Annonce
Randers

Mere alvorlig kriminalitet og besparelser presser retten i Randers: - Buen skal ikke spændes mere

Martin Møller-Heuer, som siden 2011 har været retspræsident i Randers, tilslutter sig resten af retssystemets protest mod, at regeringen sender penge i retning af Anklagemyndigheden uden at lade en tilsvarende pose penge følge med ud i retssalene. - Alle har allerede mere travlt, end godt er, konstaterer han. Arkivfoto: Richard Sylvestersen
De seneste år er gennemløbstiden i retten i Randers steget fra få måneder til et halvt år. Der er flere årsager til stigningen, men ifølge den lokale retspræsident går det ikke, hvis Anklagemyndigheden nu oven i købet får flere penge, uden at der følger penge med til for eksempel retten i Randers.
Annonce

Randers: Et reduceret antal medarbejdere på grund af de generelle offentlige besparelser. Deriblandt nogle af de mest erfarne, som kunne tage sig af mange typer sager. Kombineret med et stigende antal tidskrævende nævningesager. Blandt andet på grund af mere alvorlig kriminalitet i området.

Det er nogle af de udfordringer, som retten i Randers har måttet kæmpe med de seneste år. Det betyder blandt andet, at gennemløbstiden på retslisterne i øjeblikket er steget fra få måneder til op mod et halvt år.

Derfor er retspræsident Martin Møller-Heuer også klar i spyttet, når han tilslutter sig torsdagens og fredagens protester fra retssystemet i Danmark.

- Buen skal ikke spændes mere, siger han og forklarer, at hvis Anklagemyndigheden, som bebudet af regeringen, får flere penge, og dermed kan sende flere sager til afgørelse i retten, så er der også brug for flere penge til byretten.

Annonce

Presset planlægning

Desuden er retten også presset af den tidligere regerings lovgivning omkring de såkaldte VVV-sager. Ifølge lovgivningen skal retsdatoer reserveres til behandling af sager om vold, våben og voldtægt. Og det betyder, at der må spærres mange datoer af i kalenderen.

Derfor drømmer Martin Møller-Heuer også om større frihed til selv at planlægge.

Stigningen i de tidskrævende nævningesager, som tilbydes ved alvorlige forhold med en strafforventning på over fire år, er til gengæld svært at gøre noget ved. Udover at gøre brug af tre dommeres tid, betyder de mange involverede i sagerne også, at der skal sættes rigeligt med retsdage af hver gang. Også til drøftelser mellem nævninge og dommere.

Retten i Randers er ikke ramt af sygemeldinger som følge af det store arbejdspres.

- Det har jeg hørt om andre steder. Jeg kan godt mærke, at alle ansatte har travlt, og det er selvfølgelig ikke dårligt i sig selv. Men de har også mere travlt, end godt er, slår Martin Møller-Heuer fast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Annonce