Annonce
Randers

Mathias forfølger sin drøm på fodboldbanen - og får samtidig en ungdomsuddannelse

Mathias Simonsen læser HHX på Tradium, samtidig med at han udvikler sit målmandstalent hos Randers FC. Foto: Ulrik Burhøj Jepsen
Selvom man har talentet og satser på en fremtid som professionel sportsudøver, så er det et gammelt råd også at få en uddannelse i hus. På Tradium går der flere elever, der samtidig med skolegangen er elitesportsudøvere. For at få det til at fungere er det vigtigt med et godt samarbejde mellem sportsklubberne og skolen. Det er Randers ElitesportsCollege med til at sikre.

Randers: Med en drøm i bagagen om at spille professionel fodbold er 16-årige Mathias Simonsen i sommeren 2021 rykket fra Sæby til Randers for at være en del af Randers ElitesportsCollege. Mathias spiller for Randers FC og er elev på HHX på Tradium.

- Jeg valgte primært HHX ved Tradium, fordi der er mulighed for at have det her sportslige fravær. Lærerne ved, at jeg skal have tid til at træne, og at det er derfor, jeg går der. Samtidig går jeg i klasse med otte-ni andre fra mit hold, og det er bare nemmere at starte med nogen, man kender, når man er kommet på en ny skole, fortæller Mathias Simonsen.

Det er netop formålet med Randers ElitesportsCollege at give unge sportstalenter mulighed for at kombinere seriøs skolegang og sport på højeste niveau. Eleverne kan med andre ord uddanne sig og samtidig udvikle deres evner inden for eksempelvis håndbold, fodbold, badminton, basketball, ridning eller dans. Og når elitesportseleverne er samlet i ét miljø, kan de også støtte hinanden.

Annonce

- Når du går med nogen, der har en lige så stor drøm som dig, så kan man også hjælpe hinanden med at komme tættere på den drøm. Vi ved for eksempel alle sammen godt, at det ikke er smart at købe sodavand. Så er der en, der køber en sodavand i den her klasse, så får man lige en bemærkning med. Man bliver hele tiden mindet om, at man går her, fordi man har en drøm. Nogle gange er det træls, men jeg tror, at det i længden hjælper mig, fortæller Mathias.

Vi ved for eksempel alle sammen godt, at det ikke er smart at købe sodavand. Så er der en, der køber en sodavand i den her klasse, så får man lige en bemærkning med.

Mathias Simonsen, elev på Randers ElitesportsCollege

Samarbejde giver ro

Elitesportselever kan blive optaget på Randers ElitesportsCollege fra 7. klassetrin, og fra de er 15 år, kan eleverne bo i kollegiebygningen ”Tower” ved Randers Arena ligesom Mathias Simonsen. Her bor i øjeblikket 16 andre elever, der også spiller fodbold ved Randers FC. For fodboldklubben giver det derfor god mening at indgå i et samarbejde om sportstalenters skolegang.

- Vi skal gerne sikre, at de unge mennesker, vi har med at gøre, også får en god skolegang. Og ved at have et godt samarbejde, kan man planlægge uddannelse og fodbold sammen. Så kan vi sikre, at de ikke bliver en kastebold mellem skole og sport – for eksempel hvis nogle af eleverne skal med superligatruppen på træningslejr, hvor der ellers er normal skolegang, fortæller Peter Elstrup, der er talentchef, head of coaching samt uddannelsesansvarlig hos Randers FC.

Ud over udenlandsture kan Randers FC for eksempel have behov for at koordinere, at elitesportseleverne deltager i midtugekampe i København eller nogle gange træner med førsteholdet. Derudover er morgentræning tirsdag og torsdag en del af den månedsplan, der bliver lagt for eleverne.

Mathias Simonsen ved morgentræningen hos Randers FC. Foto: Ulrik Burhøj Jepsen

- Ved at samarbejde og finde ud af, hvad der kan lade sig gøre, så giver det en dejlig ro. Og lærerne på skolen synes også, at vi som fodboldklub lytter, når det er vigtigt at gå i skole frem for at spille fodbold. Vi retter også ind i forhold til, hvad der er planlagt af undervisning, fortæller Peter Elstrup og fortsætter:

- Det er et ligeværdigt og fedt samarbejde, vi har med Tradium. Men det er også et samarbejde, der går begge veje. Når elitesportsklassen på Tradium for eksempel tager til Polen på studietur i uge 39, så er vores cheftræner for U19 også med. Han står for et par træningsgange og arrangerer en træningskamp, fortæller Peter Elstrup.

Annonce

Også for dem, der ikke kommer gennem nåleøjet

På Tradium er alle de elever, der er tilknyttet Randers ElitesportsCollege, samlet i én klasse, hvor målet er at hjælpe elitesportseleverne med at få en dagligdag med lektier, sport og fritid til at gå op i en højere enhed.

- Vi har selvfølgelig et stort fokus på det uddannelsesmæssige, men vi har også en rigtig god dialog med samarbejdsklubberne om, hvornår det er uddannelse, og hvornår det er sport, der skal prioriteres. Så er det en stor fordel, at vi på Tradium kan samle elitesportseleverne i én klasse med bestemte lærere tilknyttet. Det gør, at lærerne har stor erfaring med, hvad det vil sige at være elitesportsudøver, samtidig med at man tager en uddannelse. Man kan sige, at vores lærere i klassen har udviklet sig til at være specialister på området, fortæller Jakob Lønvig, der er overordnet pædagogisk ansvarlig for ElitesportsCollege.

Ud over at det gør det lettere at koordinere skolearrangementer, så sporten bliver tilgodeset, oplever eleverne i elitesportsklassen også, at det giver et fantastisk sammenhold at være samlet i én klasse.

Det er naturligvis langt fra alle eliteelverne, der kan se frem til en karriere som sportsudøver. Men alle får et indblik i sportsverdenen, som de kan bygge videre på.

- Vi er her i lige så høj grad for dem, der ikke kommer gennem nåleøjet. Men det er alligevel interessant at følge, hvordan mange af de tidligere elitesportselever bruger den specialviden, de har fået med, i andre karrierer i sportsverdenen – det kan være som idrætslærer eller fysioterapeut i en sportsklub. Matthias Bak, der i dag er elitesportskoordinator for ElitesportsCollege, er for eksempel selv tidligere elev her, fortæller Jakob Lønvig.

Viden i Randers Amtsavis

Viden i Randers Amtsavis er skrevet af et panel af kommunikationsansvarlige på ungdoms- og videregående uddannelser med mere i Randers.

Panelet består af:

  • Annemarie Stoltenborg, Paderup Gymnasium
  • Linda Handrup, Randers HF & VUC
  • Christina Oehlenschläger og Lise Bitsch Holm, Randers Statsskole
  • Lone Vestergaard Andersen og Hanne Duus, Via University College
  • Ulrik Vosgerau, Tradium
  • Anne-Mette Gyldenløv, Erhvervsakademi Dania
  • Morten Skivild, Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers
  • Kasper Lydik Almst, Randers Social- og Sundhedsskole
Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce