Randers/København: Det lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen var en af de ni Venstrefolk, der på torsdagens gruppemøde stemte nej til en rigsretssag mod Inger Støjberg. Flertallet i gruppen, der tæller 42 medlemmer, stemte for, at der skal indledes en rigsretssag mod partiets tidligere integrationsminister.
Det samme vil et stort flertal i Folketinget gøre. Kun Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti samt løsgænger Lars Løkke Rasmussen vil stemme imod.
- Heldigvis sagde vores formand, Jakob Elleman-Jensen, i begyndelsen af gruppemødet, at vi blev stillet frit i forhold til, hvad vi ville stemme, siger Michael Aastrup Jensen.
Malte LarsenDet er vigtigt, at juraen får lov at bestemme. Det gælder i denne såvel som i andre sager.
Han understreger, at partiets ledelse godt er klar over, at det er en svær sag for medlemmerne.
- Dels har vi forskellige tilgange til juraen i sagen. Desuden handler det jo om en af vore egne. Jeg har kendt Inger helt tilbage fra dagene i Venstres Ungdom, siger Michael Aastrup Jensen, der har været medlem af partiet i 30 år.
Er det rigtige sted
- Og jeg føler stadig, at jeg er det rigtige sted, siger Michael Aastrup Jensen.
Samtidig er det med tungt hjerte, at han har været nødt til at gå imod partiets flertalsbeslutning.
- Det er en meget svær beslutning. Måske den sværeste beslutning, siden jeg blev valgt til Folketinget.
Michael Aastrup Jensen har været i tæt kontakt med sit bagland i Kronjylland inden gruppemødet torsdag formiddag.
Lokal opbakning
- Jeg har holdt flere møder med vælgerforeningsformændene, kommuneforeningen og kredsformændene i Venstre. Mit Venstre-bagland i Randers repræsenterer mig, og jeg repræsenterer dem. Derfor er det naturligt at vende min beslutning med dem, så den også afspejler deres holdning, skriver Michael Aastrup Jensen på facebook.
- Det er vigtigt at understrege, at selv om flertallet i Venstre støtter en rigsretssag mod Inger, så har alle i Venstre en klar holdning til, at vi skal føre en stram udlændingepolitik, som vi har gjort det i årtier, understreger han.
Ikke en almindelig sag
Han forklarer om sin holdning til rigsretssagen:
- Rigsretssager er ikke som almindelige retssager. Man skal kun stemme for en rigsretssag, hvis man er af den klare overbevisning, at ministeren har handlet klart ulovligt, og at det med stor sandsynlighed kan føre til domfældelse. I tilfældet med Inger Støjberg er jeg langt fra overbevist om, at det er tilfældet.
Sagen kerne
- En anden ting, der for mig har spillet en årsag, er sagens kerne. De adskilte par. Tilbage i 2015 var der stor og bred politisk opbakning til en adskillelse. Dan Jørgensen fra Socialdemokratiet kaldte for eksempel selv Inger Støjberg i samråd for at få parrene adskilt. Det står også i kommissionsundersøgelsen. Der var altså opbakning til den førte politik på det pågældende tidspunkt. Man konstaterede også, at det drejede sig om meget få par.
Juraen skal bestemme
Socialdemokratiet holdt også gruppemøde torsdag formiddag med en rigsretssag mod Inger Støjberg på dagsordenen. Partiet vil stemme ja til at rejse sagen.
- Der er ingen vej udenom. Alt har været forsøgt, men vi står, hvor vi står, siger Malte Larsen.
- Det er vigtigt, at juraen får lov at bestemme. Det gælder i denne såvel som i andre sager, understreger han.