Annonce
Randers

Midtjyske mænd overvurderer helbredet

Mænd er overrepræsenteret inden for de fleste sygdomme og mænd lever i gennemsnit 4-5 år kortere end kvinderne. Arkivfoto

Der er stor forskel på midtjyske mænds egen sundhedsopfattelse, og hvordan det i virkeligheden forholder sig - en forskel som kan spænde ben for et bedre helbred, siger ekspert i mænds sundhed.

Midtjylland: Danske mænd er ifølge statistikken overrepræsenteret inden for de fleste sygdomme og lever 4-5 år kortere end kvinder. Alligevel synes flere, bl.a. midtjyske mænd end kvinder selv, at de har et godt helbred, viser ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Sanofi. Ifølge undersøgelsen synes hele 77 procent af mændene i Midtjylland, at deres helbred er godt eller meget godt. Blandt midtjyske kvinder er tallet 68 procent.

Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed og chefpsykolog på Rigshospitalet. De er nemlig, ifølge Svend Aage Madsen, et klassisk eksempel på den måde, hvorpå de to køn vurderer deres eget helbred:

- Mænd har en tendens til at overvurdere deres helbred, hvorimod det hos kvinder ofte er omvendt. Det betyder, at det ofte kan se ud som om, at der ikke er den store forskel, når man spørger ind til kvinder og mænds helbred. Men virkeligheden er, at mænd er stærkt overrepræsenteret, når det kommer til stort set alle sygdomme, og at de dør tidligere end kvinder, som følge af sygdom, fortæller Svend Aage Madsen.

Mænd og sundhed

Mænd i Danmark lever 4-5 år kortere end kvinder.Enlige mænd lever omkring syv år kortere end mænd i parforhold.

Mænd er overrepræsenteret inden for de fleste sygdomme sammenlignet med kvinder. Det skyldes en kombination af dårlig livsstil, og at mænd ofte ikke kommer til lægen i tide.

Mænd går 30 procent mindre til deres praktiserende læge sammenlignet med kvinderne.

Omkring 6.000 mænd i Danmark dør årligt, før de fylder 65 år - det er næsten dobbelt så mange som kvinder.

Kilde: "Manden og Lægen" - En undersøgelse ved Forum for Mænds Sundhed

Annonce

Alvorlige konsekvenser

Netop overvurderingen af eget helbred kan få alvorlige konsekvenser for mandens helbred, fortsætter Svend Aage Madsen:

- Vi ved fra forskningen på området, at en af de helt store udfordringer, når det kommer til mænd og sundhed, er, at mændene ikke går nær så ofte til lægen som kvinder. Det kan betyde, at mændene opdager sygdomme for sent, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for deres helbred. Derfor er vi nødt til at indrette vores sundhedsvæsen anderledes, så vi i højere grad tilgodeser mandens behov.

Eksempelvis har man hos Forum for Mænds Sundhed foretaget en række undersøgelser, der peger på, at mænd tager imod helbredstjek, hvis det tilbydes på arbejdspladsen, eller hvis de indkaldes til lægen, som man kender det hos tandlægen.

pcb

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce