Annonce
Randers

Melodisk leg med jazz og visesang

Heidie Clemens og musikerne Rasmus Steenberg og Poul Erik Jørgensen giver koncert på Værket 29. januar. Foto: Thomas E. Pedersen, artwork: Rasmus Krogh

"Der er kun én vej", konstaterer sangeren og sangskriveren Heidie Clemens, der er aktuel med nyt album af samme navn. Lørdag 29. januar optræder den århusianske sanger ved en Foyerkoncert på Værket, hvor publikum får en indføring i hendes musik

Annonce

Randers: Hun har på det nærmeste sunget hele sit 52-årige liv. Musikken har altid og fylder stadig meget hos sangeren og sangskriveren Heidie Clemens, der i dag bor i hjertet af Aarhus.

Allerede som 9-årig sang hun i kor i Holbæk på Sjælland, hvor hun er vokset op. Da hun var 14, blev hun optaget i kirkekor, hvor hun så kunne supplere den danske sangskat med det kirkelige univers.

Typisk for Heidie Clemens er det brede musikalske fundament, som hun gennem mange år har skabt. For der har ofte været bud efter den solide sopran med den melankolske klang. I gymnasiet sang hun bl.a. Marias parti i "West Side Story". Hun blev hyret til at synge Svetlana i "Chess", hvor hun stod over for Preben Kristensen og Kirsten Siggaard sammen med Sjællands Symfoniorkester. Og hun har flirtet med såvel "Grevinde Maritza" som med jazzmusik.

På den ene side har sangen været leg - på den anden har den også været alvor, forstået på den måde, at hun ofte har søgt undervisning for at dygtiggøre sig og finde sin stemme i det musikalske landskab. Tog en uddannelse på Cathrine Sadolins Sanginstitut som Complete Vocal Technique Teacher, har trænet med Anette Bjergfeldt og Chris Lan Doky. Har givet sin stemme med i århusianske kor som Groovy Voices og Jysk Kammerkor.

Heidie Clemens

Heidie Clemens, sang.Rasmus Steenberg, piano, vokal.

Poul Erik Jørgensen, bas.

Planlagte koncerter:

29. jan. kl. 15: Værket, Foyer.

19. marts kl. 14: Holbæk Bibliotek

25. marts kl. 13: Musikhuset Aarhus

22. og 24. april kl. 14 og 15.30: Bent J. Den gamle By, Aarhus.

Heidi Clemens opererer musikalsk mellem jazz og visesang. I dag har hun sit eget tekstmateriale at optræde med.
Annonce

Vil helst det hele

På et tidspunkt følte hun sig rustet til også at lave sin egen musik og udgav i 2011 albummet "Fragile Butterflye". Og små fem år senere er hun klar med nummer to "Der er kun en vej", som hun har med i bagagen, når hun søndag 29. januar giver koncert i Værkets Foyer.

Med sig har hun sine to musikere - Rasmus Steenberg på piano og vokal samt Poul Erik Jørgensen på bas. Det musikalske samarbejde mellem de tre strækker sig over en del år, og det var da også kapelmesteren Steenberg fra Herning der fik Heidie Clemens i gang med sangskriveriet.

- Rasmus og jeg havde optrådt en del med andres musik. En dag sagde han til mig: Hvorfor skriver du ikke din egen musik. Det fik mig for alvor i gang, fortæller Heidie Clemens.

Hun sad ikke opfordringen overhørig, men gav den et skud. Og en dag stod hun med materiale til et album og til sit live-program, som hun holder allermest af.

Hun lægger sig ikke fast på en enkelt genre, men er typen, der helst vil det hele.

- Jeg har aldrig været vild med at vælge side, når der gælder musikken. Men jeg har vel fundet mit kunstneriske ståsted med ballader og jazz. Og altid tæt på publikum, understreger hun.

Annonce

Skrøbelighed og sårbarhed

Tekstmæssigt bevæger Heidie Clemens sig rundt i hverdagens små og store problemer.

- Det er eksistentielle emner, som de fleste mennesker kan spejle sig i. For mig handler det om at være hudløs ærlig og turde gå ind i spørgsmål, som mange har svært ved at sætte ord på, fordi det bliver for smerteligt eller privat.

Og hun bliver stadig berørt, når hun fortæller om det nummer, som hun har skrevet til sin demente far.

- Jeg ved ikke. Men på en eller anden måde var der jo smukke lysglimt i mørket. Det handler om at gribe fat i lyspunkterne, siger Heidie Clemens, der er endnu et bud på dansk sangskriveri. Hendes seneste album har fået disse ord med på vejen af musiker og sangskriver Benny Andersen:

"Heidie Clemens stemme har en smuk nordisk klang med sit helt eget udtryk. Den er sprød med en tindrende klar tone i højden og en iboende klang af mol, der trænger igennem og fascinerer med undertoner af melankoli og en naturlig sårbarhed".

Annonce

Musik og matematik

Heidie Clemens er meget optaget af at få sin musik ud til så mange som muligt. Ikke nødvendigvis for at tjene penge på det, men for at bidrage til en musikalsk oplevelse.

Koncerten på søndag er gratis, og hendes musik kan streames. I sine mange år med musik har hun skullet prioritere skarpt mellem familieliv, arbejdsliv og fritidsliv.

Hun er mor til tre døtre på henholdsvis 27, 25 og 9 år, hvoraf de to ældste er flyttet hjemmefra. Arbejdslivet koncentreres om en stilling som underviser på lærerseminariet VIA University i Aarhus.

Underviser i matematik, og er beviset på, at musik og matematik går godt i spænd.

- Matematik er jo jagten på systemer og på at forstå. Jeg vil også med min musik prøve at begribe min verden. For mig handler musik og matematik om det samme, siger Heidi Clemens.

Musikken starter som en inspiration, som noteres på mobiltelefonen for så at raffineres og færdiggøres derhjemme i lejligheden i Borggade ved klaveret, så den er klar til at blive sendt over scenekanten ved live-koncerterne a la den på Værket førstkommende søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

Annonce