Annonce
Randers

Midtbyen ruster sig til julehandel i coronaens tegn

Citychef Mette Bræmer-Jensen appellerer til, at randrusianerne giver sig god tid, når de skal julehandle i midtbyens butikker. Arkivfoto: Annelene Petersen
Butiksejere i Randers midtby tror på en god julehandel i tillid til, at randrusianerne er gode til at passe på sig selv og andre - sammenholdt med de mange tiltag, der bliver lavet for at skabe tryghed og sikkerhed, når gaveræset for alvor går i gang.
Annonce

Randers: Julen 2020 bliver ikke, som den plejer at være. Corona og covid-19 sætter sine begrænsninger for danskernes juleindkøb i de fysiske butikker. Derfor forudsiger eksperter endnu mere nethandel end nogensinde før. Alligevel er optimismen i behold hos de butiksfolk i Randers midtby, avisen talte med onsdag formiddag, selv om ingen tør spå om omsætningen, før julen er omme.

Hos Randers City Forening appellerer citychef Mette Bræmer-Jensen randrusianerne til at bruge deres by og butikker og samtidig give sig god tid til at nyde julebelysningen eller gå en tur i Sløjfen, hvis der er ved at være optræk til klumpspil inde bag butiksruderne.

Annonce

Adfærdsregulering

På Rådhustorvet er der sat juletræer op til at adfærdsregulere gæsterne i byrummet. Der bliver sat 20 coronaskilte op, trukket afstandsmarkeringer, uddelt mundbind og lavet en oversigt over de mest trafikerede tidspunkter, så folk selv kan regulere, hvornår de bevæger sig ud og lufter dankortet.

Ni opfordringer til butikkerne

Her er de ni opfordringer, som Erhvervsministeriet udsendte for nylig for at sikre en forsvarlig handel til Black Weekend og julehandlen.

1. Ingen kø- og slagtilbud, for eksempel time- og dagstilbud.

2. Udvid åbningstiden hvis muligt, så dine kunder kan handle på flere tidspunkter i døgnet.

3. Brug online salgskanaler hvis muligt, heriblandt også ”klik og hent”, så dine kunder nemt kan hente bestilte varer i butikken uden at være der i lang tid.

4. Forlæng byttefristerne og gør kunderne opmærksom på de forlængede frister, så man fx kan bytte julegaver i slut januar, selvom de er købt i november. Så undgår du trængsel i dagene efter jul, hvor mange danskere holder fri.

5. Ingen ”sociale” tema-/ juleaktiviteter, som gør, at mange stimler sammen i din butik.

6. Du skal sikre, at der kun er det antal kunder, der må være i din butik.

7. Du skal sikre, at dine kunder holder afstand – både indenfor og udenfor butikken.

8. Sæt håndspritten et tydeligt sted, så dine kunder ikke kan undgå at se den på vej ind og ud af butikken.

9. Brug reklamer, annoncer og sociale medier til at informere dine kunder.

- Hvis man føler sig utryg eller i en risikogruppe, er det rart at have et overblik over, hvornår der er bedst plads til at bevæge sig i byen, fastslår citychef Mette Bræmer-Jensen.

Annonce

Tilgængelighed og tryghed

Som de tidligere år betyder december udvidede åbningstider. I år holder butikkerne under Randers City Forenings vinger åbent til klokken 19 den sidste uge op til juleaften. Lørdage og søndage i december er der åbent til klokken 16, mens der i forbindelse med Christmas Night fredag 11. december er åbent til klokken 20.


Vi gør, hvad vi kan for at sprede julehandlen. Vi mærker, at der er stor lyst til at støtte de lokale butikker, så vi skal nok sørge for, at der er fin tilgængelighed og tryghed.

Mette Bræmer-Jensen, citychef


- Vi gør, hvad vi kan for at sprede julehandlen. Vi mærker, at der er stor lyst til at støtte de lokale butikker, så vi skal nok sørge for, at der er fin tilgængelighed og tryghed. Der er i hvert fald frisk luft og højt til loftet, siger citychef Mette Bræmer-Jensen, der er observerer fra sidelinjen og klar til at skride ind, hvis juletrængslen bliver for tæt.

Annonce

Pavillon med smagsprøver

Hos Skjold Burne på Kirketorvet bliver udfordringen med at undgå overbefolkning i butikken med vin, spiritus og chokolade løst ved, at der bliver opstillet en pavillon med terrassevarme. Her kan de ventende hygge sig med smagsprøver på vin og på små hapser, lover butiksejer Susanne Hunniche.

Planen er at stille pavillonen op i forbindelse med Black Friday, forudsat at det ikke blæser en halv pelikan.

Peter og Susanne Hunniche forventer, at deres nye julepavillon til ventende kunder står klar til Black Friday. Foto: Lars Rasborg

Susanne Hunniche fortæller, at julehandlen allerede er godt i gang, og at bestillingerne af gaver kommer tidligt i år.

- Folk er virkelig gode til at støtte de lokale butikker. Det er vi dybt taknemmelige for, siger Susanne Hunniche, der roser kunderne for at være gode til at beskytte sig og i det hele taget tackle pandemien med godt humør.

Annonce

Mere omsætning

Den melodi kan Anette Rasmussen, indehaver af Liv & Stiil i Houmeden, sagtens nynne med på.

Anette Rasmussen i Liv & Stiil tror på færre mennesker, men større ekspeditioner og omsætning. Foto: Lars Rasborg

- Vi gør, hvad vi har gjort hele tiden. Folk er gode til at holde afstand og flytter sig i forhold til hinanden. Desuden går de ikke ind i butikken, hvis de kan se, at der befinder sig fem-seks stykker i forvejen. Hvis jeg føler mig det mindste utryg, så jeg lukker jeg butikken med det samme, siger Anette Rasmussen, der tror på en god julehandel.

- Der bliver måske færre mennesker i butikkerne. Til gengæld tror jeg, det kommer til at handle om større ekspeditioner og mere omsætning, siger Anette Rasmussen.

Annonce

Tæller ved indgangen

Hos Imerco i Torvegade myldrer butikken onsdag formiddag med målbevidste kunder. Butikschef Lars Johansen glæder sig over, at han har masser af plads. Der må være 110 kunder i butikken. Alle, der kommer i butikken, har mundbindet klar.

Butikschef Lars Johansen fra Imerco i Torvegade med gryder og pander fra Timm Vladimir, som spås som et af årets julegavehit i år. Foto: Ivan Freund

- Randers-borgerne er meget dygtige til at holde afstand. Vi oplever ingen problemer overhovedet og forventer heller ikke, at der bliver problemer den kommende tid, siger Lars Johansen, der i forbindelse med Black Friday sætter en tæller op ved indgangen, så der er ikke kommer flere ind i butikken end det tilladte.

- Folk er i godt i gang med julehandlen og har forståelse for at støtte de lokale butikker. Min forventninger er absolut positive, siger Lars Johansen.

Annonce

Vækst de seneste dage

Hos Randers Boghandel i Brødregade er der ligeledes styr på sprit, mundbind og afstand med den ekstra, positive nyhed, at julestemningen har indfundet sig tidligt i år. Kunderne er flittige til at bruge penge end sidste år ved samme tid.

Nathalie Schmidt Dinesen og Signe Bram med de spil, som Randers Boghandel forudser kommer til at gå godt i den kommende julehandel. "Cheers" og "Året der gik galt 2020". Foto: Ivan Freund

- Vi vil gerne nå samme omsætning i julen som sidste år, og jeg tør næsten ikke tro det, for vi har vækstet de seneste dage. Men det kan godt være fordi, at folk er tidligt ude i år, siger butikschef Ann Thun Kristiansen.

Randers Boghandel har i år skåret ned på personalet ved ikke at indkalde juleassistance. Til gengæld tager ekspedienterne nogle ekstra timer langs boghylderne og bag disken.

Tre opfordringer til danskerne

Erhvervsministeriet har tre opfordringer til danskerne, før de skal ud og handle:

Bliv hjemme, hvis du er syg eller har symptomer (feber, tør hoste eller vejrtrækningsbesvær)

Udnyt butikkernes fulde åbningstid, så du handler uden for de travle dage og tidspunkter.

Hold afstand, sprit hænder og gå så vidt muligt alene ind i butikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce