Annonce
Kultur

Marselisborg Slot har allerede lys i stuerne: Der gøres klar til dronningens jul

ARKIV- -2008. Dronning Margrethe holder jul på Marselisborg. Kongefamilien holder jul på Marselisborg Slot i Aarhus. I år samler regentparret igen sønner og svigerdøtre. (Foto: Axel Schutt/Scanpix 2011)
Atter i år holder dronning Margrethe jul på Marselisborg Slot. I år får hun selskab af kronprinsfamilien.

AARHUS: De seneste uger har håndværkere holdt parkeret tidligt om morgenen foran rosenporten ved Marselisborg Slot, mens de har ventet på, at porten går op. Og der har været lys i slottets vinduer og tilsyneladende fuld aktivitet. Nu ved vi hvorfor. Atter i år rykker majestæten indenfor i sin fritidsbolig for at fejre jul.

I en pressemeddelelse fra kongehuset hedder det:

"I år danner Marselisborg Slot i Aarhus endnu engang ramme om Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige families jul. Dronningen tager den 20. december ophold på slottet og fejrer juleaften sammen med Kronprinsfamilien".

Annonce

Prins Joachim og prinsesse Marie samt deres to børn fejrer til gengæld jul i Frankrig med prinsessens familie, mens prins Joachims ældste sønner, Nikolai og Felix, holder jul sammen med deres mor, grevinde Alexandra.

Underlig jul

Dronning Margrethe har siden sin tronbestigelse i 1972 haft tradition for at holde jul, påske og sommerferie på Marselisborg Slot, og det er kun undtagelsesvist, at hun og hendes familie ikke har været til stede i Aarhus Domkirke henover juledagene.

Sidste år var dog et af de år, hvor julen på Marselisborg var aflyst. Da skulle dronningen have fejret højtiden på Schackenborg Slot, men eftersom coronasmitte også dengang bankede grundigt på de danske juledøre, valgte familien i sidste øjeblik at flytte højtiden retur til Marselisborg.

Dronning Margrethe har tilbragt de fleste julehøjtider på Marselisborg, siden hun blev regent. Arkivfoto fra 2011: Axel Schütt

Som regel har majestæten selskab af et eller flere af sine børn og børnebørn i julen, men et enkelt år tilbragte hun og prins Henrik julen alene på Marselisborg. Det var i 2017, året før prinsen døde, og dronningen har siden i et interview med Århus Stiftstidende fortalt, at det nok var den underligste jul, hun har tilbragt på Marselisborg.

Annonce

Liv i stuerne

I år bliver der til gengæld liv i alle slottets stuer, de 1.350 kvadratmeter, når kronprinsfamilien rykker ind til risengrød, gåsesteg og engelsk christmas pudding samt dronningens hjemmelavede julepynt.

Dronning Margrethe har ofte tilbragt tid sammen med kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine på Marselisborg Slot. Her er de fotograferet i påsken i år. Foto: Kongehuset

Almindeligt dødelige kan titte ind mod slottet gennem rosenporten og overvære Den Kongelige Livgardes vagtskifte hver dag kl. 12.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Leder For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men kommer de også i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er? Det bliver den store styrkeprøve for Randers FC

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce