Annonce
Læserbrev

Mennesker. Hvad skal vi med de overflødige køn?

Læserbrev: For visse mennesker kan deres klassificering i cpr-registret være et stort problem. P.t. diskuteres kønsrelateret identitet som aldrig før.

Der melder sig uvilkårligt et par spørgsmål, der kan synes lige så naive som de spørgsmål, der blev stillet af den lille dreng i Kejserens Nye Klæder:

Den naive, men fremmelige dreng har nemlig bemærket, at vi i disse tider tilsyneladende gør alt for at sløre og udviske forskellene mellem M og K.

Hvorfor sondrer vi så stadig, når der gælder cpr-nummer? Eller for at tage skridtet fuldt ud: Hvorfor ikke ved lov afskaffe den officielle kønsopdeling, der er lige så diskriminerende som enhver form for raceadskillelse?

Til fordel for den lille drengs spørgsmål kan fremføres to synspunkter: Et teologisk (kristeligt) og et biologisk (udviklingshistorisk):

Vorherre skabte Eva ud af Adams ribben, fordi han syntes, at det var synd, at det første "menneske" var alene i verden. Siden viste det sig, at Eva var udstyret med organer, der - med Adams hjælp - muliggjorde reproduktion på gammeldags økologisk vis. I dag er gammeltestamentelig forplantning, takket være moderne videnskab, ved at være en "saga blot", og derfor er "mandkøn", symboliseret af penis/fallos, nærmest et kuriosum til selskabelige formål.

Et andet faktum, ikke kuriosum, er det tilsyneladende uforklarlige forhold, at alle mennesker m/k er udstyret med dobbelte kønskriterier. Hvorfor er mænd fra naturens hånd udstyret med mini-bryster? Og hvorfor er kvinder begavet med klitoris, der uomtvisteligt i urtiden var en form for penis? Hvorfor denne - stadig aktuelle - kønsforvirring? Nogle har bryster, andre har penis, og det kan vi fornøje os med, men vi er alle sammen mennesker inde under burkaen.

Forholder det sig nemlig sådan, at der i tidernes morgen kun var ét køn, uanset ophavsmand? Tidligere blev forplantning (og sex) associeret med køn. I dag er vi - takket være moderne videnskab og afskaffelse af gammeldags normer - omsider sat fri og kan leve og elske og forplante os, som vi vil. Leve den nye frihed - lad os bruge den.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Leder For abonnenter

DR tillader latrinært sprog

Må man som studievært bande og svovle i programmer på Danmarks Radio? Ja, hvis man hedder Esben Kjær og har programmet "Bagklog" på DRs radiofoniske flagskib P1. Og hvis man camouflerer sit latrinære sprog som satire, må man tilmed bande og svovle for åben mikrofon aldeles uhæmmet. Det er i hvert fald læren af den seneste tids begivenheder, begyndende naturligvis med, at nævnte Esben Kjær ikke kunne styre sit sprog, men udtalte sig så grimt, at KLF, seer- og lytterorganisationen af kristen oberservans, simpelthen måtte klage. Svaret var en sand skidtspand mod KLF fra Esben Kjær, der anvendte så grove udtryk, at vi ikke vil misbruge avispapir til at gengive dem. Et lille eksempel viser tonen: "En samling frelste helligfranser", mente DR-medarbejderen at kunne kalde klagerne, hvormed han blot understreger sit eget niveau som et uvornt barn, der desperat søger voksnes opmærksomhed. Ikke uventet slipper Esben Kjær godt fra at udstille sit sproglige armod. Ingen af hans chefer i DR kan finde ud af at sige til manden, at han skal opføre sig ordentligt. Tværtimod antydes, at når der er tale om såkaldt satire, er rammerne ekstra vide. Lad Esben Kjær være, hvad han er. Og husk at afbryderknappen findes. Men desværre er han jo ikke den eneste på landsdækkende radio og tv, der har problemer med at tale rent. På Radio 24syv opleves jævnligt bandende studieværter, endda med en kvinde som én af de værste. Jamen, lyder et ofte fremført argument, sproget i radio og på tv skal afspejle virkeligheden. Altså det sprog, der oftest høres ude i samfundet. Efterhånden sørgeligt nok også brugt af folketingspolitikere. DR og Radio24syv rammer nok på den måde dele af Danmark, men ikke alle. Der findes faktisk mennesker, som er i stand til at tale deres modersmål uden tilsætning af diverse eder og forbandelser. Ved at tillade latrinære udtryk medvirker DR og Radio24syv til at forfladige det danske sprog. Det kan aldrig være deres opgave - tværtimod burde de værne om det talte sprog.

Annonce