Annonce
Sport

Mentaltræner holder kortene til kroppen: Spillerne skal have ro

Efteråret har langt fra været en dans på roser for Anne Sofie Hjort og holdkammeraterne i Randers HK, der aktuelt indtager ligaens 11. plads med otte point for 13 kampe. Arkivfoto: Mathias Fredslund Hansen

Mentaltræner Lena Frier har indledt arbejdet med Randers HK-truppens mentale tilstand. For spillernes skyld vil hun ikke give indblik i opgavens karakter, men hun understreger, at det er en længere proces.

Annonce

Randers: - Der er ingen tvivl om, at vi er mentalt sårbare som hold i øjeblikket.

Sådan sagde cheftræner Niels Agesen, efter Randers HK kollapsede i Esbjerg efter ti gode indledende minutter, og få dage senere præsenterede klubben Lena Frier som mentaltræner i klubben.

Hovedet skal være med for at vinde håndboldkampe, og den tidligere professionelle badmintonspiller er gået i gang med at afmontere den mentale hjelm, som efterårets mange nederlag har plantet på hovederne af Randers HK-spillerne. Et arbejde, som hun for processens skyld ikke ønsker at involvere omverdenen i.

- Jeg vil gerne holde mit arbejde i Randers HK tæt til kroppen. Jeg er blevet kontaktet af dem i forhold til den situation, som de står i, men jeg vil ikke nærmere ind på, hvad arbejdet består i. Jeg har et forløb med pigerne, og det holder vi der. Så må folk selv tænke sig til, hvad opgaven indebærer, siger Lena Frier.

Odense Håndbold - Randers HK

Kampstart: Onsdag klokken 20.15 i Odense Idrætshal.Liveblog: Amtsavisen.dk.

Skader: Maria Fisker Stokholm. Line Mai Hougaard har ikke været på træningsbanen i denne uge på grund af sygdom, og højrefløjen er dermed også tvivlsom til onsdagens kamp i Odense.

Dommerpar: Henrik Mortesen og Jesper Kirkholm Madsen.

35-årige Lena Frier har en fortid som professionel badmintonspiller, og siden januar har hun været selvstændig mentaltræner med fokus på kroppen. Foto: Johnny Sanderhoff
Annonce

Kræver ro

Ifølge mentaltræneren skal pigerne have ro til at arbejde med tingene, og i den forbindelse er det ikke gavnligt at lade omverdenen være en del af processen.

- Spillerne skal finde ind til deres behov, og det kræver ro. Der er et stort forventningspres og mange holdninger til, hvorfor pigerne resultatmæssigt er, hvor de er nu, men der er ingen grund til at lægge unødigt pres på spillerne. Der er ingen tvivl om, at de er ihærdige, og det er vigtigt for alle forandringsprocesser, fortæller Lena Frier, der har været sammen med spillertruppen tre gange og fulgt holdets kampe siden nederlaget til Team Esbjerg.

I de seneste syv kampe er det blevet til seks nederlag. Nøgleopgør mod Silkeborg-Voel, TTH Holstebro og Aarhus United er alle endt uden point efter knebne randrusianske nederlag. De sidste procenter har manglet.

- Det handler meget om, at kroppen regerer per automatik, når vi bliver følelsespåvirket, og kroppen er i kombination med psyken. Reaktionerne varierer fra person til person, men det mentale er en stor del af at præstere med kroppen. Der er meget at hente i den mentale del, forklarer Lena Frier, som fokuserer på kroppen i sin tilgang til mentaltræningen.

Annonce

Ingen kan trylle

Men ser vi så allerede gevinsten mod Odense Håndbold onsdag aften?

Formentlig ikke. Odense Håndbold har fejet al modstand af banen og indtager ligaens førsteplads med maksimumspoint. En udebanetur til Fyn er, mentale kvaler eller ej, måske ligaens sværeste udebane.

Men ifølge Lena Frier skal der også mere end tre snakke til at flytte spillernes mentale styrke.

- Generelt tager det tid at forandre. For mig at se er det en lang proces, og jeg forventer heller ikke at se et helt nyt hold i Odense. Der er ingen, der kan trylle, og det er fuldstændig urimeligt og urealistisk at tro, at der pludselig kommer et forandret hold på banen i efterårets sidste kamp. Jeg forventer det i hvert fald ikke, fortæller hun.

Der er endnu ikke lavet en aftale om, hvor længe Lena Frier skal være tilknyttet spillertruppen i Randers HK.

Randers HK's sidste kamp i efteråret fløjtes op 20.15 onsdag aften i Odense Idrætshal, og opgøret kan følges live på amtsavisen.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Fra U17-bold til håndboldligaen: - Jeg havde slet ikke regnet med at skulle stå her nu

Annonce