Annonce
Sport

Mister Cimbria fylder 60: Der kommer altid en ny

Morten Hansen har i mange år siddet på trænerbænken i Randers Cimbria, men i dag er han sportsdirektør i klubben. Arkivfoto: Morten Pape

Morten Hansen, der om nogen er manden bag den lokale basketligaklub, fejrer i dag sin 60 års fødselsdag. Randers Amtsavis tegner et portræt af manden, der var mere til fest og ballade end til skolebøger, men har klaret sig ganske godt endda.

Randers: Han er ikke vild med, når nogle nævner det.

Men når man som denne skribent har dækket den lokale sport siden begyndelsen af 00erne, ved man, at Morten Hansen om nogen er personificeringen af Randers Cimbria. Ikke mange tråde er trukket i den lokale basketligaklub igennem årene uden Morten Hansens medvirken. Tusinder af timer på kontoret, på trænerbænken og - nå ja - et greb i egen lomme i ny og næ, når det har knebet med finanserne, som det jo ofte gør i sportens verden.

Det er sådan, man kender den lokale basketboss, der i dag torsdag 2. august runder 60 år, men langt fra ser sig selv som pensionsmoden, hvad enten det gælder engagementet i Randers Cimbria eller det civile job som partner og salgsdirektør i virksomheden Sikom Danmark A/S i Hinnerup, der gør sig i sikkerheds- og kommunikationsløsninger.

- Det er da nok mit sidste job, men jeg regner med at køre videre nogle år endnu. Det er ikke fordi, at jeg ikke godt kan tage en lur på sofaen engang imellem, men jeg har det nu bedst, når der sker noget, som Morten Hansen selv formulerer det.

Og sket noget er der, siden Randers-drengen Morten Hansen trådte ud i arbejdslivet. Fire år på Randers Statsskole bød på mere fest og ballade end på bøger for Morten Hansen, der aldrig fik en studentereksamen. Men det er gået endda, for nu at udtrykke det på jysk.

- Jeg har altid villet været selvstændig erhvervsdrivende og klare mig selv. Jeg kan godt lide friheden ved det, og så handler det vel også om, at jeg helst vil bestemme. Det vil min kone i hvert fald nok sige, siger Morten Hansen, der tog en uddannelse til elektriker hos sin onkel i Aarhus.

Kort spillerkarriere

Den endte han dog ikke med at bruge.

I stedet købte han det daværende Bendix Musik i Adelgade i Randers, som han havde et par år, inden han midt i 80erne blev ansat hos Max Manus, der solgte samtale- personsøgeranlæg. Her arbejdede Morten Hansen i en lang årrække, inden han sammen med en kollega købte sig ud og startede Sikom i 1997.

Det lever stadig i bedste velgående, selv om finanskrisen var ved slå benene væk under firmaet i 2010, hvor Morten Hansen fik pengemanden Bent Birk Jakobsen ind. Sammen fik de økonomien på ret kurs igen og ejer i dag hver en halvdel af virksomheden.

Basketsporten stiftede Morten Hansen bekendtskab med som teenager på Vestervangsskolen i den daværende Randers Basketball Klub. Hansen var på det tidspunkt også en habil fodboldmålmand i Randers Freja, hvor han fik kampe i ynglingedivisionen.

Han valgte at satse på basketball, hvor byens to daværende klubber Randers Basketball Klub og Cimbria, som holdt til på Statsskolen, slog sig sammen i 1972. Hansens karriere som spiller stoppede dog allerede som 24-årig efter et brækket ben og en blindtarmsbetændelse. I stedet blev han øjeblikkelig træner for holdet, som på daværende tidspunkt spillede i landets næstbedste række.

Annonce

Op- og nedture

Trænerkarrieren sendte ham i ti år til aarhusiansk basket, hvor han i seks år stod i spidsen for Viby i den bedste række og efterfølgende trænede HEI's damehold.

- Herefter var det egentlig min plan at slappe lidt af, men efter kun en kamp i sæsonen 1994-95 kom den daværende Cimbria-spiller Frank Naundrup og spurgte, om jeg ikke ville træne holdet, fordi de ikke kom ret godt ud af det med den træner, de havde. Det sagde jeg ja til, og så endte vi med kun at tabe én kamp den sæson, siger Morten Hansen.

Siden har han ikke sluppet Cimbria, der kom i Basketligaen for første gang i 2001 og har vundet to bronzemedaljer og en sølvmedalje. Rejsen har dog også budt på nedture i form af en konkurs i 2010, der sendte klubben ned i 2. division, og i 2014 var det ved gå galt igen efter en satsning, hvor man havde inviteret nye folk fra Aarhus med i inderkredsen. De forsvandt snart igen, og det lykkedes med det yderste af neglene - og et smuthul i reglerne for Basketligaen - for Morten Hansen at styre Cimbria væk fra en tvangsnedrykning.

- Vi har bestemt haft vores modgang og truffet nogle beslutninger, som andre vil mene, var forkerte, og som måske også var det. Men det er i de situationer, at jeg bliver allermest indædt og stædig. Så må man kæmpe sig tilbage, og det synes jeg også, at vi har gjort med senest bronzemedaljen i den forgangne sæson, siger Morten Hansen.

- Men for mig har det aldrig været medaljerne, der har været det vigtigste. Det er kærligheden til spillet, og det bedste, jeg ved, er når vi lykkes med at få mange tilskuere ind til en kamp, og der kommer nye folk hen og siger, at det var en helt anden og større oplevelse, end de havde regnet med.

Annonce

Der kommer altid en ny

Det var dog næppe gået uden en vis forståelse fra Fru Trine, som Morten Hansen senere på måneden fejrer sølvbryllup med.

Sammen har de sønnerne Frederik (27), Mads (24) og Anton (18). Sidstnævnte er i dag en del af spillertruppen i Cimbria.

- Selvfølgelig har der været afsavn i forhold til familien, men Cimbria har også været dér, hvor jeg har kunnet koble af i forhold til mit arbejde. Når jeg er på arbejde, tænker jeg på det, og når jeg tager ud i hallen, lægger jeg det fra mig, siger Morten Hansen.

Men hvad så egentlig med Cimbria den dag, man ikke længere har Morten Hansen at trække på.

- Så kommer der en ny. Måske bliver det på et andet niveau. Men der kommer altid en anden.

Morten Hansen fejrer dagen med åbent hus hjemme i privaten.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce