne i den vestlige del af byen er der både plads til forbehandling af kaffegrums og lager. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ekstraordinær og rørende hjælpsomhed fra vennepar: Kørte 800 kilometer for at hjælpe ægtepar hjem i karantæne

Annonce