AARHUS: Der rejser sig en mur af modstand mod et udspil om at flytte behandling af børn med kræft fra blandt andet Aarhus Universitetshospital til Rigshospitalet i København.
En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen arbejder med idéen, som Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) er helt uforstående overfor.
Det skyldes især, at der ikke er givet faglige begrundelser for at samle behandlingen af børnekræft på Rigshospitalet.
- Det giver ingen mening uden fagligt belæg at lave ændringer, så tyndslidte børn og familier i en maksimalt presset situation skal til at rejse hundredevis af kilometer på tværs af landet. Denne slags ændringer skal ene og alene ske for patienternes bedste, og i dette tilfælde virker det ikke til at være sådan, siger Jacob Bundsgaard.
Den vigtige nærhed
I september 2019 nedsatte Sundhedsstyrelsen en arbejdsgruppe med fokus på behandlingen af børnekræft i Danmark.
I oktober blev de påtænkte konklusioner præsenteret, og i dem indgik der en mulig samling af behandlingen af børnekræft på Rigshospitalet. I dag behandles børnekræft på Rigshospitalet samt universitetshospitalerne i Aarhus, Odense og Aalborg.
Onsdag fortalte Århus Stiftstidende om den mulige centralisering af behandlingen af børn med kræft. Flere regioner og Kræftens Bekæmpelse i Aarhus meldte sig som modstandere af udspillet, og de får opbakning af centrale politikere i Aarhus Kommune.
Thomas Medom, børn- og ungerådmandNærheden betyder, at de har mulighed for bedst muligt at opretholde eksempelvis en vis skolegang og kontakten til barnets venner. Det har en psykisk effekt, som også spiller en rolle i forhold til at gennemleve et kræftforløb bedst muligt.
En af dem er Thomas Medom (SF), der har hvervet som rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune. Han hæfter sig også ved, at der mangler faglige argumenter for, at behandlingen af børnekræft kan forbedres ved en centralisering på Rigshospitalet.
- På den baggrund træder nærheden til behandlingsstedet frem som et helt afgørende element. Nærheden betyder, at de berørte børn og familier har mulighed for bedst muligt at opretholde eksempelvis en vis skolegang og kontakten til barnets venner. Det har en psykisk effekt, som også spiller en rolle i forhold til at gennemleve et kræftforløb bedst muligt, forklarer Thomas Medom.
Rystet folketingsmedlem
Idéen om at samle behandlingen af børnekræft på Rigshospitalet i København giver også genlyd i Folketinget.
Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) vil have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på banen. Ministeren kender allerede sagen, idet flere regionsrådsformænd har sendt ham en henvendelse med hård kritik af den mulige samling af børnekræftbehandlingen.
Blandt andre formand Anders Kühnau (S) fra Region Midtjylland er bekymret for, at udspillet handler om at få fingre i aktiviteter, som kan udfylde ledig plads i "Børneriget". Det er et nybyggeri ved Rigshospitalet, og det skal stå færdigt i 2025.
Michael Aastrup Jensen finder sagen dybt rystende.
- Børnekræftpatienter og deres familier har i forvejen brug for en hverdag uden for mange forhindringer, og nu vil man så pålægge familier og børn ekstra rejsetid, uden der er et fagligt belæg. At Rigshospitalet har uudnyttede kvadratmeter, skal ikke gå ud over børnekræftpatienter i Østjylland, understreger Michael Aastrup Jensen, der stiller fire konkrete spørgsmål til sundhedsministeren.
En dårlig proces
Sagen om behandlingen af børnekræft optager også SF's folketingsgruppe.
Partiet har stillet en række spørgsmål til sundhedsministeren. De er afsendt af sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, der er valgt i Østjylland.
Børn med kræft og behandlingen
I Danmark får årligt cirka 200 danske børn i alderen mellem nul og 18 år konstateret kræft. 60 af dem behandles på Aarhus Universitetshospital.
I Danmark er behandlingen af børn med kræft fordelt på fire hospitaler. De er Rigshospitalet i København, Aarhus Universitetshospital. Odense Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.
Siden september 2019 har en arbejdsgruppe arbejdet med en mulig centralisering af behandlingen af børnekræft. I oktober præsenterede gruppen et oplæg, der samler behandlinger af børn med kræft på Rigshospitalet i København.
Arbejdsgruppens konklusion er endnu ikke endegyldig. Forskellige aktører på sundhedsområdet har fortsat mulighed for at bidrage med kommentarer og idéer.
Aarhus Universitetshospital har otte læger og 40 sygeplejersker beskæftiget i den direkte behandling af børn med kræft. Men også personale fra andre afdelinger er med til at behandle og udrede børnene.
SF vil eksempelvis vide, hvilke faglige begrundelser der ligger bag tanken om at flytte behandlingen af børn med kræft fra Aarhus, Odense og Aalborg til Rigshospitalet.
På rådhuset i Aarhus vurderer Jacob Bundsgaard, at der har været hemmelighedskræmmeri i forløbet omkring udformningen af fremtidens behandling af børnekræft i Danmark.
- Der er sat gang i en dårlig proces, hvor alle berørte aktører ikke har fået ordentlig mulighed for at komme til orde. Det er altså nødvendigt for at nå den bedste løsning, vurderer han.