Annonce
Livsstil

Modedesign: Annette klæder Anne Glad og resten af Danmark på i genbrugstøj

48-årige Annette Ørts Hansen fra Bellinge på Fyn er tøjdesigner og hende, der skaber Anne Glads tøj til tv-programmerne ”Kender du typen”. Alt i genbrug. Foto: Martin Sørensen
Den cirkulære tankegang kombineret med fornyet garderobeglæde ligger designer Annette Ørts Hansen meget på sinde, når hun holder workshops for blandt andet Tommy Hilfiger, og når hun klæder Anne Glad på i tv-programmerne ”Kender du typen”. Alt i genbrug og uden kemiske giftstoffer. Men sådan har det ikke altid været.

En seerundersøgelse viser, at en tredjedel af dem, der blænder op for ”Kender du typen” på DR1, ser med for at studere Anne Glads tøj. Hvad ikke alle ved, er, at alt hendes tøj siden oktober, har været vintage, lejet eller re-designet genbrugstøj, og at det er fynboen Annette Ørts Hansen, der er designeren bag.

-Det er en ønskeopgave for mig at designe hendes tøj udelukkende af genbrug. Anne har lavet et dogme for sig selv: Der er 26 optagelser om året, og der skal derfor laves 26 forskellige sæt. Vi må kun købe et stykke nyt stangtøj om året, og ellers går jeg i genbrugsbutikker og har gennemgået hendes garderobe. Og vi benytter os af tøjleje, ligesom hun også låner fra min garderobe, fortæller Annette Ørts Hansen og opsummerer:

-Anne Glad er med andre ord i gang med en 360 graders tøjfortælling, der i mine øjne får hende til at være et inspirerende forbillede for andre, der også ønsker en mere bæredygtig garderobe.

Annonce

Genbrugets drivkraft

Det sætter dog ifølge den 48-årige designer sine begrænsninger kun at arbejde med genbrugstøj, samtidig med at udtrykket hele tiden skal varieres, men det er lige netop det, der for Annette Ørts Hansen er det sjove og udfordrende i den kreative proces.

Da Anna Lin bliver præsenteret som ny vært på ”Kender du typen”, er Anne Glad som altid i et sæt genbrugstøj designet af Annette Ørts Hansen. Sættets top består af hendes gamle Baum & Pferdgarten-lyrexstrik, som Annette Ørts Hansen har brugt ærmerne til et andet sæt og erstattet dem med bukseben fra et par udtjente Hilfiger Jeans fra en workshop. Her er de lavet om til pufærmer. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

For hende er drivkraften for genbrugsmode dels det faktum, at danskerne hvert år bruger 16 kilo tøj og smider halvdelen i skraldespanden, og at der på verdensplan bliver produceret 120-150 milliarder stykker tøj om året, hvoraf halvdelen bliver destrueret.

-Hvis kollektionen nu ikke slår an, destruerer man bare tøjet. Det gør man for at undgå at udvande brandets værdi ved at sætte priserne ned eller have døde varer til at optage lagerplads, fortæller en ærgerlig designer.

Blå bog

Annette Ørts Hansen, 48 år, uddannet designer fra TEKO i Herning i 1996.

Født og opvokset i Bellinge på Fyn og barnebarn af den fynske kunstmaler Christian Pedersen Bellinge.

Gift med Carsten, institutleder på CBS, og mor til en datter på 21 og to drenge på syv og 10 år.

Bor i København, hvor hun er selvstændig designer, afholder ”Repair og Upcycling”- workshops for blandt andet Tommy Hilfiger, er bæredygtighedskonsulent / designer for etablerede modebrands og start-ups og er Anne Glads designer blandt andet i forbindelse med tv-programmerne ”Kender du typen”, hvor også alt tøj er upcycled genbrug eller vintage.


Annonce

Naturen og Millenium

En anden drivkraft for Annette Ørts Hansen er, hvad hun føler og kan mærke, at hun har udsat sin egen krop for i 1990’erne og 00’erne, hvor hendes karriere som modedesigner, produktudvikler og indkøber tog fart.

Anne Ørts Hansen afholder workshops, hvor hun reparerer og upcycler tøj for blandt andre Tommy Hilfiger – som her på billedet. I slutningen af april vil designeren igen være klar til at hjælpe med nye ”repair-workshops” i Hilfigers flagshipstore i København. Privatfoto

Efter 1980’ernes plastik, polyester, neon og elastikbælter oplevede hun i 90’erne under designeruddannelsen på TEKO, som i dag hedder Via University College, den spæde start på bæredygtig mode. Under arbejdstitlen ”back to nature” og pionervirksomheder som Green Cotton i Ikast blev trenden hør, bomuld og kokosknapper, inden Pre-millenium hurtigt bankede på døren med Buffalostøvler, skinnende overflader og tekno.

Få garderobeglæden tilbage på den bæredygtige måde

Annette Ørts Hansen giver her sine bedste råd til, hvordan du genfinder garderobeglæden uden at købe nyt.

- Gå din garderobe igennem for såkaldt passivt tøj. En tommelfingerregel er, at hvis du ikke har brugt tøjet i et år eller to år, skal du overveje, hvad grunden skyldes: Kroppen ændrer sig hele siden og kan godt svinge fem-seks kilo i hver retning.

- Har tøjet ligget i skabet, fordi størrelsen ikke længere er den rigtige, og tror du, den bliver det engang igen? Var kjolen en drøm, du så en veninde eller kollega i, og som du købte, men aldrig fik taget prisskiltet af, er mit råd at gå til en skrædder, hvis du ikke selv har en symaskine. Så kan skrædderen rette alt fra størrelsen til skinkeærmerne, de der overdimensionerede pufærmer, hvis du ikke synes om dem mere.

- Eller har du ikke haft tøjet på, fordi mønsteret eller printet alligevel ikke er dig? I så fald er det Marie Kondo, vi skal have fat i: Ud med det og giv det til genbrug, så andre kan få glæde af det.

- Vask dit tøj på 30 grader, men inden da overvej, om pletten blot kan fjernes med en våd klud.

- Tilbage til de gamle dyder. Når du alligevel sidder bænket foran tv-skærmen om aftenen, så find nål og tråd frem og få stoppet de små huller og manglende knapper, der hele tiden kommer i vores og børnenes tøj. I dag skal der ingenting til, før vi ikke længere vil gå med et stykke tøj, men der skal i virkeligheden så lidt til for at give det nyt liv.

-Jeg blev forført af den vildskab, der lå i det nybrud omkring Pre-millenium, og min drøm var at lave så meget tøj som muligt og at fylde garderoberne op med nyt stangtøj, fortæller hun.

Annonce

Designers Remix

Det var efter et par barsler og ansættelser hos nogle af modeindustriens store modehuse og brands, at det begyndte at gå op for Annette Ørts Hansen, hvor ressourceforbrugende modeindustrien var, og hvor mange kemiske giftstoffer der var i tekstilerne, som hun havde i hænderne hver eneste dag.

-Jeg husker blandt andet et showroombesøg hos en tekstilproducent i Hong Kong. Lugten var så kemisk derinde af behandlede tekstiler, at jeg gik ud på gaden og kastede op, siger Annette Ørts Hansen og taler videre om de mange pesticidrester og neurotoxiner som for eksempel formaldehyd, ​der kan forekomme i tøjet og den lette behandling med de sundhedsskadelige fluorerede stoffer, man ofte giver garnerne for at undgå trådbrud ved tekstilfremstilling.

Intet går til spilde, alt kan bruges og bliver brugt hjemme hos Annette Ørts Hansen. Her er resterne fra sengetæppe-nederdelen, som Anne Glad havde på, sat sammen med nogle quiltede stofrester og brede bomuldsbånd til et nyt sengetæppe til hendes søn Herman. Privatfoto


-Hvert år produceres der ca. 107 millioner tons fibre, hvoraf kun en procent genanvendes. Det er vigtigt, at vi som producenter og forbruger i stigende grad bliver bevidste om at reducere vores CO2-aftryk, værne om de virgine fibre som bomuld, hør, hamp og uld og begrænse brugen af vand, sprøjtemidler og kunstgødning drastisk, understreger hun og tilføjer, at der ved fremstilling af en t-shirt går 1.400 liter vand foruden et halvt til et helt kilo kemikalier.

Mellemlandinger først hos Liv Barfoed og senere med Designers Remix ramte Annette Ørts Hansen lige i mavekulen. Hos Liv Barfoed genanvendte hun gamle militæruniformer til nye styles, og med sit eget herrebrand Hansen2th og Designers Remix fik hun lov til at upcycle gamle lagervarer. Annette Ørts Hansen havde en fest med at dyppe gamle skjorter fra Matinique og Jackpot i te og kaffe, skifte ærmer og knapper.

Designerens bedste bæredygtige "go to"-liste

- Abonner på dine næste par jeans med dette hollandske koncept: mudjeans.eu

- Lej din næste festkjole på: daydreamcph.dk

- På den cirkulære platform verasvintage.dk kan du bytte, købe eller sælge dit brugte tøj.

- Annette Ørts Hansen har et spirende samarbejde med Sourcing House, der siden 2004 har hjulpet nye og etablerede brands med den bæredygtige omstilling og certificeringer: sourcing-house.com

- Undgå tøjspild og benyt dig af danske pre-order saloner, der ofte laver deres kollektioner af reststoffer fra de store modehuses tidligere sæsoner, for eksempel Aarhusbaserede: wearesalonsalon.com

- Del dit klædeskab med et medlemskab af: detkollektiveklaedeskab.dk

- Skab en økologisk og bæredygtig start for de små med: moonboon.dk

- Mændene kan også få en bæredygtig garderobe med: knowledgecottonapparel.com

- Bæredygtigt tøj til både mænd, kvinder og børn, der aldrig holder udsalg eller lokkende tilbud: elsk.com

- Vil du gøre din egen garderobe mere bæredygtig og skabe mere garderobeglæde, bør du læse den inspirerende bog ”Klæd dig bedre” af lektor i Design og Bæredygtighed på KADK, Else Skjold og selvlært bærdygtighedsnørd og formidler Johanne Stenstrup.

- Sidstnævnte Johanne Stenstrup har lavet en fantastisk podcast, der er i tråd med bogen ”Klæd dig bedre”: bedremode.nu/podcast/

- Hvis du vil se en film, som var en kæmpe øjenåbner for Annette Ørts Hansen tilbage i 2006, skal man se Tom Heinemans prisbelønnede dokumentar ”Når tilbud dræber” om uetisk, kræftfremkaldende og forurenende bomuldsproduktion i Indien, der havner som tekstiler i danske og svenske butikker: vimeo.com/459235183

- Savner du et sted, hvor du kan se, hvor bæredygtige dine yndlingsbrands er, kan du få nyhedsbreve fra ”Good on you”, der analyserer præcis, hvor bæredygtige tusindvis af fashion brands er og rater dem på en letforståelig måde: goodonyou.eco

- Instagramprofiler, du kan følge, hvis du vil inspireres til mere bæredygtig garderobeglæde: Johanne Stenstrup: @bedremode, vintagelover Pernille Rosenkilde: @prosenkilde, kjoler upcycled af vintagetørklæder hos @bettinabakdal og Annette Ørts Hansen selv på @annetteoerts


I dag er det nu ikke sådan, at Annette Ørts Hansen vil betegne sig selv som fanatisk, når det gælder den cirkulære tankegang. Hvis hun drømmer om at købe nyt, overvejer hun det længe og går efter en kvalitet, der holder.

-I dag arbejder jeg med flere store tøjproducenter omkring bæredygtighed i nye produkter, men jeg kan stadig få et sug i maven, når jeg går ind i en genbrugsbutik i jagten på den gode beklædning.

Da tv-programmet "Kender du typen" besøgte ”Jarlen”, havde Anne Glad endnu en gang et sæt af Annette Ørts Hansen på. Toppen lavede hun af en vintagekjole - med applikerede satinbånd og stof fra en anden genbrugsbluse. Nederdelen er lavet af et quiltet vintagesengetæppe, som Annette Ørts Hansen applikerede store, abstrakte blomster på med stofrester fra toppens kjole og en anden bluse. Foto: Conny Kaalund O'Carroll/DR
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Randers-kampagne rammer tidsånden: Flyt på landet og få plads og rum til dine drømme

Randers FC For abonnenter

Fra midtbanekriger til målmager: Derfor er skrinlagt Vito-eksperiment forvandlet til en succes

Randers FC

Randers FC uden profil mod AGF - avisens bud på startopstillingen

Annonce