x
Annonce
Randers

Millionregning venter: Skoletoiletter stadig i dårlig stand

Det vil koste ti millioner kroner at bringe skoletoiletterne i Randers i pæn stand. I den kommende uge skal politikerne i skole- og uddannelsesudvalget endnu engang drøfte, hvad der kan gøres. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Politikerne skal beslutte, om der skal bruges op mod 10 millioner kroner på at sætte toiletterne på folkeskolerne i stand. En undersøgelse viser, at en forbedring af de fysiske rammer på toiletterne er af afgørende betydning for, at elevernes trivsel forbedres.

Randers: 10,5 millioner kroner. Det er prisen for at sætte toiletterne på kommunens folkeskoler i stand. Tallet er ikke nyt, for allerede sidste år viste en undersøgelse fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, hvad der skal til, for at toiletterne kan renoveres og indrettes mere brugervenligt. Noget, som har stor betydning for elevernes daglige trivsel, og dermed indlæring.

Men i budgettet for 2020 blev der ikke afsat penge til at renovere toiletterne. I den kommende uge skal politikerne i udvalget for skole og uddannelse endnu en gang drøfte, hvad der eventuelt skal gøres for at få toiletterne gjort pæne og indbydende.

Formanden for udvalget, Steen Bundgaard (S) påpeger, at hvis der skal gøres noget nu, så skal pengene tages fra andre projekter. Alternativet er at vente til budgetforhandlingerne i efteråret.

Christina Kjærsgaard (V) der er næstformand i udvalget, peger på, at skoletoiletterne enkelte steder er blevet renoveret, i forbindelse med at der på flere skoler er lavet generelle bygnings-forbedringer. Men der er lang vej igen.

- Vi laver trivselsmålinger blandt eleverne hvert år. Og hvis vi ikke gør noget, så vil vi blive ved med at få de samme svar, siger hun med henvisning til, at mange elever peger på toiletforholdene som årsag til dårlig trivsel.

Annonce
- Når eleverne peger på toiletter som årsag til dårlig trivsel, handler det ikke kun om indretning og rengøring, men også om tryghed.

Steen Bundgaard (S), formand for skole- og uddannelsesudvalget

Tryghed er vigtigt

- Nu får vi en gennemgang af toiletforholdene på de enkelte skoler, så vi ved hvad vi har at forholde os til. Når eleverne peger på toiletter som årsag til dårlig trivsel, handler det ikke kun om indretning og rengøring, men også om tryghed, siger Steen Bundgaard.

Tryghed handler blandt andet om lås på døren, og muligheden for at tænde og slukke lyset inde på selve toilettet - og ikke udenfor. Børn kan både være bange for at blive låst inde, og urolige for, om låsen kan åbnes udefra. Også frygten for at blive forstyrrede kan fylde meget for eleverne.

Dansk Center for Undervisningsmijø har lavet en stor undersøgelse af skoletoiletterne i Randers. Blandt andet har fem skoler medvirket i forsøg med blandt andet de fysiske rammer, øget rengøring og elevansvar.

Undersøgelsen viser, at to ting især er med til at få eleverne til at trives bedre. Dels at toiletterne har en indretning, der gør, at de føler at de kan være i fred. Det vil sige at der skal være rigtige vægge, døre og lofter, ikke kun skillevægge. Musik kan være med til at øge trivslen, og det samme kan en generel forskønnelse af omgivelserne med maling og gulvbelægning. Desuden giver det også gode resultater at inddrage eleverne i ansvaret for, at toiletterne er pæne og rene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce