Annonce
Randers

Millionbevilling til forsker på Regionshospitalet Randers: Mette skal gøre det mere behageligt at blive screenet for livmoderhalskræft

Mette Tranberg skal sammen med andre forskere finde frem til en metode, så man lettere og mere skånsomt kan finde ud af, om kvinder er ved at udvikle livmoderhalskræft. Foto: Helle Brandstrup Larsen
Forskertalent fra Regionshospitalet Randers får millionbevilling til forskning i skånsom screeningsmetode.

Randers: Op mod hver fjerde kvinde tager ikke imod tilbuddet om at blive screenet for livmoderhalskræft, men nu skal en forsker fra Regionshospitalet Randers finde frem til en mere skånsom måde at screene kvinderne på.

Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget et internationalt post doc-stipendium til Mette Tranberg, Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers. Hun skal stå i spidsen for et to-årigt forskningsprojekt, hvor hun sammen med førende forskere på området skal udvikle en urinbaseret screeningsmetode for livmoderhalskræft.

Hver fjerde siger nej

Op mod hver fjerde danske kvinde tager ikke imod tilbuddet om regelmæssig screening for livmoderhalskræft, men faktisk forekommer hvert andet tilfælde af livmoderhalskræft hos netop denne gruppe af kvinder.

For at øge deltagelsen i screening vil post doc Mette Tranberg, Universitetsklinik for Kræftscreening ved Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers, i et nyt forskningsprojekt udvikle brugen af urinprøver som alternativ screeningsmetode.

Danmarks Frie Forskningsfond har netop bevilget 1,3 millioner kroner til projektet. Bevillingen er én af i alt 17 internationale postdoc-stipendier, som forskningsfonden har givet til unge forskningstalenter for at styrke dansk forskning gennem internationalt samarbejde.

Annonce

Kan screene flere og mere skånsomt

Sædvanligvis screener man for livmoderhalskræft ved en gynækologisk undersøgelse, og det kan for mange kvinder være en barriere mod at takke ja til tilbuddet om screening. Urinprøven er interessant som en mere skånsom screeningsmetode, men testen er endnu ikke sikker nok til at indgå i det nationale screeningsprogram.

- Hvis det lykkes at udvikle metoder, så urinprøver med høj sikkerhed kan påvise HPV samt forstadier til kræft, og vi derefter med stor sikkerhed kan identificere de HPV-positive kvinder, der har behov for videre udredning og behandling for livmoderhalskræft, så kan vi screene langt flere kvinder i højrisikogruppen for livmoderhalskræft, end vi gør i dag, og samtidig gøre det på en mere skånsom måde, siger Mette Tranberg og fortsætter:

- Det kan redde liv og samtidig spare betydelige ressourcer i sundhedsvæsenet. Det er en stor anerkendelse af mit arbejde at modtage dette stipendium, som giver mig mulighed for at styrke det internationale samarbejde i min forskning og samtidig gøre en væsentlig forskel for livmoderhalskræftscreeningen i Danmark.

Forskningsprojektet, som skal løbe fra januar 2022 og to år frem, foregår i samarbejde med forskere fra Antwerpen Universitet i Belgien samt forskere fra Universitetsklinik for Kræftscreening ved Aarhus Universitet og Afdeling for Folkeundersøgelser, Klinik for Kvindesygdomme & Fødsler og Patologisk Afdeling ved Regionshospitalet Randers.

Screening for livmoderhalskræft

Kvinder i alderen 23-64 år bliver inviteret til screening for livmoderhalskræft, hvor der tages en celleprøve fra livmoderhalsen hos den praktiserende læge.

23-49 årige kvinder bliver inviteret til screening hvert 3. år.

50-64 årige kvinder bliver inviteret til screening hvert 5. år.

Human Papillomavirus (HPV) er en seksuelt overført virus, som skal være til stede i livmoderhalsen, for at man kan udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Middelfart mod Randers FC, siger du? Den har skam også sin helt egen historie

Podcast

Lyt: Videoovervågning af hjemmepleje - Fra lummerfætter til principmager

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce