Annonce
Erhverv

Millioner af farlige kopivarer stoppes i tolden

<p>Lars Kryger Nielsen fra Told &amp; Skat tjekker beslaglagte kopivarer på lageret i København. Arkivfoto.</p>

Europas nethandlere risikerer at få forfalsket medicin, kopier af designer-mode og dårlig elektronik ind af døren. Sidste år stoppede de europæiske toldmyndigheder 36.000 kopivarer, hver fjerde af dem vurderes at være sundhedsskadelig.

Annonce

Sidste år konfiskerede toldmyndighederne 36 millioner kopivarer ved EU's grænser - varer der blandt andet var europæiske nethandlendes. Men en stor del af dem kunne i værste fald have skadet modtagerens helbred.

Sådan advarer konsulentfirmaet Awapatent på baggrund af nye tal fra EU Kommissionen.

De 36 millioner varer har en samlet værdi på 5,7 milliarder kroner. Hver fjerde vare vurderes at være sundhedsskadelig.

»Der er sket en fordobling af artikler, som vurderes, at kunne skade helbredet eller sikkerheden hos forbrugeren. Det kan være et kosmetisk produkt, der indeholder skadelige stoffer, medicin, som ikke indeholder de lovede aktivstoffer eller fødevarer, der ikke er, hvad de giver sig ud for, eller som ikke har været opbevaret på forsvarlig vis,« siger Torben Ravn Rasmussen, der er patent- og varemærkeekspert hos Awapatent.

EU kommissionens data viser, at beklædning er den største varegruppe blandt de forfalskede produkter efterfulgt af medicin. Og strømmen af varer er faktisk ved at ændre sig i den retning, fortæller Torben Ravn Rasmussen.

»Der er sket et fald i andelen af forfalskede varer, og EU-systemet anser det som en succes, at man har været i stand til at dæmme op det, men nu flytter det sig til en anden type produkter. Kriminaliteten flytter sig fra forfalskninger af mere uskadelige ting som smykker, modetøj og DVD'er, til mere skadelige ting for forbrugeren som for eksempel medicin eller fødevarer,« siger Torben Ravn Rasmussen.

Det er typisk produkter af en høj værdi som forfalskes.

»Det kan være alkoholiske drikkevarer, forfalsket rødvin eller andet, som har en høj værdi. Typisk upmarketprodukter, som også kan være medicin eller præstationsfremmende stoffer inden for idræt,« siger Torben Ravn Rasmussen.

Han vil ikke fraråde forbrugerne at handle på visse sites eller webbutikker i specifikke lande, men understreger:

»Du har en høj sikkerhed for, at produktkvaliteten er i orden, hvis du køber fra en anerkendt hjemmeside. Der er masser af muligheder for at købe produkter direkte fra kinesiske og indiske sites, men hvis du gør det, er der heller ikke nogen garanti for, at kvaliteten står mål med forventningerne,« siger Torben Ravn Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Navne, noter og bud på opstillingen: Profiler vender tilbage til Europa-jagt

Annonce