Annonce
Randers

Michael har fundet sin hylde

Dahlitechs produktionschef Alan Møldrup (tv) giver gode råd til svejsningen til den nybagte lærling Michael Petersen. Foto: Axel Schütt

18-årige Michael Petersen er netop startet som smedelærling hos Dahlitech i Vorup. Men virksomheden vil gerne have mindst én og gerne to lærlinge mere. Det håber man at finde på messen "Kloge hænder" sidst på måneden.

Annonce

Randers: Selv om han startede på sin nye læreplads så sent som mandag i denne uge, virker det som om, at 18-årige Michael Petersen allerede er faldet rigtigt godt til hos underleverandør-virksomheden Dahlitech, hvor han skal høste hovedparten af de kompetencer, som om nogle år vil gøre ham til smedesvend.

- Jo, jeg er blevet taget rigtig godt imod. Det ser ud til at være lutter flinke folk, jeg er omgivet af, siger Michael Petersen, som føler, han er havnet på den helt rigtige hylde.

- Jeg har sådan set altid vidst, at jeg ville have en uddannelse, hvor jeg skal bruge mine hænder, men det er faktisk først for et års tid siden, at jeg blev overbevist om, at jeg skal være smed. Det var, mens jeg gik i 10. klasse på Tradium, og vi på et tidspunkt var en tur inde at snuse til smedeuddannelsen. Så vidste jeg bare, at det skulle være det, fortæller han ledsaget af et kæmpesmil, som i høj grad bekræfter udsagnet.

Smilet dækker også over, at Michael Petersen netop har fået sin egen lejlighed og således nu for alvor skal stå på egne ben.

- Ja, det ser ud til, at jeg er i gang med at blive voksen, griner han.

Kloge hænder

"Kloge hænder"-messen finder sted på underleverandør-virksomheden Prodan fredag 26. januar klokken 9-12.

Messen er arrangeret i et samarbejde mellem DI Randers-Norddjurs, Metal Østjylland, Tradium, Erhverv Randers, Jobcenter Randers, UU Randers, 3F Randers og Randers Amtsavis.

Foreløbig er tilmeldt 32 virksomheder, som møder op med i alt 58 konkrete tilbud om lærepladser.

150-200 unge forventes at besøge messen.

Annonce

Kloge hænder

Michaels umiddelbare fornemmelse af at være havnet det rigtige sted deles af hans chef, Alan Møldrup, der er produktionschef hos Dahlitech.

- Jo Michael har allerede godt styr på svejsningen. Det har han naturligvis også prøvet på skolen under grundforløbet, men man kan godt mærke, at han har potentiale, siger Alan Møldrup, som gerne ser, at den nye lærling snarest får en eller to lærlingekolleger.

Derfor vil Dahlitech også være repræsenteret, når der fredag formiddag 26. januar holdes "Kloge hænder"-messe på virksomheden Prodan. Til messen er foreløbig tilmeldt 32 virksomheder, som møder op med i alt knap 60 konkrete tilbud om lærepladser inden for metalindustrien, automekanikerbranchen og transportbranchen. Mellem 150 og 200 potentielle læringe ventes at besøge messen.

Alan Møldrup og Dahlitech håber at komme hjem fra messen med mindst én og gerne to aftaler med kommende lærlinge.

- Det er stærkt nødvendigt at sikre, at vi også i fremtiden har den nødvendige, kvalificerede arbejdskraft, siger Alan Møldrup og tilføjer i den forbindelse, at man hos Dahlitech, som p.t. beskæftiger i alt 18, faktisk har god tradition for at fastansætte tidligere lærlinge.

- Lige nu har vi faktisk fire svende, som er uddannet i virksomheden, og en af dem er afdelingsleder.

Annonce

Uddannelsesplan

Alan Møldrup siger videre, at man dog ikke forventer af lærlingene, at de bliver, når svendebrevet er i hus.

- Det er helt naturligt gerne at ville prøve sig af i andre virksomheder også, men vi kan da glæde os over flere eksempler på, at tidligere lærlinge har haft en periode på et par år i andre virksomheder, hvorefter de er vendt tilbage til os, siger Alan Møldrup og tilføjer, at man under alle omstændigheder bestræber sig på at give den enkelte lærling så bred en uddannelse som muligt.

Det ser ved fra læreperiodens start at lægge en detaljeret plan for, hvad lærlingen skal igennem og hvornår.

I efteråret 2017 oplevede Dahlitech, hvad produktionschefen kalder en lidt for stille periode.

- Og det er mit indtryk, at den forholdsvis kortvarige afmatning ramte det meste af branchen, siger han.

Nu er der imidlertid atter gang i den, og ifølge Alan Møldrup forventer man, at 2018 byder på vækst for virksomheden.

- Vi regner med at skulle ansætte mellem fem og syv mand mere i de kommende måneder, siger Alan Møldrup.

Annonce

Uforståelige karakterkrav

Og de positive udsigter gør det endnu mere bydende nødvendigt at få uddannet nye svende.

- Det vil vi gøre vores til, men man kan godt ærgre over, at vi også skal slås med regler, der virker som stopklods for visse grupper af unges muligheder for at få en erhvervsuddannelse. Her tænker jeg på de nye adgangskrav til grundforløbene.

For smedeuddannelsen betyder det, at man fra folkeskolen skal komme med mindst karakteren 2 i såvel dansk og matematik som fysik og engelske.

- Jeg kender eksempelvis til en ung mand, hvis højeste ønske er at blive smed. Og han har evnerne, hvilket han har vist på blandt andet et praktikforløb her på virksomheden. Han kan bare ikke tilegne sig engelsk i tilstrækkelig grad til at få den adgangsgivende karakter. Det kan så ende med, at han havner på mere eller mindre permanent kontanthjælp, hvilket i min optik ikke giver mening, siger Alan Møldrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Randers

August i Randers spækket med kultur

Annonce