Annonce
Læserbrev

Med lov skal børn støttes

Læserbrev: Minimumsnormering kom med i finansloven. Nu er målet: Minimum én voksen pr. tre børn i vuggestuen og én voksen pr. seks børn i børnehaven. Midler til målet er en investering på 1,6 milliarder til opnormering fra nu til 2025, en styrkelse af pædagoguddannelserne og en lov, der fastsætter minimumsnormeringen som et kvalitetskrav. Lov forpligter: Kommuner kan ikke flytte normeringspenge fra børnene til andre opgaver. Pengene er "børnemærket", og fremtidens økonomiaftaler skal respektere loven. Forældrene siger opnormering nu. Finansloven afsætter den første halve milliard nu i 2020. Den når de børn, vi har i institutionerne i dag.

Hvordan bliver det for Norddjurs?

Med uændret forældreandel kan finansloven nok give cirka fire millioner til opnormering i 2020. Den præcise fordeling mellem kommuner fremgår dog ikke af aftalen. Derudover fortsætter "udsatte-børn-puljen" til flere pædagoger og pædagogiske assistenter. Og der afsættes midler til at skaffe mere uddannet personale.

Det kunne ikke ske på et bedre tidspunkt. Økonomibalancen i Norddjurs er genoprettet, vore daginstitutioner er lavt normerede og har mødt en økonomikrise på sejeste vis. De fortjener midler til at løfte kvaliteten. For at opnormeringen gavner mest muligt, håber jeg, at Norddjurs kan få:

  • Opnormering med sigte på mere uddannet personale.
  • Genoprettelse af Pædagogisk Assistent (PAU)-pladser på SoSu skolen i Grenaa.
  • Flere ind på VIA pædagog-seminariets uddannelse i Grenaa.

Vi har daginstitutioner med fine udearealer, et "natur- og bevægelse"-personale og en adgang til naturcentre, Kattegatcentret og Gl Estrup. De styrker kan nu bedre komme vore børn til gavn.

SF har prioriteret sagen højt i finanslovsforhandlingerne. Men bedre normering er et ønske, jeg møder hos alle partier hos os. Aftalen giver mulighed for et markant løft i 2020. Det ser jeg frem til, at vi gennemfører. Til gavn for børn, forældre og personale.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Op af ledighedssumpen, op med livskvaliteten

Det er muligt, at det kniber med samarbejdet i Randers Byråd, og at det derfor er på sin plads, at borgmester og kommunaldirektør i øjeblikket har byrådets gruppeformænd over knæet - man ser det for sig - men ser man bort fra byrådssalen, er netop samarbejde en spidskompetence her hos os. Her i Randers samarbejder konkurrerende sportsklubber om eliteoverbygningerne Randers FC, Randers HK og Randers HH. Vores kulturinstitutioner samarbejder om opsigtsvækkende begivenheder, der gang på gang sætter Randers på danmarkskortet i positiv sammenhæng. Konkurrerende erhvervsvirksomheder samarbejder. Og forleden havde vi her i avisen fornøjelsen at kunne læse om et samarbejde, hvor fagbevægelse, jobcenter, virksomheder og erhvervsskole hjælper dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere i arbejde og samtidig skaffer industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, som de mangler netop nu. Samarbejdet omkring industrien er Randers i en nøddeskal. Samarbejdet løfter mennesker op af ledighedssumpen, gør dem selvforsørgende og giver dem livskvalitet. Samarbejdet nedbringer de skattefinansierede dagpenge- og kontanthjælps-omkostninger. Samarbejdet skaffer vores industrivirksomheder den kvalificerede arbejdskraft, der er nødvendig, hvis virksomhederne skal imødekomme kundernes efterspørgsel ved produktion her i landet. Alternativet er, at kunderne i den danske industri placerer deres ordrer på virksomheder i andre lande. Det vil vi ikke risikere, og derfor er det randrusianske samarbejde overordentlig værdifuldt - for den enkelte ansatte, for den enkelte virksomhed og for hele samfundet. På forbilledlig vis kommer 80-90 procent af samtlige deltagere i industrisamarbejdet i fast arbejde efter blot et kvartal i praktik og på skole - og de fleste fortsætter og ender som industrioperatører 18 måneder senere. Nogle gange er løsninger lette og ligetil, hvis vi forstår at se dem, forstår at bruge dem, forstår at samarbejde. Det forstår vi her hos os. Det kan vi roligt fortælle om, hvis nogen skulle spørge.

Randers FC For abonnenter

Thomasberg efter nedtur i Silkeborg: Det er en enorm stor skuffelse

Østjylland For abonnenter

Grønne energitiltag på vej: Flere steder på Djursland gør klar til store solcelleparker

Annonce