Annonce
forside

Minister vil undersøge praksis for dispensationer fra brandsikkerhedskrav

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen vil nu gennemgå kommunernes praksis ved dispensationer fra brandsikkerhedskravene. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Sammenlægningen af de kommunale beredskaber i 2016 betyder, at de i dag ikke har nogen formel myndighed i forbindelse med dispensation fra brandsikkerhedskrav ved byggeri, lyder det fra Danske Beredskaber. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil nu undersøge kommunernes praksis på området.

Allingåbro: Danske Beredskaber efterspørger i kølvandet på den tragiske dødsbrand på Farsøhthus i Allingåbro 3. august en ændret praksis i forbindelse med dispensationer fra brandsikkerhedskrav ved byggeri.

Beredskabet er i dag ikke formelt involveret i beslutningsprocessen, når der skal gives dispensationer for brandkrav i nybyggeri og ved renoveringer.

I 2016 blev landets 87 kommunale brandvæsner sammenlagt i 24 fælleskommunale enheder, og derfor er de ikke længere en del af den kommunale forvaltning. Og det er ifølge Danske Beredskaber et problem i denne sammenhæng, da det nu ved kommunale byggerier er kommunerne, der skal udstede dispensationer til sig selv.

- Som fastlagt i byggeloven er kommunerne bygningsmyndighed, og de kan kun give dispensation fra brandkrav som en del af deres byggesagsbehandling, hvis bygningsejeren dokumenterer, at den alternative løsning opfylder et tilsvarende personsikkerhedsniveau. Brandmyndighederne bliver som regel inddraget, når kommunen skal vurdere, om der kan dispenseres fra brandreglerne, forklarer transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Men brandmyndighederne er i den proces kun høringspart og har ikke nogen myndighed til at afvise en dispensation. Og det er uhensigtsmæssigt, lyder det fra Danske Beredskaber.

- Det er jo os, der har de spidskompetencer. Tidligere kunne man gå ned ad gangen og spørge til råds. Den mulighed er i dag skrevet ud af dansk lovgivning, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber

Annonce

Praksis undersøges

Under et åbent samråd i Folketinget tirsdag eftermiddag fortalte Ole Birk Olesen, at han vil kortlægge de dispensationer fra brandsikkerhedskravene, der måtte findes rundt omkring i kommunerne. Danske Beredskaber mener dog, at der er behov for mere end bare en kortlægning.

- Kunne man ikke etablere et system, hvor det ikke er en kommune, der skal dispensere sig selv, spørger Bjarne Nigaard.

Et spørgsmål, der tilsyneladende ikke blankt afvises af ministeren.

- Jeg har igangsat en undersøgelse af kommunernes praksis for brug af dispensationsmuligheden. Vi vil gerne afvente resultaterne af denne undersøgelse, så vi med mere konkret viden kan tage stilling til, hvor der skal sættes ind, før vi tager stilling til Danske Beredskabers forslag, siger Ole Birk Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tidligere Randers-chef tiltalt for kreditkortsvindel

Leder For abonnenter

Hvilke konsekvenser, Frank Nørgaard?

”Jeg opfatter denne misgerning som direkte underminerende for Danmark, og finder det utilstedeligt i en folkeskole (...), og det vil få konsekvenser.” Hvis man ikke vidste bedre, kunne nogen efter byrådspolitiker Frank Nørgaards nylige facebookopslag måske foranlediges til at tro, at Nørrevangsskolen i sidste uge havde haft besøg af en islamisk hadprædikant. Der var nu blot tale om fjerdeklasseseleven Hadi, der på ganske fredelig vis holdt et oplæg om religion for sine klassekammerater og havde iført sig et muslimsk klædningsstykke. Oplægget er naturligvis helt i tråd med folkeskolens egen formålsparagraf, hvor målsætningen blandt andet er at bidrage til elevernes forståelse af andre kulturer. At en skole fjerner hadske kommentarer fra deres egen facebookvæg, som jo er beregnet til information til skolens egne elever og deres forældre, og nægte at lade sig bruge i et politisk spil, er naturligvis helt efter bogen. Hvis ikke drevne politikere kan finde ud af at formulere deres uenighed i en ordentlig og sober tone, må de finde sig i risikoen for at blive slettet, når de insisterer på at føre debatten et sted, hvor den ikke hører hjemme, og hvis de insisterer på at føre den på et uanstændigt og uværdigt niveau. Her nogle dage efter det oprindelige opslag, mener Frank Nørgaard, at DF i Randers bliver udsat for udskamning af de mange facebookbrugere, der ikke er enige med deres betragtninger i den aktuelle sag. Det er paradoksalt, at politikerne hermed har taget martyrrollen på sig i deres kamp i frontlinjen mod landets muslimer, og at de eneste hadprædikanter, der er at få øje på, er de politikere, der tilsyneladende vil gøre alt, der står i deres magt, for på de sociale medier at tegne et misvisende billede af en hel religions udøvere og gerne tager en ung skoleelev som gidsel for at fremme egne budskaber. Hvad bliver konsekvensen så, Frank Nørgaard og kompagni? Skal skolen i Randers eller andre offentlige institutioner frygte for repressalier, eller vil vi se den i resultatet ved næste kommunalvalg?

Randers For abonnenter

Lærerforeningen tager afstand fra facebook-kommentarer: Byrådsmedlemmer har handlet uansvarligt

Randers

Randers mod Racisme arrangerer demonstration: Drop truslen mod Nørrevangsskolen

Annonce