Annonce
Randers

- Men er Klimabroen egentlig besluttet? Få kommunetoppens svar om Flodbyen og se billeder fra infotur i 20 meters højde

Karina Jensen har lørdag morgen taget imod Randers Kommunes tilbud om at få personlig information fra Jens Heslop, direktør for Udvikling, Miljø og Teknik. Den information foregik i 20 meters højde i en lift ved havnefronten. Foto: Lars Rasborg
Put borgerne i en byggelift og hejs dem 20 meter op. Så bliver der ro til at tegne og fortælle om Flodbyen. Noget i den retning virkede det til, at Randers Kommune havde tænkt, da de helt store kanoner blev trukket frem til lørdagens havnedag.

Randers: - Men er klimabroen egentlig besluttet?

Sådan lød et af de helt reelle spørgsmål, som direktør i Randers Kommune Jens Heslop kunne svare på i lørdagens informationsfremstød om Flodbyen.

Svaret er ja. Klimabroen er besluttet. Flere gange.

Annonce

Det, der endnu ikke er besluttet, er Østbroen. Og måske er det den seneste tids skriverier om netop den, der har forvirret en borger. Uanset er det ikke Klimabroen, som er i fokus denne lørdag formiddag.

Randers Kommune har nemlig inviteret borgerne ombord i en byggelift sammen med netop Jens Heslop, som med overordentlig stor begejstring fortæller om planer og idéer bag Flodbyen. Samtalen foregår ombord på den byggelift, som interesserede over 15 år kan komme med op i lørdag formiddag og eftermiddag.

Overblik fra 20 meters højde

Nogle af de første gæster er Judith Winter med datter og svigersøn Karina Jensen og Jesper Andersen. Familien havde primært valgt at prioritere liftens hejsetur op i godt 20 meters højde for netop at blive klogere på Flodbyen.

- Det er både for at se havneområdet, men også for at høre lidt mere. Jeg vil gerne vide, hvilke små projekter, der ligger først, fortæller Judith Winther, som også følger godt med i den lokale avis.

For enden af havnen kommer Klimabroen og midtpå en sti. En vigtig del af Flodbyprojektet handler om at skabe ny forbindelse mellem byen og vandet, der ligger så tæt på. Foto: Lars Rasborg

Det er også et kæmpe projekt - eller som borgmester Torben Hansen (S), der står klar til tale med flere borgere nede ved kommunens informationsskurvogne kalder det - et generationsprojekt, som kommunen har gang i.


Randers Havn er en af Danmarks ti mest oversvømmelsestruede områder.

Jens Heslop, direktør for Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune


I liften er det farligste helt sikkert den stige, som både unge og gamle skal benytte for at komme ombord. Derefter bliver det meget sikkert med kun syv mennesker over 15 år som gæster. Alle bliver omhyggeligt spændt fast med sikkerhedsliner.

- Der, hvor teltet ligger, peger Jens Heslop, direktør for Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune, og fortæller om, hvor højt vandet ville have stået i Randers, hvis oversvømmelserne efter stormen Bodil havde ramt her og ikke Roskilde. Foto: Lars Rasborg

De lovede 20 til 25 meter giver dog ikke meget følelse af højder i en tid med droner. Men måske er det en lidt ubevidst del af pointen. Fordi den del af Randers ligger meget lavt. Eller som Jens Heslop siger det:

- Randers Havn er en af Danmarks ti mest oversvømmelsestruede områder.

Annonce

Hvornår kommer vandet?

Og så peger han, som man jo så fint kan fra en lift i den højde, over på det telt, som ligger midt på Østervold:

- Så højt ville vandet have stået, hvis vi havde fået den oversvømmelse, som Roskilde fik, da stormen Bodil ramte dem, siger han.

Senere bakker borgmesteren op:

- Spørgsmålet er ikke, om vi bliver ramt af vandet, men hvornår vi gør.

Udover at løse oversvømmelsesudfordringerne i midten af Randers skal Flodbyen også løse trafikproblemerne ved at flytte trafikken overpå Klimabroen og væk fra den pressede Randersbro. Foto: Lars Rasborg

Jens Heslop pointe i liften med duften af vand og følelsen af vinden omkring de syv lyttere, er da også, at Flodbyen forsøger at løse tre ting på een gang. Nemlig: Udviklingen af arealerne, som bliver ledige, når havnen flytter, trafikproblemerne på Randersbro og klimaudfordringerne.

Annonce

Møder med mulige kæmpeinvestorer

Lige nu er kommunen igang med at indhente tilbud fra de helt store spillere på markedet, som i Danmark primært er pensionskasser. Sammen med kommunen skal den valgte investor ud fra den allerede vedtagne plan detaljeplanlægge og forberede de mange forskellige mindre projekter, som derefter kan sælges fra til alles gavn og glæde.

Kommunaldirektør Jesper Kaas, som også har slået vejen forbi informationsvognene, fortæller, at der allerede har været adskillige møder og sejlture med mulige investorer i kæmpeprojektet, som sandsynligvis først vil give endeligt afkast om 20 til 30 år.

Mange borgere havde taget imod muligheden for at blive klogere på hele projektet. Nogle tog liftturen, mens andre benyttede sig af kommunens informationsskurvogne, hvor både borgmester og kommunaldirektør indgik i samtalen. Foto: Lars Rasborg

Først for i planlægningen ligger busstationen, som skal pladseffektiviseres sammen med omlægningen af havnegadekryds og det nærmeste område mellem Gudenåen og Østervold. Desuden er arealet Brotoften mellem Tronholmparken og Den Blå Bro også snart klar til det nye projekt. Her er det i øjeblikket planen at projekterne kan gå i gang så tidligt som i 2022.

Resten af havnen må vente lidt længere, da det tager en årrække, før kommunens lejemål med blandt andet DLG og Verdo udløber.

Justesens Plæne bliver ikke en del af det projekt, som skal udvikles sammen med stor-investoren. Her er det kommunen selv, som står med viderudviklingen, som også er planlagt til at begynde i 2022.

Udover Havnevejskryds, busterminal og området omkring Streetfood bliver også Brotoften syd for Gudenåen en del af de tidlige projekter i udviklingen af Flodbyen. Foto: Lars Rasborg
Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce