Annonce
Randers

Mette Rishøj maler portræt af Randers by- og erhvervshistorie

Mette Rishøj - S.C. Sørensen, Randers, 2018 - akryl på lærred, 160x110 cm

Efterkommere af stålgrossist S.C. Sørensen var samlet i Bagsværd nord for København for at modtage Randers-kunstneren Mette Rishøjs seneste maleri - et bestillingsværk med virksomhedens hovedsæde, der frem til 1990'erne lå centralt for enden af Randersbro, som motiv. Her arbejdede slægtens medlemmer gennem generationer og mange randersborgere med dem. Mette Rishøjs nye værk kaldte ved ferniseringen i sidste uge mange følelser frem, og en broget palet af familie-, by- og erhvervshistorier blev delt i spisestuen.

- Det er sjældent, man som kunstner får en sådan opgave med at skabe noget, der virkelig, i den grad, taler til modtagerne personligt, siger maleren Mette Rishøj glad på vej hjem fra en fernisering i privat regi.

Kendt Randers-ikon forpligter

Virksomheden S.C. Sørensen eksisterer ikke længere, da den gik konkurs efter fejlslagen valutaspekulation. Der blev tabt 1,6 milliarder kroner på en uge, og der måtte ulykkeligvis afskediges 1600 medarbejdere, internationalt og på landsplan. Men byarkitekturen, historien og slægten lever videre, nu med et ganske specielt maleri for enden af spisebordet hos et af S.C. Sørensens oldebørn.

Billedkunstner Mette Rishøj er født og opvokset i Randers, mens der blev produceret tog og Dronningborg-mejetærskere og i gymnasietiden skålet i Thor på Café Von Hatten. I Mette Rishøjs kraftfulde malerier ses en begejstring for industrihistorie, koblet med spørgsmål til klodens fremtid, gerne afspejlet i ikoniske bygninger, rygende fabriksmotiver, boreplatforme, gravemaskiner med mere. Denne malestil faldt S.C. Sørensens oldebarn helt for, da han efter et jubilæumsgensyn googlede Mette Rishøjs kunst. Hun blev derfor i efteråret 2017 opfordret til at male et billede med S.C. Sørensen-virksomheden som tema, med kun et specifikt mål at gå ud fra.

Annonce

Kalejdoskopisk proces

Målet passede i første omgang ikke til motivet af S.C. Sørensens hovedsæde med det karakteristiske runde hjørne på bygningen, der er opført i 1938. Men i sin research fandt Mette Rishøj frem til hovedsædets forløber, en klassicistisk bygning, kaldt Lille Amalienborg med balustrader og søjlebalkon fra 1907, som blev malet ind og fik kompositionen til at falde på plads.

Se billeder af bygningen her

Igennem Rishøjs særlige arbejdsproces med at projicere linjer og lægge farver lag på lag nåede hun efter måneders arbejde frem til det færdige resultat. Randersbroen ses i forgrunden, og derunder flyder Randers Fjords urolige vande. Mette Rishøj renser nemlig overskydende maling af penslerne direkte på lærredet frem for at skylle farve ud i vasken. Et træk, der bidrager til Rishøjs udtryk. Randersborgere vil kunne genkende det fra facaden på Spar Nord på Østervold og fra hendes udstilling i Sct. Mortens Kirke i 2015, ligesom elever på Randers Statsskole, Paderup Gymnasium og Randers Realskole også har glæde af hendes kunst i hverdagen. I København har hun for nyligt afsluttet en udsmykning til Kræftens Bekæmpelse.

Et kuriosum til byhistorien, der dukkede op undervejs, er, at dele af Sven Dalsgaards byport Søjledans, som kan ses ved Randers Havn, faktisk stammer fra S.C. Sørensens palæ, Lille Amalienborg, hvorfra ellers kun den gamle spisestue blev bevaret, indkapslet i bygningen i Søndergade. Læs mere om Randers-ambassadøren og Randers-kunstneren på www.metterishoj.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Randers FC står imod hjemmeholdets pres

Annonce