Annonce
Danmark

Ministre klumper sig også sammen i storbyerne

Peter Rasmussen. Foto: JFM
Annonce

Sidste uge af juli er altid dramatisk. Også i år. Måske oven i købet lidt mere dramatisk end den plejer, fordi coronaen har forhindret de unge i at rejse rundt i verden, og derfor strømmer de til de videregående uddannelser.

69.526 kom i denne uge ind på den uddannelse, de ønskede sig. Men 10.686 kvalificerede ansøgere blev afvist - og de var ellers blevet opfordret til at søge plads uden for storbyerne, hvor der stadig er ledige studiepladser.

Det var oven i købet undervisningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) selv, der på ministeriets hjemmeside skrev til ansøgerne: ”Spred jeres ansøgninger ud - både geografisk og fagligt. På den måde øger I jeres muligheder for at komme ind på en uddannelse på et tidspunkt, hvor mange forventes at søge ind".

Men endnu en gang klumpede de studerende sig sammen i Odense, Aarhus, Aalborg og København. Cirka 75 procent af de studerende havnede her.

I øvrigt præcis ligesom de fleste ministre også har gjort. Ane Holsøe-Jørgensen er for eksempel selv cand.scient.pol. fra Københavns Universitet - selv om hun gik på gymnasiet i Fjerritslev i Nordjylland.

I Politiken har lærer, journalist og cand.mag. Frank Bruhn opregnet, at blandt undervisningsministrene skal man tilbage til Ole Vig Jensen (1996-1998) for at finde en minister, der studerede langt fra de store byer. Ole Vig blev lærer fra Kolding Seminarium, mens alle efterfølgende undervisningsministre har læst i enten Aarhus eller København. Eneste undtagelse er Christine Antoroni, der tog en afstikker til RUC i Roskilde for at gøre sin kandidateksamen færdig efter at have læst i Aarhus.


De nye studerende fortsætter med at klumpe sig sammen i de fire storbyer. De gør bare det samme, som generationer har gjort før dem.


Hos uddannelses- og forskningsministrene ser det ikke bedre ud. Her er det Helge Sander, der rager op som den eneste med en uddannelse taget i provinsen. Han er journalist uddannet på Herning Folkeblad.

Meget kan man sige om Helge Sander - og det er da også blevet gjort. Niels Hausgaard har blandt andet sagt, at ”gøre Helge Sander til minister for videnskab i Danmark er at tage brødet ud af munden på dem, der prøver på at leve af at lave satire”.

Men Helge Sander er i det mindste et eksempel på, at en politisk karriere ikke nødvendigvis skal grundlægges ved at læse statskundskab eller jura i København eller Aarhus, sådan som 11 af de i alt 16 ministre, der har efterfulgt ham og Ole Vig på posterne som henholdsvis uddannelses- og undervisningsminister har gjort.

På den måde er det måske ikke så mærkeligt, at de nye studerende fortsætter med at klumpe sig sammen i de fire storbyer. De gør bare det samme, som generationer har gjort før dem. Også dem, der sidder på Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce