Annonce
Navne

Mette Høeg bag plan om nyt kunstcenter

Mette Høeg har store ­planer for huset på Rougsøvej i Udbyhøj. Foto: Scanpix.

Familiehuset i Udbyhøj får en ny rolle.

I et gulkalket hus i Udbyhøj Syd på adressen Rougsøvej 253 boede i en lang årrække ægteparret Gerda og Anton Høeg. De var i flere år ansat som rejseledere for Tjæreborg Rejser med domicil i Paris.
Billedet her af Thomas Altheimer er taget efter­ ­retssagens afslutning i 2011. Foto: Jens Astrup/Scanpix.
I ægteskabet voksede fem børn op, alle piger, nemlig Birgitte, Elisabeth, Annette, Karen og Susanne.
I huset boede Gerda Høeg, indtil hun i en alder af 99 år tog ophold på et plejehjem i Gjesing. Hun døde i en alder af 100 år.
Annonce
Huset er nu overtaget af Susanne Høeg og Poul Petersen, forældre til den omdiskuterede kulturpersonlighed, litteraturforsker Mette Høeg.
Og netop Mette Høeg og hendes mand, Thomas Altheimer, har store planer for huset, der ligger nogle hundrede meter fra Randers Fjord og Kattegat.
Parret er moderne verdensborgere. Således var det under et arbejdsophold ved Berkeley University i Californien, at Mette Høeg gennem en artikel i Weekendsavisen i forsommeren 2015 på det nærmeste kastede en brand ind i den danske litteraturdebat .
Mette Høeg skrev blandt andet, at »dansk litteratur domineres af kvindelige forfattere, der lider af piget selvoptagethed«. Desuden, at »litteraturen i Danmark domineres af kvindelige forfattere, som mavesurt insisterer på et kedsommeligt krops- og kønsfokus, som vidner om en blødhedskultur«.
Så brød en storm løs.

Kvindefjendsk

Således skrev dagbladet Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen, at Mette Høegs artikel var »et af de mest kvindefjendske indlæg om dansk litteratur«, han nogensinde havde læst.
Og videre hed det:
»For mig minder Mette Høeg om en af de dronepiloter, som fra computere på den anden side af Jorden forsøger at ramme levende mål med voldsom ildkaft uden smålig skelen til almindelig ret og rimelighed«.
Jes Stein Pedersen hentydede til, at Mette Høeg dengang skiftevis opholdt sig i Californien og i Mexico, hvor hun sammen med sin mand, Thomas Altheimer, vil åbne et såkaldt residency for skandinaviske kunstnere.
Thomas Altheimer hedder oprindeligt Thomas Skade-Rasmussen Strøbech, men kalder sig også Tom Dane og betegner sig selv som filmskaber, aktivist og komiker.
Annonce

Høeg over bog

Hjemvendt fra USA og Mexico har Mette Høeg en tid haft sit eget program på Radio 24syv under overskriften »Høeg over bog«.
På Radio 24syv oplyses det, at programmet indtil videre er indstillet, og at man ikke kan sige noget om, hvorvidt det genoptages på et senere tidspunkt.
Ifølge Lokalvisen Norddjurs vil Mette Høeg og Thomas Altheimer gøre huset i Udbyhøj til et center for kultur og kunst, og der er indgået en aftale med Norddjurs Folkeuniversitet og bibliotekerne i Norddjurs Kommune vedr. projektet Den Kulturelle Tænketank i Udbyhøj.
Mette Høeg er bachelor i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet, cand.mag. i moderne kultur og ph.d.-stipendiat på Nordisk Institut ved Københavns Universitet.
Hendes forældre, Susanne Høeg og Poul Pedersen, er henholdsvis gymnasielærer på Odder Gymnasium og professor ved Syddansk Universitet i Odense.
Høeg-slægten har sine rødder i det oprindelige Rougsø Herred, nemlig på Færgegården i Udbyhøj Syd. Mette Høegs oldefar var den navnkundige doktor Høeg i Ørsted.
Annonce

Speciel sag

Thomas Altheimer/Tom Dane/Thomas Skade-Rasmussen Strøbech tiltrak sig betydelig opmærksomhed, da han for nogle år siden anlagde en retssag mod forfatterkollegaen Claus Beck-Nielsen.
Denne havde i sin bog »Suverænen«, udgivet af Gyldendal, angiveligt mod Thomas Altheimers vilje, brugt hans identitet i handlingen og forsynet bogen med et billede af Altheimer. Desuden kunne man i bogen læse Altheimers adresse, hans børns navne, om hans økonomi og skilsmisse.
Thomas Altheimer tabte retssagen. Han havde dog fået bevilget fri proces, så staten betalte 60.000 kroner til Gyldendal og 75.000 kroner til Claus Beck-Nielsen.
Annonce
Randers For abonnenter

Premiere på Kina-kopi af Randers-rådhus udskudt igen-igen: - Vi nærmer os et tidspunkt, hvor vi godt snart vil se noget

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kommunaldirektør glæder sig til en restriktionsfri fremtid, men: -  Lige nu er vi pressede alle steder

Østjylland For abonnenter

Fantastisk udsigt: Gammel campingplads bliver til eksklusive sommerhusgrunde helt nede ved stranden

Sport

KB-træner ville være pædagog, men har pudset vinduer i 16 år: Timerne på stigen skaber friheden til fodbolden

Randers

Coronapas og mundbind forsvinder, men bekymringen varer ved: Selvom folk egentlig bare burde fyre den max af, så er det ikke det, der sker, siger restauratør

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Gøring

Randers

Publikum har ventet i fire år: Nu kan de langt om længe få lov til at opleve Ørkenens Sønner i Randers

Randers For abonnenter

Åh nej - pengekassen er tom: Årtiers laksesucces i de danske vandløb er truet

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Randers

Farvel til restriktioner får gourmetkro til at genoverveje nedlukning: - Det er næsten ikke til at tro

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Sport For abonnenter

Randers HK-træner glæder sig over tilgang af playmaker og storroser fremadstormende skytte: - Hun udvikler sig til et fyrtårn

Sport For abonnenter

Se videoanalysen: Unge Randers HK-løvinder er på klar fremmarch trods smalt nederlag i hovedstaden

Randers

Slut med restriktioner: - Det bliver SÅ dejligt!

Annonce