Annonce
Danmark

Mere end 50 landmænd risikerer politianmeldelse for svindel med miljømillioner

Avisen Danmark har tidligere talt med en af de politianmeldte landmænd, som afviser at have svindlet med ansøgningerne om projektstøtte. Han mener, at systemet er så indviklet, at det kan være svært at vide, om man overholder reglerne. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Landbrugsstyrelsen forventer i løbet af maj at politianmelde omkring 35 sager om mulig svindel med støttemidler, der skulle gavne miljø og dyrevelfærd. Tidligere er 17 landmænd anmeldt i sagen. I alt undersøges 140 sager.

Svindelmistanke: Omkring 35 landmænd vil inden for den kommende tid sandsynligvis få besked om, at de er blevet politianmeldt for svindel med EU-midler. Landmændene er mistænkt for at snyde med støtte fra Landdistriktsprogrammet, som primært med EU-midler medfinansierer forbedringer af dyrevelfærd og en styrket miljø- og klimaindsats i landbruget. Det viser dokumenter fra Landbrugsstyrelsen, som avisen Danmark har fået aktindsigt i.

I marts blev 17 sager anmeldt til politiet med mistanke om svindel. Men flere sager er altså på vej, viser dokumenterne i sagen. Her fremgår det, at 35 sager i løbet af maj forventes at blive overdraget til politiet efter at være blevet vurderet hos Kammeradvokaten, der er statens faste advokat. Overdrages de 35 sager, betyder det, at 52 landmænd er politianmeldt for mulig svindel.

Og endnu flere sager kan være på vej. Landbrugsstyrelsen har i alt overdraget 85 sager, som skal vurderes hos Kammeradvokaten. Derudover skal yderligere 55 sager undersøges internt i Landbrugsstyrelsen. Det vil sige, at i alt 140 sager undersøges for mistanke om svindel. Landbrugsstyrelsen ønsker ikke at kommentere, hvor mange af sagerne der er færdigbehandlede hos Kammeradvokaten og Landbrugsstyrelsen. Styrelsen vil heller ikke fortælle, om de 35 sager nu er blevet anmeldt til politiet.

Fiktive CVR-numre

Da 17 landmænd i marts blev politianmeldt, skyldtes det, at de ifølge Landbrugsstyrelsen havde opgivet fiktive CVR-numre, når der ifølge reglerne skulle indhentes tilbud fra to uafhængige leverandører, når de eksempelvis havde søgt om støtte til miljøforbedringer som eksempelvis mere energivenlig belysning eller miljøvenlige malkemaskiner til deres landbrug. Dengang fortalte Landbrugsstyrelsen, at der kunne være flere sager på vej. Landbrugsstyrelsen vil ikke fortælle, om de 35 sager, som forventes at blive anmeldt til politiet, har forbindelse til de første politianmeldelser, og om det igen er fiktive CVR-numre, som udløser en politianmeldelse.

- Landbrugsstyrelsen kan bekræfte, at der er blevet overdraget cirka 85 sager om formodet svig til Kammeradvokaten, hvoraf de 17 er blevet meldt til politiet. De resterende sager er stadig ved at blive undersøgt. Landbrugsstyrelsen kan derfor ikke uddybe yderligere om sagerne på nuværende tidspunkt, skriver styrelsen i et svar til avisen Danmark.

Syd- og Sønderjyllands Politi, som efterforsker sagerne med de 17 svindelmistænkte landmænd, oplyser, at politiet endnu ikke er færdig med efterforskningen af sagerne. Politikredsen har ikke modtaget yderligere anmeldelser fra Landbrugsstyrelsen, men er bekendt med, at styrelsen har varslet flere anmeldelser af landmænd.

Opdateret 22.05 kl: 09:22. I den oprindelige overskrift: "Mere end 50 landmænd politianmeldes for svindel med miljømillioner" kunne det opfattes som om, at landmændene allerede er politianmeldt. Som der står i artiklen, er landmændene dog endnu ikke anmeldt, men risikerer en anmeldelse. Overskriften er derfor ændret.

Annonce
Forsiden netop nu
Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce