Annonce
Randers

- Misforstå ikke situationen, tordner tillidsmand: At ingen her nedlagde arbejdet i dag, betyder ikke, at vi ikke længere er vrede og frustrerede

Normeringen på 35 senge i akutmodtagelsen er ifølge tillidsrepræsentant Tina Stenholt Kristensen i forvejen i overkanten set i forhold til antallet af ansatte. Men lige nu ligger 40 patienter på afdelingen. Foto: Annelene Petersen
Når et panel af kandidater til det kommende regionsrådsvalg torsdag aften møder randrusianske vælgere på det lokale sygehus, vil de efter alt at dømme blive afkrævet svar på, hvad de vil gøre for at bedre sygeplejerskernes arbejdsvilkår. Og svarene vil - uanset parti - være tæt på enslydende.

Randers: Ingen blandt personalet på Regionshospitalet Randers havde onsdag morgen valgt at følge kolleger over hele landet og nedlægge arbejdet i en time. Men det er ifølge sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant Tina Stenholt Kristensen bestemt ikke udtryk for, at sygeplejerskerne i Randers ikke er vrede og frustrerede.

Med andre ord vil overbelastede sundhedsansatte, lange ventelister, overbelægning, pukler af uafviklet ferie og af planlagte, men ikke udførte behandlinger efter alt at dømme blive hovedemnet, når et panel af kandidater til regionsrådsvalget torsdag aften møder vælgere på det randrusianske sygehus.

Ingen lytter

- Vi har alt for længe haft en fornemmelse af, at ingen lytter til os. Vi har råbt op om problemet længe, men har ikke set handling. Eksempelvis er vores akutmodtagelse normeret til 35 patienter, hvilket i øvrigt er lidt i overkanten set i forhold til personalegruppens størrelse. Men lige nu ligger der 40 patienter på afdelingen, siger Tina Stenholt Kristensen.

Tina Stenholt Kristensen efterlyser handling, og at politikerne for en gangs skyld lytter til sygeplejerskerne. Privatfoto

Videre nævner hun, at mange af sygeplejerskerne kun har haft korte sommerferier, hvorfor der lige nu er en kæmpe pukkel af uafviklet ferie, som skal være holdt inden udgangen af året.

- Det siger sig selv, at det er med til at forværre situationen yderligere. Men alle - også sygeplejersker - har altså ind imellem brug for en pause, siger Tina Stenholt Kristensen, som mener, der skal ske noget drastisk her og nu, hvis ikke vi skal se endnu flere sygeplejersker forlade faget og færre søge ind i det.

Annonce

Enige politikere

Den holdning er det svært at finde regionspolitikere, som er uenige i. Og beder man dem pege på løsninger, skal man anstrenge sig for at spore forskelle i de bud, man får.

Vi har alt for længe haft en fornemmelse af, at ingen lytter til os. Vi har råbt op om problemet længe, men har ikke set handling. Eksempelvis er vores akutmodtagelse normeret til 35 patienter, hvilket i øvrigt er lidt i overkanten set i forhold til personalegruppens størrelse. Men lige nu ligger der 40 patienter på afdelingen.

Tina Stenholt Kristensen, fælles tillidsrepræsentant for sygeplejerskerne

I avisen i søndags kunne man møde de to formandskandidater, Anders Kühnau (S) og Anders G. Christensen (V), som langt hen ad vejen var enige om, hvad der er vejen frem, hvis presset skal lettes på sygehusene, og personalet skal genfinde glæden ved at gå på arbejde, så de bliver i jobbet og endda vil inspirere andre til at vælge en karriere i sygehusvæsenet.

Det handler blandt andet om at få slækket på vagtbelastningen, om at se på om opgaver kan fjernes eller flyttes fra sygeplejerskerne til andre faggrupper på eller uden for hospitalerne, samt om at lave gode introduktionsforløb, så nye sygeplejersker ikke løber skrigende væk, allerede inden de rigtigt er kommet i gang med en karriere.

Onsdag 27. oktober på det sidste regionsrådsmøde inden valget besluttede et enigt regionsråd at sætte gang i en såkaldt 360 graders plan, hvis formål det netop er at gennemgå alle hjørner af sundhedsvæsenet med henblik på at finde løsninger på de udfordringer, regionens sygehuse slås med i øjeblikket.

Annonce

Intet quickfix

Anders G. Christensen deltager i vælgermødet torsdag aften, hvor han således får lejlighed til at uddybe sine synspunkter. Socialdemokratiet vil være repræsenteret ved formanden for regionens hospitalsudvalg, Henrik Gottlieb Hansen, der er fra Randers, og han slår blandt andet fast, at der ikke findes noget "quickfix", som her og nu kan lette presset på sygehusene.

- Vi er og har længe været meget opmærksomme på problemet, og der er ingen tvivl om, at der skal tænkes i nye baner, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Han anser udfordringen med både at rekruttere og fastholde sundhedsvæsenet som den største.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal have gjort noget ved arbejdsmiljøet, herunder ikke mindst vagtbelastningen. Og selv om vi ikke kan ændre i hovedoverenskomsten, ligger der nogle muligheder for med lokalaftaler at komme sygeplejerskerne i møde også lønmæssigt, siger hospitalsudvalgsformanden.

Også SFs Jacob Ilsøe Klærke peger på nogle af de samme løsninger og tilføjer:

- Allervigtigst her og nu er det at få ro på. At få genskabt det gode samarbejde på alle afdelinger, og at sikre os personalets tillid til, at vi har et fælles mål om en arbejdsplads, som man er glad for at møde op på hver dag, siger Jacob Ilsøe Klærke.

Annonce

Produktivitet?

Heller ikke hos Dansk Folkeparti møder vi holdninger, som adskiller sig nævneværdigt fra de øvrige partiers.

- Den krisesituation, som sygehusene befinder sig i lige nu, er jo i høj grad relateret til corona-pandemien, som ikke engang er slut endnu. Vi hilser derfor 360 graders planen velkommen. Vi er nødt til at se på, hvilke opgaver vi kan befri sygeplejerskerne for og dermed lette presset på dem, siger Lone Langballe (DF) og tilføjer:

- Vi kunne starte med at overveje, hvordan vi italesætter mål og udfordringer. Det er eksempelvis blevet almindeligt at tale om produktivitet på sygehusene. Det udtryk hører hjemme i industrien, ikke i behandlingen af syge medborgere.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce