Annonce
Randers

Medarbejdere trives - tilfredshed med kommunen som arbejdsplads

Medarbejderne i Randers Kommune er tilfredse med deres arbejdsplads. Det viser en helt ny trivselsundersøgelse. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Langt de fleste medarbejdere i Randers Kommune er tilfredse med deres arbejdsplads. Men særligt ét sted er der plads til forbedringer - nemlig når det gælder indeklimaet.

Randers: Medarbejderne i Randers Kommune greb chancen, da de i slutningen af 2019 blev spurgt om, hvordan de trives på deres job. Alle medarbejdere fik et spørgeskema, hvor de skulle svare på en lang række spørgsmål om deres arbejdsplads. 87 procent af medarbejdere har svaret på undersøgelsen. Det er en stigning fra 2016 og højt i forhold til sammenlignelige kommuner. - Jeg er meget glad for, at så mange har svaret, og samtidig tilfreds med resultatet, siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt. 89 procent af alle medarbejdere er tilfredse med at arbejde på deres arbejdsplads. Det samme gælder for 93 procent af alle ledere. Det er ligeledes en stigning fra 2016. 88 procent er helt eller overvejende enige i, at de ønsker at være ansat i Randers Kommune om et år. Og 77 procent vil anbefale andre at søge job i Randers Kommune. Med den høje svarprocent er undersøgelsen et godt billede på tingenes aktuelle tilstand. Og selv om det store flertal af medarbejderne er tilfredse med deres arbejdsliv, så skal resultaterne bruges til at skabe endnu bedre trivsel på den enkelte arbejdsplads. Nogle steder er der helt klart plads til forbedringer. Det gælder for indeklimaet mange steder.

I den fysiske arbejdspladsvurdering (APV) erklærer 55 procent af medarbejderne sig tilfredse med indeklimaet på deres arbejdsplads. 64 procent er tilfredse med lydniveauet på deres arbejdsplads, og 79 procent er tilfredse med ergonomien på deres arbejdsplads.

Annonce
Vi har et efterslæb, når det gælder bygningsrenovering, men det er noget, der er stort fokus på, også fra politisk side.

Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør

Et efterslæb

Jesper Kaas Schmidt peger på, at der er stor forskel på indeklimaet på de kommunale arbejdspladser. Mens det nogle steder er i top, er der på andre adresser brug for at gøre en indsats. - Vi har et efterslæb, når det gælder bygningsrenovering, men det er noget, der er stort fokus på, også fra politisk side, siger kommunaldirektøren.

Næste skridt er, at arbejdsmiljøgrupper på de enkelte arbejdspladser følger op på trivselsmålingen. Her vil de både se på de gode ting, der skal fastholdes, og på de udfordringer, hvor der skal findes løsninger. For at understøtte processen afvikles der i den kommende tid workshops for arbejdsmiljøgrupper og tillidsrepræsentanter ved Randers Kommune.

Fire procent af medarbejderne har oplevet mobning og/eller krænkende adfærd. Og selv om tallet er lille, dækker det over relativt mange medarbejdere. - Uanset hvad, så er én, der oplever noget sådant, én for mange, siger Jesper Kaas Schmidt.

Fokus på krænkende adfærd

Han peger på, at der gøres meget for at forebygge, at medarbejdere udsættes for negative ting af denne art på jobbet. Men nogle ting kan være meget svære at styre. For eksempel, at medarbejdere oplever at blive hængt ud på de sociale medier.

- Det tager vi selvfølgelig klart afstand fra, siger Jesper Kaas Schmidt. I den kommende tid sætter ledelsen i kommunen fokus på, hvordan man håndterer krænkende adfærd. Det vil blandt andet blive taget op i hovedsamarbejdsudvalget til marts. Den øverste ledelse vil også i løbet af januar drøfte, hvordan man bedst klarer det, når man udsættes for kritik og pres. Baggrunden er et generelt ønske om at gøre medarbejderne i stand til at håndtere den slags situationer, hvor man udsættes for pres og kritik. Noget som for eksempel har været aktuelt i den sidste del af 2019, hvor der var meget opmærksomhed på kommunens topledelse og andre ledelseslag i forbindelse med den såkaldte Stjernehus-sag.

Her har flere politikere udtrykt mistillid til både kommunaldirektøren og direktøren for børn og skole samt andre ledere i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce