Annonce
Randers

Mange giver en skærv til Café von Hatten i en svær tid

Ejendommen Von Hatten Stræde 7 er fredet - og i temmelig dårlig stand. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen
Der er lige nu en fundraising kørende på Facebook, hvor der samles ind til reparation af musikcaféens køkkengulv, der er i en rigtig dårlig stand. Lige nu ligger det legendariske spillested i et limbo; ikke bare på grund af coronaen, men også fordi der stadig ikke er truffet nogen afgørelse om fremtiden for den faldefærdige bygning, hvor musikcaféen ligger.

Randers: Folkene bag Café von Hatten er mere end overrasket over den gavmildhed, som adskillige af spillestedets nuværende og tidligere brugere udviser i forbindelse med den fundraising, som blev sat i værk for et par dage siden.

Der er drypvist dumpet 100, 200, 500 og 1.000 kroner ind på kontoen, der efter fire dage stod og lynede med 40.000 indsamlede kroner. Og det er mange bække små, der løber sammen til noget større i den her forbindelse og vidner om stor veneration for landets eneste frivilligt-drevne spillested.

- Det er helt vildt, hvor generøse folk er, siger Søren Ballegaard, der er gammel bruger og i dag en af dem, der bidrager med juridisk bistand til musikforeningen.

Og bistand har foreningen brug for i en tid, hvor det er en udfordring at drive et spillested, når man egentlig ikke kender fremtiden. I flere år har ejendommen Von Hatten Stræde 7, hvor caféen har til huse, været til salg. Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers har for længst meldt sig som køber af ejendommen.

- Vi vil stadigvæk gerne købe ejendommen, og vi forhandler med købers ejendomsmægler. Vi er bare ikke enige om prisen, siger fondens formand Karen Smed, der forhandler med skatteborgernes penge i ryggen.

Annonce

Råddent gulv

Den fredede bygning er i miserabel stand. Huller i taget. Murværk, der smuldrer.

Karen Smed har tidligere udtalt til avisen, at musikcaféen får lov til at blive boende i huset, hvis fonden køber ejendommen. Man anslår, at den gamle bygning kan sættes i stand for noget i omegnen af 14 millioner kroner. Og politikerne tog Von Hatten med i budget 2020 ved at stille et 10-årigt rente- og afdragsfrit lån på fem millioner kroner til rådighed for fonden, hvis den køber og renoverer bygningen. Desuden er der fire millioner kroner i byfornyelsespenge, hvis ejer kan stille med et tilsvarende beløb.

Der har i de senere år været meget uro omkring spillestedets fremtid. Det er seks år siden, det blev sat til salg. På et tidspunkt var der en privat investor inde i billedet. Og det betød, at Fonden til Bevarelse af Gamle Bygninger i Randers ville trække sig og ikke stå i vejen for en privat køber. Den handel gik tilsyneladende i vasken. Og nu er fonden så igen inde i billedet, alt imens huset forfalder - og i denne her coronatid står tomt.

Selvom foreningen bag Café von Hatten ikke ved, om de er købt eller solgt, har man besluttet at gøre noget ved gulvet i køkkenet, der truer med at brase sammen.

Derfor iværksatte man den aktuelle fundraisning, der har vist sig at give pote.

Venter stadig på sin skæbne

- Vi oplever stor opbakning fra mange private, der egentlig gerne vil hjælpe os. Men allerhelst så vi, at fonden købte ejendommen og begyndte at renovere huset, der virkelig er i dårlig stand, siger Søren Ballegaard.

Lige nu er der kun én lejer, nemlig musikcaféen, på matriklen, der disponerer over tre etager. Hvis fonden skriver under på slutsedlen, er det planen at indrette de to øverste etager til erhverv og undervisning. Måske kunne nogle af byens ungdomsorganisationer rykke ind i nogle af lokalerne.

Men indtil videre eksisterer det kun på tegnebrættet. I virkeligheden står et misligeholdt, fredet hus tilbage og venter på sin skæbne, som det efterhånden har gjort i en hel del år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

112

40-årig anholdt efter skuddrama: Mistænkt for at have spillet en rolle ved Paludan-demonstration

Annonce