Annonce
Randers

Mega-sommerhuse sparker de små, hyggelige hytter af landkortet: Det er blevet en investeringsmulighed

Store sommerhuse som disse ved Mommark skyder op over hele landet. Nogle af dem har plads til op mod 30 gæster. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted.
Mange mindre sommerhuse er de seneste ti år blevet erstattet af større sommerhuse på over 100 kvadratmeter. Et ændret syn på sommerhuse som investeringsmulighed, lave renter og ønsket om mere moderne boliger står bag udviklingen, vurderer Nybolig.

Norddjurs/Syddjurs/Mariagerfjord: Tiden, hvor familien holdt ferie i det lille primitive sommerhus på landet, ser ud til at være på retur.

Mange mindre sommerhuse er de seneste ti år nemlig blevet erstattet af større sommerhuse på over 100 kvadratmeter, viser tal fra Danmarks Statistik.

I dækningsområdets tre store sommerhuskommuner, Norddjurs, Syddjurs og Mariagerfjord, er udviklingen da også tydelig.

Annonce

I alt er der blevet bygget 716 nye sommerhuse over 100 kvadratmeter, mens der er forsvundet 708 sommerhuse under 100 kvadratmeter.

Ændring i sommerhus-fordeling

Norddjurs Kommune

  • Sommerhuse over 100 kvadratmeter: +208
  • Sommerhuse under 100 kvadratmeter: -278

Syddjurs Kommune

  • Sommerhuse over 100 kvadratmeter: +403
  • Sommerhuse under 100 kvadratmeter: -347

Mariagerfjord Kommune

  • Sommerhuse over 100 kvadratmeter: +105
  • Sommerhuse under 100 kvadratmeter: -83

Udviklingen kommer ikke bag på Nyboligs kommunikationschef Thomas Hovgaard, som forventer, at flere gamle, mindre sommerhuse i fremtiden vil blive erstattet af nye, store sommerhuse.

- Man kan ikke udskifte beliggenheden, men man kan rive det gamle hus ned og bygge et nyt, og det er det, der i høj grad er sket de seneste ti år, siger Thomas Hovgaard.

Sommerhus som investering

Han peger på lave renter som en af de primære grunde til udviklingen.

- Det har været og er stadig billigt at finansiere et byggeprojekt, samtidig med at vi med de høje krav til isolering i dag kan bygge store huse, som ikke er dyre at opvarme, og som kan bruges hele året, siger han.

Han forventer, at udviklingen vil fortsætte, og at danskerne i højere grad fremover kommer til at se deres sommerhuse som en investering, der skal kunne holde værdi ved videresalg.

- Under corona har sommerhuset opnået en endnu højere status end tidligere, og vi har allerede set mange nye sommerhusejere, som har købt små sommerhuse med henblik på enten at udvide dem eller erstatte dem med et nyt, siger Thomas Hovgaard.

Coronakrisen har også betydet, at de danske sommerhuse nu i stigende grad bruges som et ekstra hjem, hvor man også skal kunne arbejde fra.

Derfor bliver der også skruet op for de moderne bekvemmeligheder som opvaskemaskine og fladskærms-tv, der ellers tidligere var bandlyst fra danskernes feriehuse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce