Læserbrev: Minimumsnormering kom med i finansloven. Nu er målet: Minimum én voksen pr. tre børn i vuggestuen og én voksen pr. seks børn i børnehaven. Midler til målet er en investering på 1,6 milliarder til opnormering fra nu til 2025, en styrkelse af pædagoguddannelserne og en lov, der fastsætter minimumsnormeringen som et kvalitetskrav. Lov forpligter: Kommuner kan ikke flytte normeringspenge fra børnene til andre opgaver. Pengene er "børnemærket", og fremtidens økonomiaftaler skal respektere loven. Forældrene siger opnormering nu. Finansloven afsætter den første halve milliard nu i 2020. Den når de børn, vi har i institutionerne i dag.
Hvordan bliver det for Norddjurs?
Med uændret forældreandel kan finansloven nok give cirka fire millioner til opnormering i 2020. Den præcise fordeling mellem kommuner fremgår dog ikke af aftalen. Derudover fortsætter "udsatte-børn-puljen" til flere pædagoger og pædagogiske assistenter. Og der afsættes midler til at skaffe mere uddannet personale.
Det kunne ikke ske på et bedre tidspunkt. Økonomibalancen i Norddjurs er genoprettet, vore daginstitutioner er lavt normerede og har mødt en økonomikrise på sejeste vis. De fortjener midler til at løfte kvaliteten. For at opnormeringen gavner mest muligt, håber jeg, at Norddjurs kan få:
- Opnormering med sigte på mere uddannet personale.
- Genoprettelse af Pædagogisk Assistent (PAU)-pladser på SoSu skolen i Grenaa.
- Flere ind på VIA pædagog-seminariets uddannelse i Grenaa.
Vi har daginstitutioner med fine udearealer, et "natur- og bevægelse"-personale og en adgang til naturcentre, Kattegatcentret og Gl Estrup. De styrker kan nu bedre komme vore børn til gavn.
SF har prioriteret sagen højt i finanslovsforhandlingerne. Men bedre normering er et ønske, jeg møder hos alle partier hos os. Aftalen giver mulighed for et markant løft i 2020. Det ser jeg frem til, at vi gennemfører. Til gavn for børn, forældre og personale.