Annonce
Østjylland

Manden bag ulvebilledet på Djursland: Danmark er for lille til vilde ulve

Lars Kejser mener ikke, at det giver mening at lade ulven leve vildt i Danmark. Den forårsager for megen unødig bekymring hos befolkningen og for megen smerte hos sine byttedyr, mener han. Privatfoto

Tidligere på ugen kom det frem, at vildtkameraer to gange i løbet af denne sommer har fanget billeder af en vild ulv i Norddjurs Kommune. Manden bag det ene billede ville dog helst have været fri for ulvens tilstedeværelse.

Glesborg: Sommeren igennem er landmænd, jægere og almindelige borgere kommet med halve og hele fortællinger om, at de vist nok, måske har set en vildtlevende ulv i området mellem Glesborg, Bønnerup og Thorsø på Djursland.

Men tidligere i denne uge kunne de lægge alle deres egne gisninger på hylden. Her kom det nemlig frem, at Naturhistorisk Museum i Aarhus to gange i løbet af denne sommer har modtaget billeder af en vild ulv på det nordlige Djursland.

Det ene af de to billeder er blevet indsendt anonymt, men det andet billede - som er dateret lidt efter klokken halv seks om morgenen søndag 5. august - er taget af et vildtkamera tilhørende jæger og landmand Lars Kejser fra Glesborg. Og han blev efter eget udsagn ikke videre overrasket, da han bladrede sit kamera igennem og pludselig så en ulv på skærmen.

- Jeg tænkte vel noget i retning af: "Ja, hvorfor ikke?!". Nu har vi jo i forvejen oddere og mårhunde i området, så hvorfor skulle vi også have ulv her, lyder det lettere sarkastisk fra Lars Kejser, inden han fortsætter:

- Odderen har taget alle fiskene nede i vores dam, så der ikke længere er noget liv dernede overhovedet. Og mårhunden gør jo også, hvad den kan tage for at tage alle fuglene i området. Nu, hvor vi også har ulven i området, mangler vi i princippet bare bæveren for at have det hele.

Hvis man vil se en ulv, kan man sagtens gøre det i Ree Park eller Skandinavisk Dyrepark. Der er ingen grund til at have fire, fem eller ti ulve i deres rette element, hvis det medfører en bekymring hos borgerne og unødige lidelser hos vores rå- og kronvildt.

Lars Kejser, jæger
Lars Kejsers vildtkamera fangede tidligt om morgenen søndag 5. august dette billede af en vild ulv i området omkring Bønnerup, Glesborg og Tranehuse. Foto: Lars Kejser

En unødvendig frygt

Lars Kejser har været aktiv jæger gennem mange år, og indtil midten af 2014 var han sågar formand for Hjortevildtgruppen Region Djursland under Naturstyrelsen og Vildtforvaltningsrådet.

2014 var også året, hvor der senest blev registeret og bekræftet en ulvs tilstedeværelse på Djursland. Men både dengang og i dag har Lars Kejsers holdning til ulvens genindtræden i den danske natur været klar.

- Jeg synes ikke, at hele Danmarks befolkning skal gå og frygte at støde ind i en ulv, hvis man går en tur i skovene. Vi har ikke været vant til ulven i mange, mange år, og selv om de kloge hoveder siger, at ulven ikke gør noget, så fortæller de alligevel, hvordan man skal opføre sig, hvis man møder en ulv, siger han.

Lars Kejser mener derfor, at det er forkert at lade ulven leve som vildt dyr i Danmark.

- Hvis man vil se en ulv, kan man sagtens gøre det i Ree Park eller Skandinavisk Dyrepark. Der er ingen grund til at have fire, fem eller ti ulve i deres rette element, hvis det medfører en bekymring hos borgerne og unødige lidelser hos vores rå- og kronvildt. Det er vores land simpelthen for lille til, siger han.

Annonce

- Ulven er skånselsløs

Lars Kejser er som sådan ikke bekymret for, at ulven pludselig skulle begynde at gå til angreb på mennesker. Men han kan godt bekymre sig på vegne af sine jagtkollegers hunde rundt om i landet.

- Jeg kender tre fra Sverige, som har mistet deres hunde til ulve under jagt. Når hundene støder på en elg, giver de sig til at gø, og det fungerer jo altså som et signal til ulven om, at: "Her er vi, hvis du kunne tænke dig at angribe". Så helt ufarlig er ulven jo ikke, siger han.

Desuden peger glesborggenseren på en anden konsekvens, som ulvens tilstedeværelse fører med sig: Nemlig den ubarmhjertighed, som ulven efter hans mening udviser over for sit bytte.

- Jeg har tidligere oplevet, at råvildt er blevet taget af en ulv. Og jeg har hørt, hvordan sådan et dyr skriger, fordi ulven måske har ædt halvdelen af en kølle, inden byttet reelt er dødt. Det påvirker mig, for jeg synes, det er både meningsløst og skånselsløst, siger Lars Kejser og fortsætter:

- Hvis man som jæger kommer til at skyde et dyr, der bare piber lidt, er fanden jo løs. Men det er som om, at bare fordi det er et dyr, der forvolder sådan en smerte, så er det okay. Og det er jeg ikke enig i.

I øjeblikket skønnes det, at der lever omkring seks ulve i Danmark: Et ulvepar i Vestjylland, en enlig hanulv i Nordjylland og tre hvalpe fra kuldet, der blev født i Vestjylland sidste sommer.

Om ulven, der nu er spottet på Norddjurs, er en af de tre hvalpe eller en ny strejfende ulv fra Tyskland er indtil videre uvist.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Østjylland For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Favrskov

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Erhverv

Lokal firma trykker bæredygtige valgplakater i tusindvis - men bare ikke med politikere fra Randers, fortæller en skuffet direktør

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Randers

77-årige Else Marie er fanget i Thors Tårn: - Jeg kan ikke komme nogen steder uden hjælp

Annonce