Annonce
Randers

Forældre og børn i Randers kan glæde sig: Nu er det sikkert, at der kommer flere pædagoger i børnehaver og vuggestuer

Politikere i byrådet mente, at det allerede i januar blev besluttet, at daginstitutionerne skal have tilført flere ansatte i de kommende år. Men pengene var bare ikke med i det oplæg til budget, som politikerne skal arbejdere videre med. Derfor endte sagen på byrådsmødet mandag, hvor der efter langvarig debat blev givet håndslag på, at millionerne til ekstra varme hænder skal med i det såkaldte basisbudget. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Der skal afsættes ekstra millioner til at sikre minimumsnormeringer i daginstitutionerne i Randers allerede fra 2023. Samtidig skal flere af de ansatte være uddannede pædagoger. Og nu er der også afsat penge til det - efter en lang politisk debat.

Randers: Fra 1. januar 2023 og i årene fremover kommer der flere ansatte i daginstitutionerne i Randers. Samtidig skal flere af de ansatte være uddannede pædagoger. Og så skal ledelsen af institutionerne ikke tælles med, når man opgør, hvor meget personale der er i den enkelte institution.

Det vil koste adskillige millioner kroner at gennemføre, og de penge er nu sikret efter en længere debat i byrådet mandag aften.

Kasper Fuhr Christensen (VL) havde sat sagen på dagsordenen til byrådsmødet i mandags, og han glæder sig over, at pengene er på plads i basisbudgettet.

Annonce

- Nu gælder det. Jeg kan ikke forestille mig, at pengene bliver taget ud af basisbudgettet igen, og det betyder, at vi ikke behøver at slås om pengene i forbindelse med budgetforhandlingerne, siger Kasper Fuhr Christensen.

Forhistorien er, at byrådet 18. januar besluttede, at Randers Kommune allerede pr. 1. januar 2023 skal kunne tilbyde minimumsnormeringer, målt som et gennemsnit på kommuneniveau. Året efter skal minimumsnormeringer være opfyldt målt på hver enkelt institution.

Samtidig ønsker byrådet i Randers at øge andelen af uddannede pædagoger, som senest pr. 1. januar 2025 skal udgøre 65 procent af det samlede antal fuldtidsstillinger.

Sådan er basisbudgettet lavet

Et basisbudget tager afsæt i det budget, der blev vedtaget sidste år plus de økonomiske konsekvenser af beslutninger, der er truffet på byrådsmøder i løbet af det seneste år, og som rækker ind i årene efter. Konsekvenserne af økonomiaftalen mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen er også indregnet i basisbudgettet. Samtidig har forvaltningen til opgave at udforme et basisbudget i økonomisk balance.

Med andre ord er et basisbudget udtryk for et forslag til et budget: med afsæt i de beslutninger og de vilkår, der allerede eksisterer.

Det er et krav, at budgettet behandles to gange i byrådet. Ved den første behandling drøfter byrådet budgetforslaget.

Ved 2. behandlingen drøfter byrådet budgetforslaget samt eventuelle ændringsforslag.

Imellem 1. og 2. behandling af budgettet pågår der politiske forhandlinger om ændringsforslag til basisbudgettet.

Resultatet af forhandlingerne er en politisk budgetaftale. På baggrund af den politiske aftale tilretter forvaltningen budgettet.

Det tilrettede budget bliver 2. behandlet af byrådet og herefter er det vedtaget, og dét, der er gældende.

Men da forvaltningen sendte basisbudgettet af sted, var der ikke afsat penge til disse forbedringer på daginstitutionsområdet. Der er tale om 8,7 millioner kroner, stigende til 23,8 millioner kroner i 2025, i takt med at der kommer flere ansatte, og at flere er uddannede pædagoger.

Det fik blandt andre Kasper Fuhr Christensen til at reagere, og han stillede på byrådsmødet mandag sammen med Venstre, Beboerlisten, Enhedslisten og Dansk Folkeparti forslag om, at byrådets beslutning af 18. januar 2021 om minimumsnormeringer, pædagogandel med mere, bliver indarbejdet i basisbudgettet for 2022-25, således at der afsættes økonomi til at gennemføre det vedtagne i overensstemmelse med sin ordlyd.

Det er også positivt, at man vil have pædagogandelen op på 65 procent. Så må man bare håbe, at de kan findes.

Mette Lejel

Det satte gang i en længere debat mellem partierne og listerne, som grundlæggende var enige om, at det, der blev besluttet 18. januar, skal gennemføres.

- Der er ingen tvivl om, at der er en aftale, fastslog Mogens Nyholm (R).

Også mange andre understregede, at opnormeringerne skal gennemføres som beskrevet 18. januar.

SF´s Rosa Lykke Yde var rystet over, at pengene til de forbedrede normeringer ikke automatisk er blevet en del af basisbudgettet, når det nu er vedtaget politisk.

Forslag fra budgetpartier

De fire partier, der står bag budgetaftalen for 2021, Socialdemokratiet, radikale, SF og konservative, stillede et ændringsforslag til dét, som Venstre, DF, Beboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten kom med.

Nemlig:

Det er rigtigt og vigtigt med minimumsnormeringer og byrådets aftale om at fremrykning af disse gennemføres som aftalt. Aftalen om minimumsnormeringer og øget pædagogandel og de afledte effekter heraf, oversendes derfor til de kommende budgetforhandlinger og optages under henviste sager i basisbudgettet, med henblik på at aftalen skal indarbejdes i budget 2022-2025.

Det udviklede sig til en meget lang diskussion om hvilket forslag, der først skulle til afstemning.

Efter at have drøftet punktet i næsten en time foreslog borgmester Torben Hansen, at økonomiudvalget indarbejder finansieringen af minimumsnormeringerne i basisbudgettet, inden det behandles første gang på byrådsmødet på mandag.

Og således bliver det.

Annonce

Forældrene er glade

Mette Lejel fra Forældreorganisationen i Randers er glad for, at pengene nu er på plads i basisbudgettet.

- Vi er rigtig glade for, at byrådet kunne nå til enighed om finansieringen også. Vi troede jo, at den var hjemme i januar, men vi begyndte da at blive bekymrede, siger hun med henvisning til, at pengene til opnormeringerne ikke var med i basisbudgettet.

- Det er også positivt, at man vil have pædagogandelen op på 65 procent. Så må man bare håbe, at de kan findes, understreger Mette Lejel.

Kasper Fuhr Christensen er optimistisk.

- Jeg har talt med pædagogernes forbund BUPL, og de fortæller, at det ikke er så slemt med pædagogmangel. Vi har et pædagogseminarium, og der bor mange pædagoger i området, siger han.

Annonce
Randers For abonnenter

Byggeboom uden ende: Randers får 2400 nye boliger de kommende fem år

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Videoanalyse: Flot præstation burde have givet Randers FC point mod topholdet

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra bittert nederlag i Herning: Central nøglespiller var bedst hos Randers FC

Randers FC

Se højdepunkterne: Et tidligt FCM-mål gjorde det svært for Randers FC i topopgør

Randers

En ødelagt hofte og et usædvanligt iværksætter-gen fik Stevnstrup Løbet op at køre: - Jeg kan slet ikke lade være, lyder det fra kvinden bag

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers For abonnenter

Formanden for Dansk Cyklistforbund træder i pedalerne, når han skal frem: Hvorfor tage flyet til København, når man kan cykle?

Randers

To sigtelser med fem minutters mellemrum i Randers

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Endnu et pizzeria i vælten: Skimmellignende belægninger giver sur smiley og bøde på 5000 kroner

Tyskland

Live: Folk i kø får lov at stemme efter lukketid - følg gyservalget i Tyskland

Leder For abonnenter

Boligboom: Stop enhver form for pyller og klynk - byg for pokker

Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Annonce