Annonce
Mariagerfjord

Mariager Museum er reddet

Med en ekstra bevilling på 30.000 kroner har Mariagerfjord Byråds udvalg for Kultur og Fritid sikret økonomien for Mariager Museum.  Arkivfoto: Pia Pagaard Møller Madsen
Mariagerfjords Kultur- og Fritidsudvalg har øget den årlige bevilling til Mariager Museum med 30.000 kroner for at sikre museets overlevelse.
Annonce

Mariager: Mariager Museum har siden 2012 været en del af Nordjyllands Historiske Museum. Af museale årsager har nordjyderne imidlertid valgt at afbryde samarbejdet, hvilket betyder, at Mariager Museum fra 1. januar 2021 står til atter at være et selvstændigt museum.

I den forbindelse har det været drøftet, om Mariager Museumsforening kan og vil stå for at drive museet i den gamle købstad.


På mødet var der lidt diskussion om det, men vi er et stort flertal i udvalget, der mener, at Mariager Museum er for vigtig en del af det kulturelle liv i Mariager til, at det skal lukke.

Jane Grøn, formand for udvalget for kultur og fritid under Mariagerfjord Byråd


Hidtil har Mariager Kommune ydet en årlig bevilling på 100.000 til driften af Mariager Museum, og den kommunale forvaltnings indstilling har været, at bevillingen skulle være uændret.

Mariager Museumsforening har imidlertid ønsket, at bevillingen skal stige til 130.000 kroner, hvis den skal overtage driften af museet. Foreningen har fremført, at hvis dette ønske ikke opfyldes, vil den sige nej tak til at overtage Mariager Museum, som derfor ville være i fare for at skulle lukke.

De ekstra årlige 30.000 kroner hentes blandt udvalgets såkaldte de frie midler, som ikke er øremærket til særlige poster i budgettet. "Det er jo et beskedent beløb i forhold til at kunne få Mariager Museumsforening til at køre museet videre", siger Jane Grøn, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Mariagerfjord Kommune. Arkivfoto: Annelene Petersen

På sit møde 29. september skulle Kultur- og Fritidsudvalget tage stilling til, om det skulle følge forvaltningens indstilling eller imødekomme museumsforeningens ønske. På mødet valgte seks ud af udvalgets syv medlemmer det sidste, hvilket betyder, at den årlige bevilling til Mariager Museum fremover bliver på 130.000 kroner.

- På mødet var der lidt diskussion om det, men vi er et stort flertal i udvalget, der mener, at Mariager Museum er for vigtig en del af det kulturelle liv i Mariager til, at det skal lukke, siger socialdemokraten Jane Grøn, der er formand for Kultur- og Fritidsudvalget og selv mariagerbo.

Hun tilføjer, at der i år har været mange flere gæster i Mariager, end der plejer, da mange har holdt ferie herhjemme, og at der også har været et øget besøgstallet i Mariager Museum.

- Så museet har også stor betydning for turisterne, fortsætter Jane Grøn.

Annonce

Et beskedent beløb

De ekstra årlige 30.000 kroner hentes blandt udvalgets såkaldte de frie midler, som ikke er øremærket til særlige poster i budgettet.

- Det er jo et beskedent beløb i forhold til at kunne få Mariager Museumsforening til at køre museet videre, siger Jane Grøn.

- Nu er det vores håb, at museumsforeningen vil fortsætte udviklingen med at gøre Mariager Museum til et levende museum. Den laver allerede rigtig gode events, så man kunne da også håbe, at udstillingerne også fik et pift en gang imellem, for det er jo meget på samme måde, som det har været i mange år, fortætter hun.

Annonce

Glæder sig til at komme i gang

Mariager Museumsforenings formand, Bodil Amdi Mikkelsen, er glad for, at et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget har valgt at imødekomme foreningens ønske om en årlig bevilling på 130.000 kroner.

- Det betyder, at vi mener at kunne drive museet på en både forsvarlig og udviklende måde, men endnu mangler nogle detaljer, før vi er helt klar til at overtage driften pr. 1. januar 2021. Jeg vil derfor indkalde til et snarligt bestyrelsesmøde, hvor nærmere detaljer skal drøftes, siger Bodil Amdi Mikkelsen.

"Nu hvor den årlige bevilling er på plads, glæder vi os faktisk til at komme i gang", siger Bodil Amdi Mikkelsen, formand Mariager Museumsforening. Privatfoto

Hun tilføjer, at der stadig mangler en aftale med Mariagerfjord Kommune om, at der stilles egnede lokaler til rådighed for opmagasinering af de over 50 paller med effekter, som Mariager Museum skal overtage fra Nordjyllands Historiske Museum i forbindelse med planlagte overtagelse per 1. januar 2021.

- Men nu hvor den årlige bevilling er på plads, glæder vi os faktisk til at komme i gang, siger Bodil Amdi Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Randers HK i vanvittig kvartfinale: Det var nærmest som at slå plat eller krone i staden

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce