Annonce
Navne

Mindeord: Marie Thøger

Marie Thøger. Foto: Helle Poulsen

Mindeord: Marie Thøger (1923-2021), forfatter og ulandsfrivillig, Hvornum

Af forfatter og dramatiker Michael Svennevig

Vi mødtes på et kursus om biografier i Dansk Forfatterforening. Kurset var kedeligt, men mødet med Marie var det hele værd. Marie var en af mine gæster i Dansk Forfatterforenings Røde Sofa, hvor hun fortalte om sin biografi Sarala Devi – Bjergenes kvinde, som hun selv udgav i samarbejde med Lakshmi Ashrams venneforening i 2008. Et uddrag fra bogen var med blandt festivalteksterne til Gammelfestivalen Det sidste suk (Epigraf 2010). Marie var selv blandt de medvirkende på Gammelfestivalen, hvor hun gjorde lykke med sine på én gang meget ordknappe, men også meget håndfaste og underholdende meninger.

Annonce

Da jeg i 2009 første gang besøgte hende i rækkehuset i Farum, var det tydeligt, at hun ikke boede i et mindehus. I en alder af 86 år havde Marie stadigvæk en hel del unfinished business. Besøget resulterede i portrætsamtalen ”I want to face a tiger!”, der indgik i bogen ”Drømme og visioner. Portrætsamtaler om at ville og kunne” (Epigraf 2011), hvor også Jesper Klein, Hanne Marie Svendsen, Palle Kjærulff-Schmidt og Jon Bang Carlsen var med. Samarbejdet fortsatte med udgivelsen af erindringsbogen ”Og freden kom” (Epigraf 2011), der udkom samme år. Marie var utrættelig og skrev et bogkapitel til hvert af vores ugentlige møder, og vi kunne snildt bruge 10 timer på at redigere teksten hver gang. Bagefter var jeg ofte mere træt end Marie. Sådan virkede det i hvert fald. Men jeg fik dyb respekt for den spinkle, livskraftige globetrotter, for Marie Thøger var ubegribelig viljefast, når hun satte sig noget for, som for eksempel færdiggørelsen af bogen. Hun slog ofte ud med hånden og viste mig et bjerg af notater, dagbogsoptegnelser og avisartikler. Marie var medlem af Eventyrernes Klub og modtog i 2004 en stor international pris, indstiftet af den indiske Jamnalal Bajaj Foundation for sit utrættelige arbejde for udbredelsen af Gandhis tanker i verden. Tidligere prismodtagere er Desmond Tutu og Johan Galtung. Prisen på de 65.000 kroner blev doneret til velgørende formål i Indien.

En af mine venner havde besøgt ashrammen, en pigeskole drevet efter Gandhi-principper i den indiske delstat Uttaranchal i Himalaya, og havde fortalt så entusiastisk om det, at jeg endte med at modtage den danske venneforenings nyhedsbrev og af og til sendte bidrag. I nyhedsbrevet var jeg flere gange stødt på Maries navn og havde hørt en radioudsendelse om hendes arbejde for sagen.

Marie Thøger voksede op på en gård i Himmerland og blev under krigen uddannet som lærer på Ranum Seminarium. Hendes rejseliv begyndte i 1947, hvor hun i flere år brugte sine sommerferier til praktisk arbejde i lejre forskellige steder i Europa. I 1951 var hun på ophold i et indianerreservat, Passamoquadi, i Maine, USA. 1953-54 deltog hun i et kursus for ulandsarbejdere i Mysore, Sydindien. Under opholdet besøgte hun for første gang Mahatma Gandhis landsby Sevagram i Centralindien. Det blev begyndelsen til en livslang dedikation til Gandhi-arbejdet og ikke-voldstanken. 1965 blev hun udsendt til Øst-Pakistan som rådgiver i literacy-arbejde. Fra 1972 arbejdede hun med og for Laksmi Ashram, som er en Gandhiskole for landsbypiger i Himalaya, Nordindien. Hun har forfattet adskillige børne- og ungdomsbøger, hvor hun skildrer børn og deres forskellige opvækstvilkår i forskellige kulturer. Formidlingen til børn og unge stod hendes hjerte nært.

Og så pludselig er hun her ikke mere. Til den meget velbesøgte begravelse i Stavsholtkirken i Farum nåede blomsterne helt ud til våbenhuset. Mens præsten citerede Gandhi, havde Marie selv valgt, at en af hendes nære venner skulle citere Poul Henningsens Ulandsvise, hvor PH vender vrangen ud på selvgodheden. Ganske typisk for Marie. Æret være hendes minde.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce