Annonce
Randers

Mange vil male lovlig graffiti for Sporbyen Scandia

Sporbyen Scandia er ked af, at der er så mange løbere i malingen, og at der er malet op over vinduerne. Foto: Sporbyen Scandia
Mellem 10 og 20 henvendelser er kommet, efter Sporbyen Scandia efterlyste de graffitimalere, som uden at få lov "dekorerede" et togsæt i Torvehallen. - De siger alle sammen, at det ikke var dem, der gjorde det, men at de gerne vil male den anden side af toget, lyder det fra Finn Jakobsen.
Annonce

Randers: Graffitimalerne, der først i april kom ind i Torvehallen uden at knuse vinduer eller døre, og spraymalede et togsæt på eget initiativ, har ikke meldt sig selv til Sporbyen Scandia, der ellers lovede frit lejde. Men da der formentlig er tale om ret velkendte og flittige graffitimalere, er det nok en kende naivt at tro, at de kommer frit frem af sig selv, også selv om Finn Jakobsen lover ikke at gå til politiet med sagen.

- Ja, det kommer nok ikke til at ske, at vi får dem i tale. Men der har været mange henvendelser, hvor de alle sammen siger, at det ikke er dem, men at de godt vil male toget færdigt. Vi har et sted mellem 10 og 20 henvendelser, flere af dem vil lave graffiti på den anden side af togsættet uden betaling, siger Finn Jakobsen, der er daglig ansvarlig i sporbyen.

Og på et eller andet tidspunkt vil Finn Jakobsen tage kontakt til de personer, der har henvendt sig. For sporbyen vil gerne have malet togsættet færdigt.

- Men det er jo ikke noget, der haster. Lige nu er vi jo ikke så meget til stede i sporbyen, selv om byggeriet kører på fulde omdrejninger. Men vi andre holder os lidt hjemme. Vi ved heller ikke, hvornår togene er klar til at blive sat udenfor. Det kommer også an på, om det graffitimalede togsæt skal bruges til noget sammen med restaurant-togsættet, det ved vi ikke helt endnu, siger Finn Jakobsen, der tilføjer, at det var planen, at restaurant-toget skulle være færdigt til september. Men det har coronavirussen spændt ben for, for der arbejdes ikke på toget i øjeblikket, så hvornår, det står klart, er uvist.

Vi har da vores bekymringer om, hvorvidt graffitimalerne kan lade restauranttoget stå, når det kommer udenfor.

Finn Jakobsen, Sporbyen Scandia

Annonce

Mange hadske kommentarer

Modtagelsen af, at Sporbyen Scandia forsøgte at vende noget negativt til positivt ved at hilse graffitimaleriet velkomment og opfordre malerne til at komme og gøre arbejdet færdigt, har mildest talt fået knubbede kommentarer på Facebook. Selv om mange også syntes, at det var en god idé.

- Vi var godt klar over, at der er nogle, som er meget imod, at vi lader togene male på denne måde. Og der er nogle, der går så meget op i tog og deres historie, at de altid vil være imod, når de ændres, men jeg er alligevel overrasket over nogle af reaktionerne, siger Finn Jakobsen.

Han mener nemlig, at graffiti på tog også er en del af toghistorien. Selv om det er ulovligt, så har togene i Danmark i årtier været rullende lærreder for graffitimalere.

Da DR skulle optage Maddysten i Torvehallen, måtte Sporbyen Scandia i øvrigt dække et af de andre tog, der står i hallen, fortæller Finn Jakobsen.

- Da vi fik det, var der graffiti på, og der står med kæmpe bogstaver "Homo", og det mente DR ikke var passende at vise i deres madprogram, siger Finn Jakobsen.

Graffitimaleren EDES (Evil Duck Eat Sperm), der flittigt "Homo-serer" tog, er ret kendt i miljøet og har også givet flere anonyme interviews. Men hans budskab er åbenbart for hård kost for madprogrammet.

Annonce

Folien kan vaskes

Med hensyn til at lade togene frivilligt bemale med graffiti har flere personer skrevet på Sporbyen Scandias Facebookside, at de ikke vil sætte deres ben i en restaurant, der er graffitimaling på, men de har altså misforstået noget. Det togsæt, der er sprayet, er netop ikke det togsæt, der skal være restaurant i. Det skal i stedet pakkes ind i kongeblåt folie, fordi det skal minde om Orient Expressen.

- Vi har da vores bekymringer om, hvorvidt graffitimalerne kan lade restauranttoget stå, når det kommer udenfor. Derfor er der også overvejelser, om folien kan vaskes. Og får vi malet det andet togsæt færdigt med graffiti på begge sider, så tror jeg ikke, det bliver malet ovenpå. Der har graffitimalerne nemlig respekt for hinanden og ødelægger ikke andres værker, siger Finn Jakobsen.

Sporbyens folk er kede af de løbere, der er kommet og af, at der er malet op over vinduerne i graffitien. Derfor ville de gerne have lidt hånd i hanke med "pynten".

- Måske ville vi gerne have noget, der minder om togfabrikken, det S, som Scandia oprindeligt havde, for eksempel og måske nogle ting, der signalerer Randers, siger Finn Jakobsen.

Det kunne være hingsten, laksen, handsken og mere i samme boldgade.

De oprindelige graffitimalere har ikke henvendt sig, men der er kommet mellem 10 og 20 andre henvendelser fra fiolk, der vil lave graffitiarbejdet færdigt i Sporbyen Scandia. Foto: Sporbyen Scandia
Dette tog med graffiti-budskab ville DR ikke have stående i Torvehallen, da Maddysten skulle optages, lyder det fra daglig ansvarlig i Sporbyen Scandia, Finn Jakobsen. Foto: Sporbyen Scandia
Graffitimaling deler virkelig vandene. Fra dem, der synes, det er smuk kunst, til dem, der mener, at det er forfærdeligt hærværk. Foto: Sporbyen Scandia
Flere har bemærket, at graffitimalerne har ladet DSB-logoet stå. Foto: Sporbyen Scandia
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce