Annonce
Randers

Minister vil se på loven efter ambulance-ulykke, hvor Bruno var i farezonen: - Jeg tænker dagligt på, hvad der kunne være sket, hvis jeg var blevet dømt

Bruno Dante Martiris sag er endt i Folketinget, hvor Michael Aastrup Jensen har stillet spørgsmål til transportminister Trine Bramsen. Foto: Lasse Koldkjær Kristoffersen / Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Transportminister Trine Bramsen ville ikke love noget på talerstolen i Folketinget, men hun er åben over for en ændring - enten af lovgivningen eller fortolkningen.

Randers: Det vakte stor opsigt, da ambulanceredder Bruno Dante Martiri først blev sigtet for at køre ud for rødt med udrykning i Randers og siden pure frikendt i byretten.

Både han selv og en række af hans kolleger havde svært ved at se det rimelige i, at det kunne koste jobbet at passe sit arbejde.

Og nu ser der ud til at være hjælp på vej fra politisk side.

Annonce

Den lokale folketingspolitiker, Michael Aastrup Jensen, har nemlig stillet den ansvarlige minister spørgsmål om netop ambulance-sagen i Folketingssalen.

Møde med Bruno

Sagen er blevet taget op, efter Michael Aastrup Jensen har haft en snak med Bruno Dante Martiri og hans kollega Kenneth Niebuhr Sejersbøl her i Randers.

- Jeg ved ikke, hvor den er gal. Om det er lovgivningen eller fortolkningen af den. Men noget skal ændres, så vi ikke bliver set som forbrydere, siger Bruno Dante Martiri til Randers Amtsavis.

Hans håb er, at man får lavet reglerne, så det ikke kommer gentagelser af den type sager, som han selv var hovedperson i.

- Det, der virker helt skørt er jo, at det at køre over for rødt er en del af jobbeskrivelsen. Når der så sker et uheld, så bliver vi sigtet efter den samme paragraf, som når andre kører over for rødt. Det virker ikke rimeligt, siger Bruno Dante Martiri.

Udrykningsbekendtgørelsen

I bekendtgørelse om udrykningskørsel står der i kapitel fire om færdselsregler:

§8: Under udrykningskørsel kan føreren af køretøjet i tilfælde, hvor det skønnes påtrængende nødvendigt, og hvis der samtidig udvises ganske særlig forsigtighed, undlade at følge reglerne i færdselslovens

1) §4, stk. 1, om at efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg, med videre, 2) kapitel 4 om færdselsregler for kørende,
3) kapitel 5 om hastighed, og 4) kapitel 6 om særlige regler for færdsel på motorvej og motortrafikvej.

§4, stk. 2: Føreren skal dog altid efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives af politiet eller andre, som justitsministeren har bemyndiget til at regulere færdslen. Føreren skal endvidere altid efterkomme signaler eller andre anvisninger for færdslen ved jernbaneoverkørsler og broer.

§4, stk. 3: Ved fremkørsel i lysreguleret kryds mod rødt eller gult lys skal føreren endvidere nedsætte hastigheden så meget, at der straks kan standses for eventuel tværgående trafik.

§4, stk. 4: Anvendelse af udrykningssignal fritager ikke føreren for pligten til at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed over for andre trafikanter.

Annonce

Spørgsmål i salen

Derfor stillede Michael Aastrup Jensen følgende spørgsmål i Folketingssalen onsdag 4. maj:

- Hvad mener ministeren om, at ambulanceførere og andet udrykningspersonale i dag kan straffes på samme vis som privatbilister, herunder frakendes kørekortet og dermed miste retten til at køre bil som følge af påkørselsulykker grundet udrykning, som senest sket i Randers for ambulanceføreren Bruno Dante Martiri?

Den ansvarlige minister på området er transportminister Trine Bramsen (S), og hun hæftede sig i første omgang ved, at Bruno Dante Martiri blev frikendt.

- Jeg kan forstå, at spørgsmålet udspringer af en konkret sag, hvor ambulanceføreren var tiltalt for overtrædelse af reglerne i færdselsloven samt udrykningsbekendtgørelsen. Jeg kan ikke gå ind i den konkrete sag, men jeg kan forstå, at ambulanceføreren efterfølgende er blevet frikendt i sagen.

Annonce

Længere forklaring om lovgivningen

Trine Bramsen begav sig derefter ud i en længere forklaring om lovgivningen på området, hvor hun lagde vægt på, at man kun straffes, hvis det af retten vurderes, at man har overtrådt udrykningsbekendtgørelsen.

- Førere af udrykningskøretøjer straffes ikke på samme måde som privatbilister, så længe betingelserne for, ar der kan ske udrykningskørsel, er opfyldte. Det udløser altså ikke i sig selv et straffeansvar hvis en fører af et udrykningskøretøj er involveret i en en færdselsulykke. Regler en indrettet på den måde, at føreren af et udrykningskøretøj skal sikre sig, at udrykningskørslen er retmæssig; det vil sig, at det skal være nødvendigt, at der køres udrykningskørsel, sagde Trine Bramsen.

- Fører af udrykningskøretøjer kan straffes, hvis de grundlæggende betingelser for at foretage udrykningskørslen ikke er er til stede, eller hvis de nærmere regler for udrykningskørslen ikke overholdes, sagde Trine Bramsen.

Annonce

Handler ikke om straftypen

Bruno Dante Martiri er helt på linje med, at der skal være rimelighed i lovgivningen. Blå blink skal ikke være carte blanche til at køre med hovedet under armen.

Men som det er nu, er der en lang række sager, som kan falde ud til begge sider.

- Jeg har lige fået et brev fra en advokat i Aalborg, som gerne ville bruge min sag i sit forsvar for en brandmand. Det er selvfølgelig fint med mig, og brandmanden blev frifundet. Så måske begynder det at hjælpe på det.

Men der er stadig arbejde at gøre, mener han, for i en anden sag fra Skanderborg slipper en brandmand for bøden, men skal i stedet op til en ny køreprøve.

For Bruno Dante Martiri og hans kollegaer er spørgsmålet bare ikke, om det er den ene eller anden straf, der kommer på tale.

Han er træt af, at det er normaliseret, at man taler om at “slippe med en bøde”.

- Det er jo ikke bøden på 2500, der er et problem. Det er helt tosset, at der overhovedet er en sag.

Annonce

Skal prioritere at redde liv

I Folketingssalen 4. maj var Michael Aastrup Jensen ikke enig med transportministeren i, at præmissen for spørgsmålet handlede om hvorvidt Bruno Dante Martiri blev frikendt eller ej.

- Problemet er jo, at den her sag overhovedet blev rejst. Da det her uheld fandt sted tilbage i november, menter anklagemyndigheden, at der var grund til at rejse tiltale på baggrund af den gældende lovgivning. Og så er det da rigtigt, at vores retsvæsen heldigvis har frikendt ham, men min pointe er, at vi slet ikke skulle have rejst den her sag, sagde Michael Aastrup Jensen.

- Ambulancefører er med til at redde liv, og i stedet for, at de skal tænke på, om de nu risikerer kørekortet og dermed jobbet, når de er ude at lave den her udrykningskørsel, så synes jeg hellere, de skulle prioritere at bruge på at redde liv. I forhold til det konkrete tilfælde, så taler vi jo ikke om en ambulancefører, som lige har et par måneder bag sig. Han har 35 års erfaring.

Annonce

Ingen garanti

Der var ingen garantier fra ministeren på dagen, men hun var samtidig ikke afvisende over for at se på forslag til ændringer.

- Mener ministeren, at der er behov for at revidere færdselslovgivningen, så det fremover modsat i dag i afgørelser af sager som sagen med ambulancefører Bruno Dante Martiri vil indgå som en formildende omstændighed, hvis en påkørselsulykke er sket i forbindelse med en udrykning? spurgte Michael Aastrup Jensen.

- Jeg afviser ikke gode forslag til ændringer af loven, men det kunne også være, det var fortolkningen af lovgivningen, vi skulle kigge på. For tilbage står spørgsmålet; den dag, der så er en ulykke forårsaget af uretmæssig kørsel, hvad er konsekvenserne der, svarede Trine Bramsen.

Sagen bliver stadig diskuteret blandt personalet i beredskabet, og for Bruno Dante Martiri fylder retssagen i baghovedet.

- Jeg har lagt den bag mig. Eller, nej, nu hvor du spørger. Det har jeg jo egentlig ikke, hvis jeg skal være ærlig. Jeg tænker dagligt på, hvad der kunne være sket, hvis jeg var blevet dømt.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til næsthøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce