Annonce
Randers

Med tårnfalke i baghaven

<p>Redekassen sidder på en pæl på et lille bjerg uden for huset. Da den blev sat op , gik der ikke mere end 10 minutter, før den første tårnfalk kom forbi. I år er her et ynglende par med tre unger. Dette er mor, der holder vagt. Foto: Frank Allan Hansen</p>

»Tårnfalken findes overalt, hvor der er åbent land med spredt bevoksning, samt i byernes i kirketårne og siloer«, kan man læse på dofbasen.dk, hvor Dansk Ornitologisk Forening indrapporterer fugleobservationer.

<p>Katten Elvis fandt ud af, at man ikke skal komme for tæt på fru Tårnfalks unger. Han er stadig i unåde og væk som en mis, snart hun viser sig. Sammen med Morten René Pederzen tør han dog godt nærme sig kassen. Foto: Christina Brorson</p>

Man kan også læse, at der i Danmark findes cirka 2500 ynglende par. Hvis man har en lille smule forstand på fugle og kender en tårnfalk, når man ser en, er det således ikke ualmindeligt at støde på den lille elegante rovfugl. Alligevel er det nok de færreste, der har haft fug-len så tæt på, som Morten René Pederzen de seneste tre måneder. Han har nemlig haft et par i baghaven, som har vænnet sig til nysgerrige øjne.

»Jeg har dagligt været ude at kigge og også vænnet dem til, at jeg tog gæster med herud, slog græsset og den slags,« fortæller Morten René Pederzen.

Annonce

Når man prioriterer egnede omgivelser, er det slet ikke så svært at få den vilde natur tæt på, har Morten fundet ud af. På de to tønder land, der hører til ejendommen øst for Harridslev, yngler gul vipstjert, agerhøns, blåmejser, skader, duer og skovspurve, ved han. Der er også to arter forholdsvist sjældne vandsalamandre i vandhullet, og haven er et stop på rævens rute. Da Morten René for fire år siden satte tårnfalkekassen op på den høj, han selv har bygget foran huset, tvivlede han dog på at de var så lette at lokke til. Men rammerne passede perfekt, fandt han hurtigt ud af.

»10 minutter efter, at redekassen var sat op, kom en tårnfalk og tjekkede den. Det havde jeg alligevel ikke forventet,« fortæller han.

Alligevel var der de første to år ingen par, der udvalgte stedet som yngleplads, og da et par sidste år slog sig ned og begyndte udrugningen, så kragerne deres snit til at snuppe æggene. Morten René gætter på, at det er parret fra sidste år, der i år har haft succes med tre levende unger.

»Jeg tror, de er blevet kloge af skade. Det har været sjovt at se det teamwork, de har udviklet, for på intet tidspunkt lades æg eller unger ude af syne. Når hunnen forlader reden for at partere hannens bytte til ungerne, holder han altid vagt så længe,« fortæller Morten René.

At fuglene er på deres post, erfarede en af husets katte, da den kom lidt for tæt på den pæl, som redekassen sidder på.

»Jeg tror egentlig bare, Elvis ville hvæsse kløer, men tårnfalkehunnen tog ingen chancer. Hun kom susende ned i hovedet på ham og gik til angreb. Siden da har han ikke kunnet være i fred. De andre to katte er hun ligeglade med, men Elvis går hun lige på, hvis hun ser ham,« klukker Morten René.

Han har haft megen morskab af det drama, der udspiller sig med ynglende rovfugle udenfor stuevinduerne men glæder sig over, at det i år er lykkedes det tapre par at komme igennem rugeperioden trods angribende krager og nysgerrige katte. For fjorten dage siden begyndte så anden akt, med unger på vingerne og nye udfordringer for forældreparret med tre kluntede unger, der ikke kender fjenderne og ikke ved, hvordan man fanger mus. Det er hårdt arbejde at opfostre næste generation kompente rovfugle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce