Annonce
Debat

Mette, Ikea og Lagkagehuset - udskammerne, de skulle skamme sig!

Udskamningen har kronede dage, og lever i bedste velgående helt fra samfundets bund og op til statsministeriets kommunikationsstrategier. For tiden er det navngivne selskaber der trækkes i sølet. Før var det IKEA, zoologiske haver og personer, der havde besøgt sin bedstemor. Snart er det nogle andre. Udskamning er blevet en trend, på vej mod en nationalsport, en art statsautoriseret teknik til social kontrol.

I et demokrati, kender vi udskamningen nedefra som magtkritik. Vi har hørt eventyret om “Kejserens Nye Klæder” og forbinder udskamningen med en femårs drengs uskylds renhed, når han blot siger sandheden. Det er de skumle, der forsøger at tysse på ham.

Udemokratiske samfund derimod bruger udskamningen oppefra, når man tryner sine undersåtter.

Det vækker derfor en stor bekymring hos mig, når jeg i stigende grad ser personer i magtpositioner, bruge deres position til at bedrive udskamningens ædle kunst. Det være sig religiøse overhoveder, chefer eller ministre. Det er typisk under dække af, at de skam kun udtaler sig som borgere, klædt ud som den lille uskyldsrene dreng fra eventyret, der taler magten imod. Jeg bliver også betænkelig, når “børnenes statsminister” toner frem og tiltaler til sine borgere som børn.

Forfatteren Carsten Jensen er i denne uge ude med riven på Facebook. Han hylder Jane, som er ansat i Lagkagehuset, mens han sviner stifterne Ole og Steen til i grove vendinger. Jensens ærinde er en prisværdig opmærksomhed mod skattely, og jeg vil da hellere opholde mig resten af mit liv i IKEA, end jeg vil tage skatteunddragere i forsvar. Situation er blot den, at de to stiftere for længst har solgt deres livsværk. Lagkagehuset overholder alle gældende regler, betaler sin fulde skat, bidrager i høj grad til det danske samfund, og søde Jane står snart uden sit gode arbejde, hvis vi i arrigskab alle begynder at bage vores brød selv, på et forkert grundlag.

Udskamning er spillet, hvor man skal gå efter manden i stedet for bolden. En genvej henover dialog, hvor målet helliger midlet. Det er et spil, hvor det ikke handler om at være med, men om at være imod. Det er spillet alle taber til sidst, selv hvis man begynder at udskamme udskammerne.

Vi skal derfor insistere på åbenhed og dialog. Vi skal holde fast i saglighed og nuancer. Det ville være et godt udgangspunkt, for at stå sammen mod skattesnyd, magtmisbrug og fake news.

Rasmus Elkjær Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce