Annonce
Randers

Mens skolerne holder lukket: Randers Regnskov underviser hundredtusinder fra distancen

Asser Øllgaard (tv) og Brian Rasmussen fra Randers Regnskov vil i denne og næste uge undervise børn og unge via livestreaming fra Facebook, og deres publikum er enormt. Foto: Brian Rasmussen
Mens dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner er lukket ned, samler Randers Regnskov børn og unge fra hele landet til digital biologiundervisning om alt fra øjne og tænder til sex og død – naturligvis krydret med alverdens eksotiske dyr.
Annonce

Randers: Aldrig før har biologiundervisning været så populært.

Da den første livestreaming fra skoletjenesten i Randers Regnskov mandag blev skudt i gang, væltede det ind med tusindvis af seere. Der var børnehavebørn, voksne og et hav af skolebørn. De to entusiastiske medarbejdere fra Randers Regnskov formåede på magisk vis at tiltrække og fastholde seere i alle aldersgrupper og fra hele landet – ja sågar nogle stykker fra andre lande.

I løbet af den halve time, undervisningen varede, nåede antallet af samtidige seere helt op på 18.900. Allerede få timer senere var den lille lærerige video blevet vist langt over 100.000 gange. Med i det tal skal man huske, at der foran de fleste skærme formentlig har siddet både barn og forælder eller måske en hel flok søskende. Så det, der startede som en sjov lille idé, er allerede på førstedagen blevet en formidlingsvideo med rigtig, rigtig mange seere, hvoraf mange tusinder engagerer sig med spørgsmål og kommentarer undervejs.

- Det er fantastisk. Jeg bliver simpelthen så glad. Undervisning i biologi er ikke altid det, der scorer flest point i popularitetskonkurrencer. Så jeg er vildt glad for, at der er så mange, der har lyst til at se med og lære noget om naturen, fortæller Asser Øllgaard, der er biolog med ansvar for naturbevarelse og formidling.

Det er ham, der sammen med Randers Regnskovs udstillingschef Brian Rasmussen, står for den noget alternative undervisning.

- Vi er helt sikre på, at der ligger en masse sammenkrøllede børn derude og græder salte tårer over, at de ikke skal i skole disse uger. Dem vil vi gerne komme til undsætning, lyder det fra den humoristiske biolog.

Randers Regnskov har en direktør med en enorm begejstring for naturen. Han plejer at slå ud med armene og sige ”Vi vil redde verden”. Og gu vil vi så. Blandt andet ved at formidle til mennesker, og få dem til at få øjnene op for naturen. Den mission kan vi lige så godt fortsætte i disse uger, hvor alt andet er lukket ned.

Asser Øllgaard, biolog, Randers Regnskov

Annonce

- Vi vil redde verden

Nu sidder der nok nogle derude og spekulerer på, hvad Randers Regnskov får ud af at bruge ressourcer på gratis fjernundervisning midt i en krisetid. Det kan jo ikke erstatte tabt billetsalg. Og mange af seerne bor så langt væk, at indsatsen fra de to herrer formentlig heller ikke vil få betydning for besøgstallet, når coronakrisen er ovre. Men det er heller ikke formålet, fastslår Asser Øllgaard.

- Randers Regnskov eksisterer ikke for at sælge billetter. Den eksisterer for at vise en masse mennesker, at naturen er fantastisk, siger han og fortsætter:

- Selvfølgelig er vi afhængige af en indtægt for at betale løn, husleje, vand og varme, foder og lignende. Men når vi genererer overskud, bliver det brugt på at lave mere Randers Regnskov. Enten lokalt ved at udvide vores fantastiske udstilling, eller ved at opkøbe regnskov i Ecuador med det formål at bidrage til at bevare den rigtige regnskov.

Det er tydeligt at høre, at der her er tale om en biolog, der brænder for sit arbejde.

- Randers Regnskov har en direktør med en enorm begejstring for naturen. Han plejer at slå ud med armene og sige ”Vi vil redde verden”. Og gu' vil vi så! Blandt andet ved at formidle til mennesker, og få dem til at få øjnene op for naturen. Den mission kan vi lige så godt fortsætte i disse uger, hvor alt andet er lukket ned, forklarer han.

Annonce

Et emne om dagen

De to medarbejdere fra Randers Regnskov vil altså gøre seerne klogere på natur og dyreliv ved at fokusere på ét emne ad gangen.

Under premieren mandag handlede det om øjne. En jaguars øjne. En sandboas øjne. En springedderkops øjne. Tirsdag handler undervisningen om tænder. Hvorfor har vi overhovedet tænder? Hvad kan de forskellige dyrs tænder?

- Vi har allerede lavet en liste med ti forskellige emner, vi vil komme omkring de her to uger. Blandt andet hår, hud, hænder, sex og døden, fortæller Asser Øllgaard, som dermed er fast besluttet på at fortsætte succesen alle hverdage i denne og næste uge.

- Medmindre Brian eller jeg bliver smittet med coronavirussen, tilføjer han.

Levende dyr sikrer underholdningsværdien, og undervisningen foregår på en måde, hvor alle aldersgrupper kan være med. Noget, der generelt kendetegner undervisningen i Randers Regnskovs skoletjeneste.

- I vores skoletjeneste er vi vant til at få besøg af alt fra børnehaveklasser til universitetsstuderende, og det er praktisk talt det samme, vi fortæller dem om. Fagtermer er ikke nødvendige. Vi kan sagtens snakke om de her emner uden brug af fagtermer og andre mærkelige ord, som ellers ville udelukke de yngste, fastslår Asser Øllgaard.

Regnskovens undervisning

Du kan følge Randers Regnskovs undervisning alle hverdage klokken 9 på regnskovens Facebookside.

Udover den halve times daglige undervisning, vil regnskoven dagligt lave en livesending, der fortæller om livet under kuplerne under coronakrisen.

Annonce

Nødbemanding under kuplerne

Den daglige undervisning bliver sendt live fra regnskovens skoletjeneste, og det betyder, at Brian Rasmussen og Asser Øllgaard har deres daglige gang i den store attraktion, hvilket giver lidt udfordringer.

- Det ville være katastrofalt, hvis alle regnskovens medarbejdere skulle gå hen og blive smittet med coronavirus samtidig. Hvem skulle så passe dyrene? spørger Asser Øllgaard og fortsætter:

- Derfor er alle medarbejdere blev inddelt i tre hold, som skal undgå kontakt med hinanden. Hvert hold har fået ansvaret for at passe dyrene på bestemte ugedage. De øvrige dage skal de holde sig hjemme og gøre alt, hvad de kan, for at holde sig raske. Så når Brian og jeg alligevel er nødt til at komme dagligt for at optage undervisningen, går vi direkte ned i skoletjenestens lokale og direkte hjem igen bagefter. Vi bevæger os ikke rundt i andre dele af bygningen, og undgår kontakt til vores øvrige kolleger, forklarer Asser Øllgaard.

Undervisningen bliver krydret med en god portion eksotiske dyr. Foto: Brian Rasmussen
Mens Brian Rasmussen står bag kameraet, står Asser Øllgaard foran og underholder de mange tusinde seere. Foto: Brian Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce