Annonce
Navne

Medaljevinder søger materiale til sin femte bog om besættelsestiden

Den kommende bogs forside angiver det område, den vil beskæftige sig med.
Modtager af Niels Ebbesen Medaljen 2018, Pernille Pedersen, arbejder målrettet på de to sidste bøger om besættelsestiden.

For få uger siden udkom fjerde bind i den serie på i alt seks, som Pernille Pedersen fra Hjortshøj er godt i gang med at gøre færdig. Titlen på bind 4 er "Det vestlige Nordjylland under besættelsen", og her skal gøres opmærksom på, at modstandsfolkene havde en anden inddeling - i distrikter - end den normalt anvendte.

I øvrigt en inddeling, som ifølge Pernille Pedersen i praksis blev foretaget af C.G. Schøller, senere oberst og garnisonskommandant på Randers Kaserne.

Bind 5 får titlen "Midt- og Vestjylland under besættelsen" og berører blandt andet områderne ved Viborg, Bjerringbro og Hammel. I nordlig retning Hobro.

Annonce

Bogen bliver, som de fire foregående, på 700 sider i stort format, og vil handle om illegale blade, agenter, modstandskampen, våbennedkastninger, sabotager, schalburgtager, Gestapo, det danske politi, arresterede, kz-lejrene, flygtningen og hverdagen på godt og ondt i perioden fra den 9. april 1940 til juli 1945.

Pernille Pedersen arbejder på sin femte bog. Privatfoto

Det er om dette brede emnefelt, Pernille Pedersen særdeles gerne vil høre fra folk, der måtte ligge inde med relevant materiale.

Man kan ringe til Pernille Pedersen mellem kl. 9 og 17 på nummeret 26469676 eller skrive til forlaget.vrejlev@email. dk, hvis man ligger inde med materiale eller oplysninger.

Arbejder grundigt

Pernille Pedersen arbejder særdeles grundigt, før bøgerne udkommer. Som eksempel kan nævnes, at hun har købt - en krone per styk - ikke færre end 161.000 fotokopier fra Rigsarkivet i København.

Det varede tre år, før Pernille Pedersen kunne få lov til at se i Flemming Junckers privatarkiv. Han er her fotograferet op til sin 95-års fødselsdag. Arkivfoto: Jens Munk

Materialet blev med velvilje fra Rigsarkivet sendt stykvis til Erhvervsarkivet, dengang placeret i Aarhus, nu i Viborg, men Pernille Pedersen måtte hver eneste gang godkendes som modtager.

Godkendt kunne hun blive i kraft af, at hendes morfar var aktiv modstandsmand. Projektet med de mange kopier stod på i fem år, begyndende i 2011.

Tålmodig skal man også være, når man arbejder som Pernille Pedersen.

- Der gik således tre år, før jeg fik lov til at se i modstandsmanden Flemming Junckers privatarkiv. Det skulle godkendes af et advokatkontor, fortæller Pernille Pedersen.

Lettere gik det med at få adgang til militærets arkiver. De er til gengæld ikke nær så fyldige.

Hele det omfattende arbejde finansierer Pernille Pedersen selv. Bøgerne udkommer på Forlaget Vrejlev.

Materialet til bøgerne kommer i en vis udstrækning fra personer, som ligger inde med effekter eller viden fra og om besættelsesårene 1940-45.

Hverken forfatter eller forlag tjener noget som helst på udgivelserne, men skulle der opstå et overskud, vil det tilfalde Frihedsmuseets Venners Fond".

Det kan oplyses, at hjemmesiden  vendsysselunderbesaettelsen har haft 344.000 besøg siden 2012. I 2018 modtog Pernille Pedersen Niels Ebbesen Medaljen for sit arbejde.

Bind 5 udkommer efter planen i oktober 2022.

Bind 6, som bliver det sidste, skal beskæftige sig med tiden efter befrielsen, nemlig fra 1945 til 1950, oplyser Pernille Pedersen.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Navne

25 års jubilæum: Arkivets materiale er der for at blive brugt

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce